Labrador äter foder

Bästa hundfodret till en labrador retriever – bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för firstvet och buddypetfoods.

Din hunds foder och diet är extremt viktigt. Fodret är själva grunden till hundens hälsa, och behöver därför väljas ut med omsorg och anpassas efter just din labrador.

Efter att ha testat 6 populära foder till labrador, kan vi rekommendera royal canins labrador retriever adult för vuxna labradorer och Puppy Love för valpar. Det finns dock många labradorer som har allergier eller känslig mage och behöver anpassat foder. För känsliga labradorer  med allergier rekommenderar vi Grass-Fed Lamb vilket är ett lite dyrare hundfoder men helt klart värt pengarna.

Bäst enligt oss

Topp 3

 • 1. Labrador retriever adult- bäst för vuxna labradorer
 • 2. Puppy Love - bäst för labradorvalpar
 • 3. Grass-Fed Lamb - bäst för labradorer med känslig mage

1. Labrador retriever adult

Labrador vuxen foder
5/5
5/5

Royal canin ger med detta hundfoder labrador ägare en chans att förebygga vanliga sjukdomar som ledproblem och övervikt. Torrfodret är sammansatt för att hålla leder och skelett friska samt underhålla hundens vikt genom ett minskat energiinnehåll. Fodret är ett mycket bra alternativ för de flesta normal-aktiva labradorer där ute.

 1. Huvudingredienser: Fågel, majs och vete
 2. Pris: 59 kr/kg
 3. Fodertillverkare: Royal canin
Labrador hundfoder
4,8/5
4.8/5

Många labradorer har problem med övervikt, vilket tär på leder och skelett, därför har eukanuba skräddarsytt detta foder. Med en hög proteinhalt och låg energi ger detta foder bra förutsättningar för att hålla din vuxna labrador frisk.

 1. Huvudingredienser: Kyckling och kalkon
 2. Pris: 54 kr/kg
 3. Fodertillverkare: Eukanuba
Hundfoder
4,5/5
4.5/5

Buddy pet foods har tagit fram detta högenergifoder, vilket passa utmärkt för fullvuxna labradorer som är aktiva. Fodret kan med fördel ges till jakt-labradorer under jaktsäsong, för att efter säsong byta till ett foder med mindre energi. 

 1. Huvudingredienser: 70% anka samt ärtor och sötpotatis
 2. Pris: 66 – 100 kr/kg beroende på storleken på påsen
 3. Fodertillverkare: Buddypetfoods
Buddypetfoods
4,4/5
4.4/5

För känsliga labradorer med allergier och magproblem rekommenderar vi detta helfoder med lamm. Lamm är ett nyttigt protein som är skonsamt för magen. Fodret passar normal-aktiva vuxna labradorer.

 1. Huvudingredienser: 50% lamm samt sötpotatis och ärtor
 2. Pris: 66 – 100 kr/kg beroende på storleken på påsen
 3. Fodertillverkare: Buddypetfoods

Bäst valpfoder för en labrador

En labradorvalp behöver ett foder anpassad för hög tillväxt som främjar utveckling av skelettet. Här är de två bästa valpfodren för labrador enligt oss:

bäst valpfoder
5/5
5/5

Puppy love är det bästa helfodret för labrador valpar. Fodret innehåller hela 80% kött och passar växande valpar från 4 veckors ålder. 1,4% kalcium och 1,1% fosfor bidrar till god led- och skelettutveckling. Det negativa med fodret är priset, men det skiljer inte många kronor från andra heltäckande valpfoder.

 1. Huvudingredienser: 42% lax och 26% kalkon
 2. Pris: 71 – 98 kr/kg beroende på storleken på påsen
 3. Fodertillverkare: Buddypetfoods
Labrador valpfoder
4,2/5
4.2/5

Specific har tagit fram detta valpfoder för stora hundraser som labrador. Fodret har till skillnad från många andra foder, en proteinbas av fisk och majs. Fisken ger ökade mängder omättade fetter vilket bidrar med god utveckling av hjärnan och ett starkt immunförsvar. Du kan givetvis komplettera med en bit kött vid sidan av om du vill.

 1. Huvudingredienser: Majsprotein, vete och fiskmjöl
 2. Pris: 55 – 106 kr/kg beroende på storleken på påsen
 3. Fodertillverkare: Specific

Vilket foder ska man välja till en labrador?

Till en labrador bör man välja ett foder som är anpassat för större hundar, med mycket energi och protein baserat på hur aktiv din hund är. Anpassa alltid fodret efter ålder, aktivitetsnivå, allergier och känslig mage.

Se även alltid till att variera din labradors kost. Även fast du köper ett helfoder som täcker alla hundens behov av näring, energi och protein så är det viktigt att variera fodret. Det kan vara nödvändigt att ge labradoren kosttillskott om du är osäker på om hunden får i sig alla näringsämnen, det bästa är att prata med en veterinär. Det kan även vara nyttigt att då och då ge hunden färskt kött, lite grönsaker och frukt eller hundgodis för att både öka näringsintaget men också stimulera hunden.

Vanliga frågor

Hur mycket ska en labrador äta?

En vuxen labrador ska äta ca 650-900 gram foder per dag fördelat över två måltider, baserat på regeln om 2-3% av hundens vikt i foder. Hur mycket en labrador bör äta varierar beroende på hundens storlek, aktivitetsnivå, ålder och sjukdomar som övervikt.

En labrador valp som växer bör äta 5-10% av sin kroppsvikt per dag fördelat över 2-4 måltider per dag.

Hur mycket kostar hundfoder för en labrador?

Som med alla större hundar kan matkostnader dra iväg om man väljer ett dyrt kvalitets foder. När jag tog hand om en labrador i ett halvår kostade fodret ca 800 kronor per månad, och då var det ett helfoder från buddypetfoods, som täckte det mesta av hundens behov. Man kan räkna med allt från 400-1500 kronor per månad i foderkostnader, allt beroende på vilket foder du väljer samt hur mycket hunden äter.

Hur länge håller en påse foder?

Hållbarheten för torrfoder brukar vara omkring ett halvår om den är försluten och förvaras mörkt och svalt. Sen beror det givetvis på hur mycket din labrador äter och hur mycket foder du köper. Jag rekommenderar att köpa en stor påse 10-20kg om hunden har gillat fodret. Att köpa en stor foderpåse är alltid billigare än att köpa flera små.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *