Hundfoder matbutik

Bästa hundfodret 2023 – så här väljer du rätt

Inlägget innehåller annonser till firstvet och buddypetfoods.

För några år sedan skaffade jag min schäfer Nicko som visade sig vara väldigt känslig i magen och dessutom allergisk mot kyckling. Detta gjorde att jag behövde testa foder efter foder för att hitta ett som passade henne. Under åren som har gått har jag till följd av testande och rådgivning med veterinärer lärt mig en del om hundfoder och vilket foder som passar till vilken hund. 

Hundägare frågar ofta: “vilket är det bästa hundfodret?”, men tänk på den frågan ett varv.

Hur kan ett hundfoder vara bäst för alla hundar? En vuxen labrador och en chihuahua valp mår inte bra av samma hundfoder. Till exempel innehåller ett valpfoder ofta mer fett och energi än ett vuxen- och seniorfoder, samt mindre kalcium och fosfor för att minska risken för ben- och skelettproblem senare i livet. Små hundraser kräver dessutom ett hundfoder med mer fett och protein än större hundar på grund av att de äter mindre. För att inte tala om allergier, känsliga magar och olika typer av foder som torrfoder och våtfoder. Längre ned i artikeln hittar du en bäst-i-test lista på hundfoder.

Det bästa hundfodret för vuxna hundar är Wild venison. För valpar rekommenderar vi puppy love och för äldre hundar är eukanuba mature bäst. Har din hund känslig mage är robur sensitive lamb ett bra foderval.

På buddypetfoods kan du göra ett quiz som ger dig förslag på bra foder för just din hund. Du kan dessutom boka foderrådgivning precis som jag gjorde.

Här kan du läsa mer ingående om “bäst-i-test” listor med olika bra hundfoder:

Vilket hundfoder ska man välja?

Vid val av foder finns det utöver mängder med märken, även olika typer av foder. De vanligaste är torrfoder, våtfoder och färskfoder, vilka jag ska gå igenom här nedanför. För mig, och de allra flesta hundägare, är det bra att ge hunden en bas av ett bra, heltäckande torrfoder, och eventuellt ge våtfoder, färskfoder eller snacks vid sidan av.

Torrfoder - det vanligaste alternativet

Torrfoder är helt klart den vanligaste fodertypen för hundar. Ett bra torrfoder tycker jag är ett “helfoder”, det vill säga ett foder som täcker alla hundens näringsbehov och som gärna innehåller färska råvaror. Torrfoder är ett bra val för de allra flesta då det är smidigt, hälsosamt och relativt billigt. Bra torrfoder till olika hundar hittar du längre ned i artikeln.

Våtfoder - välsmakande men oftast dyrare

Många tycker faktiskt att våtfoder är bättre än torrfoder för vissa hundar, och det kan absolut stämma om fodret innehåller alla nödvändiga näringsämnen. Våtfoder har fördelen att det smakar och doftar mer än ett torrfoder vilket gör att de flesta hundar föredrar detta. Med det sagt är våtfoder omständigt i och med att det inte håller sig färskt lika länge som ett torrfoder. Våtfoder är oftast dyrare än torrfoder och saknar tuggmotstånd vilket främjar hundens tandhälsa. Ett bra våtfoder som jag själv använder för att blanda i torrfodret är Yummy beef.

Färskfoder - naturligt men farligt?

Färskfoder anses av många vara det mest naturliga en hund kan äta i och med att det består av färskt kött och andra råvaror. Det kan mycket väl vara naturligt och otroligt hälsosamt för din hund att ge färskfoder, men nackdelarna är att det är dyrt, omständigt, och eventuellt farligt. “Färskt kött”, oavsett om det är fryst eller inte kan vara smittat med salmonella och andra skadliga bakterier, vilket är en klar risk med färskfoder. Det är dessutom svårt att veta om din hund får i sig alla nödvändiga näringsämnen genom färskfoder eftersom det saknar doseringstabell och ofta näringsinnehållsförteckning.

Hundens energi- och näringsbehov

En hund behöver precis som vi människor energi och många olika vitaminer och mineraler för att fungera. En vanlig sällskapshund på 10kg behöver äta ungefär 400 kalorier per dag, 22 gram protein, 10 gram fett, 40 gram kolhydrater samt vitaminer och mineraler. Hundar behöver bland annat c-, b-, a-, d-, e- och k- vitamin för att må bra och fungera, vilket är viktigt att ha koll på när man köper hundfoder. Det bästa fodret är det som täcker alla hundens närings- och energibehov.

De bästa hundfodren 2023 - bäst i test

Här kan du läsa om de bästa hundfodren i kategorierna vuxen hund, valp, äldre hund, små och stora hundraser, känslig mage, övervikt, päls och spannmålsfritt. Dessa foder är beprövade av oss och många andra hundägare, omtyckta av många hundar, samt att de innehåller allt en hund behöver.

Det bästa torrfodret för vuxna hundar

Ett bra vuxenfoder ska givetvis anpassas efter din hunds ålder, storlek, ras och allergier/känsligheter. Generellt sätt ska ett vuxenfoder innehålla mindre energi i form av fett än ett valpfoder eftersom att hundar kräver mer energi när de växer. Ett bra vuxenfoder ska dessutom underhålla en hälsosam vikt och friska leder och skelett med hjälp av rätt mängd mineraler och vitaminer.

Hundfoder

1. Wild venison

Detta helfoder passar för de flesta vuxna hundar med normal aktivitetsnivå. Det som gör att detta foder är bra och står ut är kvalitén på råvaror. Wild venison betyder vild hjort, vilket är huvudråvaran i detta vuxenfoder, tillsammans med rådjur och sötpotatis. Vilt kött är både smakrikt och mycket skonsamt för hundens mage vilket gör att fodret även passar kräsna och känsliga hundar. Det var faktiskt detta foder som till slut var bäst för min schäfer Affi.

Det bästa fodret för en valp

En växande valp behöver ett foder som bidrar med tillräckligt med energi och näring för att utvecklas på rätt sätt. Ett bra valpfoder ska innehålla 30-40% protein och 15-20% fett, vilket är mer än de flesta vuxenfoder. Det är dessutom viktigt att fodret innehåller ca 1,5% kalcium och 1,1% fosfor för att främja god utveckling av skelett och leder.

bäst valpfoder

2. Puppy love

Puppy love är enligt mig ett mycket bra valpfoder. Fodret kan anses vara i “premium klassen” med tanke på att priset är något dyrare än många andra foder, men då säkerställer man att valpen får allt den behöver. Puppy love är framtaget av buddypetfoods som gör många bra hundfoder.

Bäst foder för äldre hundar

Har du en äldre hund över ca 7 år, ser energi- och näringsbehovet annorlunda ut. För äldre hundar behöver man välja ett foder med mindre energi, så länge din hund inte är underviktig. En äldre hund har dessutom svårare att ta upp näringsämnen och protein, vilket gör att kvalitén på råvarorna och smältbarheten blir viktig. En relativt hög proteinhalt är dock viktig för att hålla hundens muskelvikt i balans.

Hundfoder äldre hund

3. Eukanuba thriving mature

Eukanuba mature är ett bra foder för äldre hundar, från 7 år. Fodret finns i tre varianter, för små, mellanstora och stora hundraser, vilket gör fodret lite extra anpassat för just din hund. Jag tycker att fodret håller hundens vikt bra, även om man ger lite mer, det vill säga minska risken för övervikt som är en vanlig sjukdom. Dessutom är proteinerna från kyckling och kalkon lätta att smälta och ta upp.

Bäst hundfoder för små och stora hundar

Små hundraser tenderar att ha högre metabolism, och givetvis mindre magsäckar än stora hundar, vilket gör att ett hundfoder för små hundar ska ha ett högre energi- och näringsinnehåll. Många små hundraser behöver dessutom ett foder med små foderbitar, ungefär 1-1,5 cm i diameter jämfört med foder för stora hundar som ofta har foderbitar över 2 cm i diameter. Risken med för stora foderbitar är att hunden kan sätta i halsen, vilket du absolut inte vill ska hända. Stora hundraser behöver ett foder med något mindre energi per kilo, och rätt balans av kalcium för att hunden ska utvecklas i rätt takt och minska risken för bensjukdomar och skador.

Bästa hundfodret små hundar

4. Tasty duck bites

Tasty duck bites är ett mycket bra foder för små vuxna hundraser. Fodret håller hög kvalité med anka, ärtor och sötpotatis som huvudingredienser. Foderbitarna är ca 0,6 cm i diameter och relativt hårda jämfört med andra hundfoder, vilket främjar naturligt tuggande och en frisk tandhälsa. Mun- och tandproblem är speciellt vanligt hos mindre hundraser.

Bäst hundfoder

5. Orijen original

Orijen är ett premium märke som tillverkar högkvalitativa hundfoder. Deras original passar de flesta hundar, men jag har märkt att mina stora hundar (schäfer och labrador) älskar och mår bra av detta foder. Fodret innehåller hela 38% protein (ungefär 45% mer än de flesta andra foder), vilket hjälper din hund att utveckla friska muskler och leder.

Bäst foder för känslig mage

Många hundar har känslig mage eller är allergiska. kanske beror det på att vi ibland ger dem foder eller proteiner som inte är helt anpassade efter hundens naturliga diet. Jag vet att min schäfer till exempel var mycket känslig mot kycklingprotein, och valde därför ett foder med viltkött, som ofta är snällare mot magen. Viltkött som ren, hjort, anka och även lamm är bra val för känsliga hundar.

Hundfoder känslig mage

6. Bozita robur sensitive lamb

Lamm är ett av de mest skonsamma köttalternativen för de flesta hundar, vilket gör att Robur sensitive lamm är ett bra foder för känslig mage. Fodret innehåller endast lamm som proteinkälla, samtidigt som näringsinnehållet möter alla hundars dagliga behov. Ris finns även i fodret som en skonsam källa på kolhydrater.

Bäst foder för överviktiga hundar

Nästan varannan hund är överviktig i Sverige, vilket gör övervikt till det absolut vanligaste hälsoproblemet. Överviktiga hundar löper mycket högre risk att drabbas av diabetes, hjärtsjukdomar och ledproblem, vilket gör det mycket viktigt att du ger hunden rätt hundfoder och framförallt rätt mängd. Anledningen till övervikt är i 99 fall av 100 ett överskott av kalorier. Det du behöver göra är helt enkelt att minska mängden mat, eller byta hundfoder till ett med mindre kalorier. Det finns idag bra hundfoder anpassade för överviktiga hundar med syftet att få ner vikten på hunden genom mindre fett, kolhydrater och kalorier.

Hundfoder övervikt

7. Eukanuba overweight

Ett av de bästa fodren för överviktiga hundar är eukanuba overweight. Fodret innehåller endast 7,5% fett vilket är ca 50% mindre fett än i ett vanligt hundfoder. Detta tillsammans med långsamma kolhydrater gör fodret perfekt anpassat för överviktiga hundar. Min vän använde detta foder i ungefär ett halvår och fick helt bort hundens övervikt samtidigt som hälsan var på topp.

Bäst hundfoder för pälsen

Hur fin hundens päls är beror till stor del på fodret. Eftersom päls består till 95% protein är det i huvudsakligen kvalitativt protein som kommer hjälpa pälsen att bli len och fin, men även oljor och fetter som omega-3 och 6. Det gäller alltså att köpa ett hundfoder med bra proteininnehåll som även är rikt på oljor och fetter. Det kan vara bra att ge hunden lax-olja utöver hundfodret för att få en fin päls.

Hundfoder för pälsen

8. Taste of the wild - pacific stream

Taste of the wild är ett internationellt märke som är mycket populärt i Nordamerika. Med deras foder pacific stream skapar du goda förutsättningar för en fin, blank och len päls. Fodret har lax som huvudsakliga ingrediens vilket gör fodret fyllt med viktiga fetter och proteiner.

Bäst spannmålsfritt foder

Huruvida det ska vara spannmål eller inte i hundfodret är både bra och dåligt beroende på vem du frågar. Fördelen med ett spannmålsfritt hundfoder är att det inte innehåller gluten och är ofta lättare att ta upp av kroppen. Vissa hundar är dessutom känsliga eller allergiska mot spannmål och då är ett spannmålsfritt foder ett måste.

9. Buddypetfoods

När det kommer till spannmålsfritt hundfoder rekommenderar vi buddy pet foods, vilket inte är ett speciellt foder utan ett företag. Buddy pet foods har nämligen hela sitt sortiment med spannmålsfria hundfoder. Fodren innehåller ofta sötpotatis istället för spannmål som korn, vete och ris.

Vanliga frågor om hundfoder

Hur byter man hundfoder?

Oavsett om du ska byta från valpfoder till vuxenfoder eller från ett vuxenfoder till ett annat är det viktigt att veta hur man ska byta. Hundar är känsliga och kan lätt få ont i magen eller diarré av nya livsmedel. Tänk därför på detta när du ska byta hundfoder:

  1. Köp en liten påse eller “smakprov” och se om hunden gillar det nya fodret.
  2. Blanda i lite av det nya fodret i det gamla för att se om hunden blir dålig i magen eller får några allergiska reaktioner.
  3. Fasa ut det gamla fodret under cirka 1-2 veckor samtidigt som du ökar mängden av det nya fodret varje dag.

Vad består torrfoder av?

De allra flesta torrfoder är heltäckande, alltså att de innehåller allt en hund behöver. Ett torrfoder består vanligtvis av ca 20-30% protein från exempelvis kyckling, lamm eller lax, 10-15% fett (oftast animaliskt fett), 40-50% kolhydrater från spannmål, grönsaker eller rotfrukter, och nödvändiga vitaminer och mineraler. På innehållsförteckningen står det ofta Råaska (eller bara aska), vilket är ett samlingsord för mineraler som fosfor, magnesium och kalcium. Råaska står ofta för 6-8% av fodret. Hundfoder innehåller i många fall också tillsatta antioxidanter eller bakteriekulturer för ett friskt immunsystem.

Risker med fel hundfoder

Att ge hunden dåligt eller fel-anpassat hundfoder kan vara farligt, framförallt om fodret ges under lång tid. Den viktigaste tiden är under hundens valp-stadie (vanligtvis upp till 12 månader), då hunden växer och utvecklar muskler, skelett, leder och hjärna. Risken med att ge fel hundfoder kan vara ämnesbrist, eller för mycket av ett ämne, vilket kan leda till led- och skelettproblem, och sjukdomar som hjärtsjukdomar. Kontakta alltid en veterinär om du är osäker på vilket foder som är bäst för din hund.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *