Hundförsäkring

Såhär mycket kostar en hundförsäkring – Pris för de 15 vanligaste hundraserna

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lassie, manypets och Ica försäkringar.

Inför den här artikeln har vi på petbud.se analyserat åtta av Sveriges största hundförsäkringsbolag, kostnad för femton olika hundraser inklusive blandras samt tre olika försäkringstyper. Det blir 360 olika jämförelser!

Vi har kommit fram till att i princip samma försäkring kan skilja mycket i pris beroende på vilket försäkringsbolag man tecknar hos och det kan vara värt att jämföra för att hitta den billigaste hundförsäkringen och spara pengar.

Hur mycket kostar en hund i försäkring?

En hundförsäkring kostar normalt omkring 250 kronor per månad, eller 3000 kronor per år. I våran undersökning erbjuder lassie den billigaste försäkringen med en genomsnittlig kostnad från 184 kr/månad.

FörsäkringsbolagKostnad försäkring
LassieFrån 184 kronor/månad
Agria djurförsäkringFrån 192 kronor/månad
Ica försäkringarFrån 207 kronor/månad
ManypetsFrån 211 kronor/månad
Moderna djurförsäkringarFrån 212 kronor/månad
SvelandFrån 212 kronor/månad
SvedeaFrån 217 kronor/månad
FolksamFrån 218 kronor/månad
Genomsnittspriser för grundförsäkring (30 000 kronor veterinärvård/år) för alla hundraser inklusive blandras.

Lassie har den billigaste hundförsäkringen. Enligt våra undersökningar kostar lassies hundförsäkring 14% mindre än övriga försäkringsbolag, med en grundkostnad från 184 kronor per månad.

Du får givetvis betala mer eller mindre beroende på vad som ingår i försäkringen. Den billigaste försäkringen som täcker de mest grundläggande behoven brukar ha veterinärvårdsersättning upp till 30 000 kronor per år medan de dyraste alternativen har veterinärvårdsersättning upp till 120 000-150 000 kronor per år. De dyraste försäkringsalternativen brukar kosta ungefär 300-400% mer än de billigaste.

Det finns utöver själva försäkringsbolaget och vad försäkringen täcker även andra faktorer som påverkar priset på en hundförsäkring:

Detta påverkar priset på en hundförsäkring

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket du får betala för din hundförsäkring. Här nedan följer de mest avgörande punkterna.

1. Hundens ras

Hundras är det första som påverkar kostnaden du får betala för försäkringen. Hundraser som i regel är friska kostar generellt sett mindre än sjukdomsdrabbade hundraser. Läs mer om skillnaden i pris för olika hundraser längre ner i artikeln.

2. Hundens ålder

Hundens ålder påverkar priset på en hundförsäkring. Enligt våra undersökningar är en gammal hund ca 20-30% dyrare att försäkra än en valp. Detta beror på att en hund får fler sjukdomar och skador desto äldre hunden blir. Äldre hundar får otroligt ofta ledskador i till exempel knäna.

3. Hundens kön

Hundens kön påverkar priset på en hundförsäkring. Tikar är ca 5-10% dyrare att försäkra än hanhundar, främst på grund av risken för livmoderinflammation. Omkring 25% av alla tikar får livmoderinflammation som behöver opereras. Detta sker dessutom vanligtvis när hunden är äldre.

4. Kastrering

En kastrerad hund är ofta billigare att försäkra, detta gäller framförallt tikar. Anledningen är att tikar som har kastrerats och blivit av med sin livmoder helt saknar risken att drabbas av livmoderinfektion, som är en av de vanligaste orsakerna till bukoperation och dyra veterinärbesök. Dessutom minskar risken för juvertumörer efter kastrering.

5. Hundens tidigare sjukdomar

När man ska försäkra hunden kikar försäkringsbolaget på hundens tidigare hälsa och kollar om det finns några tidigare sjukdomar som ökar risken för framtida sjukdomar. Har hunden varit sjuk mycket eller har ärvt någon sjukdom kommer detta att höja kostnaden på försäkringen.

6. Geografisk plats

Detta kan tyckas konstigt men tänker man ett steg längre så är det rimligt att platsen man bor på påverkar priset på försäkringen. Bor man i en storstad är försäkringen generellt sätt dyrare än vad den skulle varit på landet eller i en småstad. Anledningen kan vara på grund av hur svårt det kan vara och hur mycket det kan kosta att få tid och gå till en veterinär eller klinik i en storstad. Denna punkten gäller inte alla försäkringsbolag.

7. Typen av försäkring och försäkringsbolag

Vad som ingår i en försäkring och vilket försäkringsbolag man väljer har stor påverkan på priset. Enligt våra studier kan det skilja så mycket som 50-60% på vissa försäkringar, trots att det gäller samma hund, veterinärvårdsersättning och förmåner.

Den största prisavgörande delen i en hundförsäkring är veterinärvårdsbeloppet, också kallat ersättningsbelopp. Veterinärvårdsbeloppet är helt enkelt en summa pengar per år som du som försäkringstagare kan bli ersatt om hunden skulle behöva opereras eller liknande. Beloppet finns normalt i tre nivåer, 30 000 kronor, 60 000 kronor och 120 000-150 000 kronor per år.

Enligt våra jämförelser är det ungefär 60-75% dyrare med en veterinärvårdsersättning på 60 000 kronor jämfört med 30 000 kronor. Det gäller därför att tänka på hur mycket man egentligen skulle behöva i ersättning och om det är värt pengarna.

Här kommer lite avslutande kort fakta:

 • Det är dyrare att försäkra en äldre hund
 • Det är i regel dyrare att försäkra en tik än en hanhund
 • Äldre tikar är dyrare att försäkra än valpar eftersom de oftare drabbas av livmoderinflammation, som behöver opereras. Det skiljer vanligtvis ca 25-35% i pris på en tikvalp och en vuxen tik.
 • Små hundraser som chihuahua och jack russel terrier är ofta billigare att försäkra på grund av mindre risk för ben/ledoperation.
 • Det kan vara dyrare att försäkra en hund i en storstad
Fransk bulldog

Försäkringskostnad för olika hundraser

Hundens ras har stor påverkan på försäkringspriset. Vi har sammanställt en intressant tabell på hur mycket olika hundraser kostar att försäkra med basförsäkring (veterinärvårdsbelopp 30 000 kr/år). I sammanställningen har vi använd fem olika försäkringsbolag och priserna i listan är genomsnittspriser.

HundrasFörsäkringskostnad valp
Labrador retrieverFrån ca 140 kr/månad
Tysk schäferhundFrån ca 175 kr/månad
Golden retrieverFrån ca 138 kr/månad
JämthundFrån ca 88 kr/månad
Jack russel terrierFrån ca 126 kr/månad
Border collieFrån ca 97 kr/månad
Cavalier king charles spanielFrån ca 148 kr/månad
ChihuahuaFrån ca 107 kr/månad
Cocker spanielFrån ca 154 kr/månad
Fransk bulldogFrån ca 450 kr/månad
PudelFrån ca 211 kr/månad
RottweilerFrån ca 523 kr/månad
PomeranianFrån ca 138 kr/månad
Bichon friséFrån ca 131 kr/månad
*BlandrasFrån ca 130 kr/månad
Priserna är hämtade från fem olika försäkringsbolag. Priserna gäller hunhundar och är genomsnittspriser för lägst försäkringsklass.

De tre billigaste hundraserna att försäkra i vår lista

Den bästa hundförsäkringen i vår jämförelse är lassie. Den billigaste hundrasen att försäkra är jämthund, där en försäkring kostar från 88 kr/månad upp till ca 300 kronor per månad.

De tre billigaste försäkringarna är för hundraserna:

 1. Jämthund
 2. Border collie
 3. Chihuahua

Att dessa tre raser är billigare än andra att försäkra betyder att de har en relativt god hälsa och mindre risker för sjukdomar. Givetvis kan även dessa hundar drabbas av hundsjukdomar och problem, men i regel förekommer inga allvarliga ras-specifika sjukdomar.

Fransk bulldog – den dyraste hundraserna att försäkra

Fransk bulldog toppar listorna över den dyraste hundrasen att försäkra. Detta beror på att fransk bulldog tyvärr är en av de mest sjukdomsdrabbade hundraserna som finns. Det är vanligt med allt från hudbesvär till skelett-, led- och ryggproblem. Denna rasen tillhär även de “trubbnosiga” hundraserna, vilket innebär en förkortad skalle och nos, vilket bland annat leder till andningsbesvär och svårigheter att reglera kroppstemperatur.

Sjukdomar och hälsa påverkar försäkringskostnaden

Hur sjukdomsdrabbad en hundras är har en stor påverkan på vilket pris du får betala för hundförsäkringen. En hundförsäkring för en fransk bulldog kostar till exempel fem gånger mer än en försäkring för en jämthund, endast på grund av hur sannolikt det är för rasen att bli sjuk.

Det finns vanliga hundsjukdomar och skador som drabbar de flesta hundraser, men även mer ras- och köns-specifika sjukdomar som kan höja kostnaden av en försäkring.

Skillnaden mellan tik och hanhund

En av de största faktorerna som direkt påverkar kostnaden av en försäkring är vilket kön hunden är. Anledningen är främst att tikar kan få livmoderinflammation (pyometra) och behöva veterinärvård. I genomsnitt drabbas 1/4 tikar av livmoderinflammation någon gång under livet, vilket behövs opereras. Detta kan kosta mycket pengar om man inte har en försäkring som täcker detta.

De vanligaste hundsjukdomar som de flesta försäkringar täcker är följande:

 • Livmoderinflammation
 • Korsbandsskada
 • Juvertumörer
 • Magproblem, diarré och kräkning
 • Sårskador

Källa: försäkringspriser.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *