Jakthund foder

5 bästa hundfoder till jakthundar – bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för firstvet och buddypetfoods.

I Sverige är det varje år tiotusentals hundar som ger sig ut tillsammans med sina ägare i skogen för att jaga. Jakt kräver mycket energi från hunden och det är därför viktigt att välja ett anpassat hundfoder. Det bästa fodret för en jaktlabrador skiljer sig till exempel från det bästa fodret för en “sällskaps” labrador.

Vilket foder är bäst för jakthundar? 

Enligt oss på petbud är Free-Range Duck bäst i test, följt av Mästers jakt. Vilket foder som är bäst just för din hund beror på vilken jakt hunden utför, hundens ålder samt om hunden har allergier. Vi har sammanställt en lista på de fem bästa hundfodren för jakthundar:

Min jämthund Affi får free-range duck både under och efter jaktsäsong. Fodret ger tillräckligt med energi under jakten och det är smidigt att kunna fortsätta ge samma foder när det inte är säsong, dessutom älskar han smaken!

25% rabatt på det bästa jaktfodret

Nu erbjuds det hela 25% rabatt på våran testvinnare! Använd kod: NY25

1. Free-Range Duck

Free-range duck är enligt oss det bästa helfodret för jakt- och högaktiva hundar. Buddypetfoods free-range duck är ett populärt högenergifoder anpassat för stora arbetande hundar. I mitt tycke fungerar detta foder även för mellanstora hundar, men mindre hundar kan ha svårt att tugga foderbitarna och näringsinnehållet är inte anpassat för mindre hundar. Fodret fungerar både under och utanför jaktsäsongen om hunden är aktiv.

Fördelar och nackdelar

2. Jakt hundfoder

Mästers jaktfoder är enligt oss det näst bästa helfodret för jakt- och högaktiva hundar. Fodret är framtaget tillsammans med Sveriges yrkesjägarförening och är därför mer anpassat för jakthundar än många andra liknande foder. Med 39% kolhydrater får hunden all den energi den behöver för att prestera under en krävande jaktsäsong.

Fördelar och nackdelar

3. High energy extreme

High energy extreme är ett svenskt foder från carrier anpassat för arbetande vuxna hundar. Fodrets höga protein- och energinivå gör detta foder lämpligt för jakthundar av alla raser. 

Fördelar och nackdelar

4. Magnussons aktiv

Magnussons aktiv är ett energifyllt hundfoder som fungerar bra för jakthundar under jaktsäsong. Fodret innehåller svenskt kött av hög kvalité. 28% protein, 18% fett och 35,7% kolhydrater ger en bra balans som gör att hunden får långvarig energi.

Fördelar och nackdelar

4. Royal canin sporting life

Nummer fem på vår lista av bästa hundfoder för jakthundar är sporting life av royal canin. Detta torrfoder med 32% protein och 30% fett är anpassat för jakthundar som kräver hög energi under jaktsäsongen. Fodret finns i tre varianter, 4100, 4300 och 4800, där det senaste innehåller mest protein och fett. Man bör välja den varianten som passar din hunds aktivitetsnivå under jakt. Arbetar din hund intensivt under jakt rekommenderar vi sporting life 4800.

Fördelar och nackdelar

Vad ska man tänka på när man väljer hundfoder till jakten?

Det finns många saker som avgör vilket foder som är bäst för din hund. Den generella riktlinjen för jakthundar är ett foder med mer energi, men det finns andra faktorer som påverkar vilket foder som passar just din hund. Det du behöver tänka på när du väljer foder är:

  • Aktivitetsnivå
  • Ålder
  • Känslighet

Du bör anpassa hundfodret beroende på vilken typ av jakt din hund är med på. Är det en drivande jakthund krävs det mer energi än en skällande fågelhund till exempel. Anpassa fodret beroende på hur aktiv din hund är under jakt. 

Hundens ålder avgör också vilket foder som är bäst. De flesta hundar som jagar är dock vuxna (mellan 1-8 år) och kräver liknande foder.

Många hundar är känsliga och behöver ett skonsamt foder. Ofta är kyckling eller anka bra alternativ för de hundar som är känsliga. Byt foder till ett med andra proteinkällor om din hund blir dålig i magen av ett visst foder.

Jaktlabrador
Jaktlabrador med en and.

Hur länge håller hundfoder?

Hundfoder håller vanligtvis omkring 6 månader när förpackningen har öppnats. Detta betyder att man oftast kan använda en foderpåse per jaktsäsong, vilket kan vara värt att tänka på. Köp en foderpåse i den storlek som du tror behövs för en jaktsäsong. Du kan räkna ut hur mycket torrfoder som går åt på den här länken.

Hur mycket ska en hund äta under jaktsäsong?

Under jaktsäsong behöver hunden mer energi, men inte nödvändigtvis mer foder. Använder du ett hundfoder anpassat för jakthundar (som de listade i den här artikeln) får din hund all energi den behöver för att prestera med helt normala portioner på grund av att jaktfoder har ett högre energiinnehåll än normalt hundfoder. Normalt brukar vara ungefär 2-3% av hundens kroppsvikt i foder per dag, men kan variera beroende på typ av foder, hundras, ålder och aktivitetsnivå. Kolla alltid på baksidan av foderförpackningen, där brukar det finnas en utfodringsguide och mått för hundar i olika storlekar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *