Billigaste/dyraste hundförsäkringen

Billigaste och dyraste hundraserna att försäkra – så mycket skiljer det

Vad din hundförsäkring kostar beror till stor del på vilken hundras du har. Det kan skilja så mycket som 400% i pris för samma försäkring, beroende på vilken hund det gäller.

Läs också: Vad kostar en hundförsäkring

Många hundägare vet inte att det skiljer så pass mycket, och de som gör kanske inte riktigt vet exakt hur mycket det kan skilja. Detta är ganska intressant och därför har vi sammanställt listor över de billigaste samt dyraste hundraserna och hundarna att försäkra.

Billigaste hundraserna att försäkra

Jämthund, norsk älghund och finsk spets toppar listorna över de billigaste hundraserna att försäkra. Dessa hundraser kostar från ungefär 108 kr/månad och är i genomsnitt omkring 40% billigare att försäkra än genomsnittshunden.

Den billigaste hundrasen att försäkra är jämthund, en av Sveriges populäraste hundar. På lassie kan du försäkra din jämthund från 88 kronor per månad, vilket är lägst bland alla försäkringar och hundraser.

Nedan följer en lista på genomsnittspriser för de billigaste hundrasernas försäkring:

HundrasFörsäkringskostnad
Norsk älghund, svart/gråFrån ca 108 kr/månad
ShibaFrån ca 108 kr/månad
Finsk spetsFrån ca 108 kr/månad
DreverFrån ca 115 kr/månad
NorrbottenspetsFrån ca 115 kr/månad
JämthundFrån ca 124 kr/månad
ChihuahuaFrån ca 124 kr/månad
Norsk buhundFrån ca 124 kr/månad
SkyeterrierFrån ca 124 kr/månad
SchillerströvareFrån ca 124 kr/månad
Siberian huskyFrån ca 129 kr/månad
Tibetansk spanielFrån ca 129 kr/månad
Taget från ica försäkringar. Priset gäller hanhund med veterinärvård upp till 30 0000 kronor per år.

Man kan räkna ut att de billigaste hundraserna kostar ca 35% mindre att försäkra än genomsnittshunden. Detta beror främst på hur frisk rasen anses vara.

Spetsar och mindre hundar är de billigaste hundtyperna att försäkra. Detta beror på att spetsar anses ha en god hälsa.

Dyraste hundraserna att försäkra

Det finns vissa hundraser som står ut vad gäller försäkringskostnad. Här följer en lista på de dyraste hundraserna att försäkra:

HundrasFörsäkringskostnad
Grand danoisFrån ca 510 kr/månad
Engelsk bulldoggFrån ca 510 kr/månad
BoxerFrån ca 510 kr/månad
RottweilerFrån ca 510 kr/månad
DobermanFrån ca 510 kr/månad
Bernen sennenhundFrån ca 510 kr/månad
Irländsk varghundFrån ca 456 kr/månad
Fransk bulldoggFrån ca 456 kr/månad
BlodhundFrån ca 456 kr/månad
American pit bull terrierFrån ca 456 kr/månad
Taget från ica försäkringar. Priset gäller hanhund med veterinärvård upp till 30 0000 kronor per år.

De dyraste hundraserna att försäkra är Grand danois, Engelsk bulldogg, Boxer, Rottweiler, Doberman och Bernen sennenhund vilka alla har en försäkringskostnad på minst 500 kronor i månaden. De dyraste hundraserna att försäkra är sjukdomsdrabbade raser som oftare behöver dyr veterinärvård.

Visste du att de flesta kan få ett bättre försäkringspris genom att jämföra och byta försäkring?

Se om du kan sänka ditt pris på 1 minut

Tittar vi på listan över de dyraste raserna att försäkra kan vi dra vissa slutsatser.

De dyraste hundraserna är i genomsnitt 2,5 gånger dyrare att försäkra än genomsnittshunden och hela 4 gånger så dyra än de billigaste hundrasernas försäkring. Prisskillnaden beror på hur sjukdomsdrabbad rasen anses vara.

  • Mycket stora hundar som grand danois toppar listorna över dyrast hundar att försäkra
  • Trubbnosiga hundar som bulldogg är bland de dyraste att försäkra

Bland världens största hundar tillhör grand danois och irländsk varghund och båda toppas listan över dyraste hundar att försäkra. Detta är ingen tillfällighet, utan större hundar får oftare problem och skador i leder och kropp, och blir därför ofta tvungna att opereras eller behandlas. Mycket beror på att dessa hundar har kroppsstorlekar och kroppstyper som avlats fram onaturligt och inte är gjorda för hur en hund rör sig.

Undersöker man listan över världens dyraste hundraser att försäkra hittar man även en annan tydlig gemensam nämnare – trubbnosiga hundar. Trubbnosiga hundar är ett samlingsord för hundraser som bulldogg, boxer och american pitbull. Dessa hundar har kort och “ihoptryckt” huvud och nos, vilket gör att de ofta får andningssvårigheter men även andra sjukdomar som hudbesvär och ledproblem. De räknas ofta som några av de mest sjukdomsdrabbade hundarna och är därför dyra att försäkra.

Slutsats

Oavsett om du redan har hund eller funderar på att skaffa en kan kostnad för försäkring vara intressant. Du som inte redan har skaffat hund kanske funderar ett varv till på om det är värt att skaffa en av de dyraste hundraserna och behöva betala mängder i försäkringskostnader eller (förhoppningsvis inte) kostnader för veterinärvård.

Jag hoppas att både du som inte har och du som redan har hund fick ut något av dessa listor. Jag vill avslutningsvis rekommendera vår artikel om vilken hundförsäkring man ska välja.

Skriv gärna en kommentar vad du tyckte om denna artikeln!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *