Valp äter foder

Bästa valpfodret – 9 bra foder testade

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för firstvet och buddypetfoods.

I gångarna på djurbutiken, matbutiken eller bland sidorna på internet finns det mängder med valpfoder. Allt från allergifoder till spannmålsfritt foder gör det svårt att välja, för att inte tala om alla olika märken som finns.

Jag har själv haft svårt att välja foder, framförallt när en av mina känsliga labradorer var valp för fyra år sedan, därför har jag och vi på petbud gjort tester på olika populära valpfoder för att ranka dem från bäst till bra och dåligt. I listan nedanför hittar du våra 9 bästa valpfoder utifrån kvalité, näringsinnehåll och pris:

Vilket är det bästa valpfodret?

Vi har undersökt en valps näringsbehov och gjort en omfattande studie på näringsinnehåll och kvalité i olika valpfoder. Vi har även vägt in storlek på foderbitar, konsistens och kilopris i testet.

Det bästa och mest prisvärda valpfodret enligt vår studie är puppy love från buddypetfoods. Ett annat bra valpfoder med hög kvalité är Orijen puppy, som dock är dyrare än många andra foder. Letar du efter ett billigt valpfoder rekommenderar vi Mästers valpfoder.

Se hela listan här nedanför:

1. Bäst valpfoder: Puppy love

bäst valpfoder
Betyg: 5
5/5

Puppy love är enligt oss det bästa valpfodret tack vare hög kvalité på råvaror och mycket bra näringsinnehåll. Puppy love är ett balanserat helfoder med 36% protein och 19% fett. Fodret är dessutom spannmålsfritt med lax, kalkon och sötpotatis som huvudråvaror. Foderbitarna är omkring 1 cm i diameter vilket minskar risken för att sätta i halsen.

  • Fördelar: Bra kvalité på protein och fetter, god smak och skonsamt helfoder. Går att prenumerera och få billigare.
  • Nackdel: Något dyrare än många andra foder

2. Näst bäst: Orijen puppy

Bra valpfoder
Betyg: 4,9
4.9/5

Nummer två på vår lista är orijens puppy, ett helfoder med god smak och naturliga ingredienser. Fodret innehåller hela 38% protein vilket är mycket mer än de flesta andra foder, samt 20% fett. De flesta hundägare vi har pratat med som ger detta foder till sin valpar är mycket nöjda. Vissa valpar blir dock dåliga i magen av kycklingen i fodret.

  • Fördelar: Blandade djurdelar som ägg, brosk och organ gör fodret heltäckande och naturligt.
  • Nackdelar: Dyrare än många andra helfoder.

3. Tredje bäst: Mästers valp

Mästers valp
Betyg: 4,8
4.8/5

Mästers valpfoder är prisvärt och uppskattat av många hundägare. Fodret innehåller 28% protein (mest från kyckling), 18% fett och mycket vitaminer och mineraler som valpen behöver. Proteinet och fettet i fodret är lättsmält, vilket är extra viktigt för valpar.

  • Fördelar: Relativt billigt foder
  • Nackdelar: Innehåller endast kycklingkött vilket vissa valpar blir dåliga i magen av

4. Fjärde bäst: Magnussons junior

Valpfoder
Betyg: 4,5
4.5/5

Magnussons junior är ett hälsosamt välsmakande valpfoder som täcker hela valpens näringsbehov. Detta helfoder är rikt på svenskt nöt och fläskkött som ugnsbakas i Sverige. Fodret innehåller 26% protein och 14% fett och andas svensk kvalité och bra råvaror, allt till ett bra pris.

  • Fördelar: Välsmakande, bra pris
  • Nackdelar: Relativt låg proteinhalt (26%). Ca 41% kolhydrater vilket kan tillföra snabba kalorier och bidra till övervikt.

5. Femte bäst: Royal canin puppy

Royal canin valpfoder
Betyg: 4
4/5

Royal canins valpfoder innefattar en mängd olika torrfoder baserade på hundras och storlek. Som vi ser det är detta en fördel eftersom varje foder är något mer anpassat för just din hund, men samtidigt är skillnaderna inte så stora. Alla foder innehåller fågelprotein och ris men de skiljer sig något i energi och näringsämnen beroende på hundras.

  • Fördelar: Anpassat valpfoder efter hundras
  • Nackdelar: Inte samma kvalité på råvaror som många andra foder i listan

6. Sjätte bästa: Eukanuba growing puppy

Bra valpfoder
Betyg: 4
4/5

Eukanuba har tagit fram tre olika valpfoder för små, medelstora och stora hundraser. Fodret innehåller mycket protein (30%), främst från kyckling och kalkon. Det jag gillar extra mycket med detta foder är foderbitarnas form, de är nämligen sexkantiga vilket hjälper till med munhälsan och stimulerar hundens tuggande. Foderbitarna är även olika stora beroende på hundens storlek.

  • Fördelar: Anpassat valpfoder efter hundens storlek. Bra foderbitar som främjar en god munhälsa
  • Nackdelar: Svårt att veta varifrån råvarorna kommer ifrån

7. Sjunde bästa: Specific puppy

SPECIFIC VALPFODER
Betyg: 3,8
3.8/5

Specific valpfoder finns som tre varianter, för små, medelstora och stora hundar. Alla specifics foder har fisk som bas, vilket gör fodret rikt proteiner och på hälsosamma fetter som omega-3. Fodret innehåller ca 25% protein, 14% fett och 43% kolhydrater.

  • Fördelar: Anpassat valpfoder efter hundens storlek. 
  • Nackdelar: Mycket kolhydrater vilket kan göra hunden överviktig.

8. Åttonde bästa: Carrier juniorfoder

Carrier valpfoder
Betyg: 3,8
3.8/5

Detta torrfoder är ett billigt och bra alternativ för de flesta hundar. Fodret passar valpar men även vuxna hundar av mindre ras. Carriers juniorfoder är svensktillverkat och består av 25% protein från kyckling och gris.

  • Fördelar: Billigt (från ca 33kr/kg)
  • Nackdelar: Foderbitar kan lätt gå sönder

9. Nionde bästa: Monster puppy

Monster valpfoder
Betyg: 3,5
3.5/5

Monsters valpfoder med lamm och anka ger hunden bra förutsättningar för att växa. Proteiner från lamm och anka är generellt sätt mycket snällare mot magen än andra kött, vilket gör att detta foder passar de hundvalpar som är känsliga.

  • Fördelar: Skonsamt för magen
  • Nackdelar: Relativt dyrt. Innehåller inte c vitamin, kan behövas ge tillskott

Vad ska ett bra valpfoder innehålla?

Ett bra valpfoder ska innehålla mycket näring (Kalcium, fosfor, natrium, omega-3 och 6, vitaminer och antioxidanter), relativt mycket energi (15-20% fett) och mycket protein. Valpfoder bör inte innehålla för mycket kalcium och fosfor (ca 1-2% är bra) då detta kan orsaka problem med led- och skelettillväxten. Ett valpfoder ska dessutom ha små foderbitar (max 1,5-2cm i diameter) för att undvika att valpen sätter i halsen.

När man väljer valpfoder bör man dels utgå från näringsinnehållet men det är även viktigt att utgå från valpens ras och känslighet. Har du till exempel en större hundras ska du helst köpa ett valpfoder med minst 30% protein och 9% fett för att ge hunden tillräckligt med energi för en snabb tillväxt. Känsligare hundar kan dessutom behöva ett skonsammare foder, vanligtvis fungerar anka och lamm bra.

Risker med ett dåligt valpfoder

Hundägare som ger sina valpar “dåliga” valpfoder, vuxenfoder eller fel-anpassade foder ser ofta problem hos hunden i vuxen ålder. Vanliga problem som uppstår till följd av ett dåligt valpfoder är:

  • Ben-, led- och skelettproblem till följd av fel mängd kalcium och fosfor.
  • Ben-led och skelettproblem till följd av ett foder med för mycket energi (bidrar till för snabb tillväxt).
  • Övervikt till följd av för mycket energi i fodret
  • Magproblem till följd av dåligt, onaturligt protein

På grund av problemen som kan uppstå är det bäst att alltid ge sin valp kvalitets foder avsett för valpar. Hundens tillväxt som valp sätter stommen för hälsan under hela hundens liv!

Valpfoder för små och stora hundraser

Små och stora hundraser växer olika snabbt och behöver olika foder med olika mycket energi och näringsinnehåll för att växa ordentligt, vilket framförallt gäller valpar. Hundraser med en vuxenvikt under 10 kg brukar räknas som små hundar. Dessa hundraser växer snabbt och når ofta vuxen ålder omkring 9 månader. Hundraser vars vuxenvikt överstiger 10 kg brukar delas in i mellanstor, stor och mycket stora raser. Dessa hundar brukar nå vuxen ålder mellan 12-24 månader oh behöver därför ett annat typ av valpfoder.

Skillnaden på valpfoder och vuxenfoder

Skillnaden på valpfoder och vuxenfoder är generellt sätt inte super stor, men det finns några påtagliga. Den stora skillnaden brukar vara fettprocenten, där ett valpfoder ofta innehåller mer fett än ett vuxenfoder. Ett valpfoder innehåller ofta omkring 20% fett medan ett vuxenfoder endast brukar innehålla 10-15% fett.

En annan skillnad mellan valpfoder och vuxenfoder är näringen, där valpfoder ofta är mer näringsrikt på mineraler och vitaminer som valpen behöver för att växa. Valpfoder brukar dessutom innehålla mindre kalcium än vuxenfoder för att undvika att valpen får problem med leder och skelett.

Kan man ge vuxenfoder till en valp?

Man kan ge vuxenfoder till hundvalpar, men det rekommenderas att inte göra detta då valpen kan få magbesvär, brist på eller för mycket av ett ämne, samt sätta i halsen av för stora foderbitar. Ska du ge vuxenfoder till en valp är det bäst att dela upp foderbitarna i mindre bitar samt eventuellt blötlägga det.

Det finns vuxenfoder som är märkt “för alla livsstadier” vilket innebär att det går att ge även till en valp. Ger du vanligt vuxenfoder till din valp då och då är det ingen fara, men undvik det helst innan hunden har blivit tillräckligt gammal.

Hur länge ska en hund äta valpfoder?

Det är viktigt att inte sluta med valpfoder för tidigt, då vuxenfoder till exempel kan innehålla för mycket kalcium för en valp, vilket kan få allvarliga konsekvenser på lång sikt. En hund ska äta valpfoder olika länge beroende på hur stor hundrasen är. Större hundar växer långsammare och bör därför äta valpfoder under längre tid. Här nedanför kan du se en lista som visar på när man bör byta från valpfoder till vuxenfoder baserat på hundens storlek och vikt:

  • Under 10 kg: 9-12 månader
  • 10-25 kg: 12-14 månader
  • 25-50 kg: 12-18 månader
  • Över 50 kg: 18-24 månader

När man väl ska byta foder är det viktigt att inte tvärt sluta med det gamla fodret, utan göra en långsam övergång. Ett för snabbt byte av foder leder ofta till magbesvär eller tappad aptit. Ett bra sätt att byta är att till en början blanda det gamla fodret med det nyare för att vänja in magen, analysera bieffekter och eventuella allergier och se om hunden tycker om det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *