Liten hund äter

Bästa hundfodret & hundmaten för små hundar – bäst i test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för firstvet och buddypetfoods.

Med alla olika hundfoder och återförsäljare som finns kan det vara svårt att hitta rätt hundfoder när man står och funderar i varuhyllan eller scrollar på internet. Det finns alla möjlig sorters hundfoder anpassade för hundens ålder, mage, aktivitetsnivå, päls eller storlek. Det finns även speciella foder anpassade för hundar med allergier eller som är kastrerade.

Ett bra hundfoder anpassat för små hundar ska vara i små tugg-bara bitar (omkring 1 cm breda) samt ha ett relativt högt energi- och näringsinnehåll. Hundfodret behöver vara energi- och näringstätt eftersom de flesta små hundar även har små magsäckar och hög metabolism, och blir därför snabbt mätta.

Vi har sammanställt de nio bästa hundfodren för små hundar (hundar som väger under 10kg) genom att göra tester på näringsinnehåll, foderstorlek och pris. Hundfodren i listan passar bra för mindre hundraser som chihuahua, pomeranian, jack russell terrier, border collie och fransk bulldog.

1. Tasty duck bites

Bästa hundfodret små hundar

Buddypetfoods har tagit fram detta helfoder anpassat för små hundar med normal aktivitetsnivå. Tasty duck bites innehåller som namnet avslöjar färsk anka, men även ärtor och sötpotatis som bidrar med fibrer och nyttiga vitaminer och mineraler.

Foderbitarna är endast 0,5-07 cm i diameter vilket är bland de minsta foderbitarna på marknaden. Detta gör att även de allra minsta hundraserna kan njuta av detta välsmakande foder utan tuggsvårigheter eller risk för att sätta i halsen.

Hundfoder små hundar

Detta helfoder framtaget av Orijen, är anpassat för små hundraser och valpar. Fodret innehåller 38% protein och en balanserad energinivå som gör att det både passar yngre hundar som växer såväl som äldre hundar med högre aktivitetsnivå.

Proteinkällan är blandad från huvudsakligen kyckling och kalkon men även vaktel, havskatt och sill. Mixen av olika kött och användningen av både kött, lever, hjärta och ägg gör att hunden får i sig alla viktiga vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt.

Hundfoder små hundar

Purinas pro plan är ett komplett foder för små hundraser. Detta torrfoder passar små vuxna hundar tack vare dess balanserade näringsnivå, små tuggbitar samt dentala fördelar. Mindre hundar får ofta problem med tänderna och munnen, risker som detta foder förebygger.

Den huvudsakliga proteinkällan är kyckling, som balanseras upp med kolhydrater från bland annat majs och ris. Ris och kyckling är ofta skonsamt mot magen, vilket är bra för de hundar med känslig mage.

Hundfoder mini adult

Detta hundfoder passar små vuxna hundar upp till 10 kg med en normal aktivitetsnivå (ungefär 2-3 timmar promenad per dag). Fodret innehåller 26% protein och har en hög smältbarhet – vilket gör det lättare att smälta för hundar som har problem med detta.

Hundfodret har en bra balans av protein, fett och fibrer.

foder liten hund

Doggy har tagit fram detta helfoder med färsk kyckling anpassat för små vuxna hundar. Fodret innehåller en balanserad mängd spannmål och protein samt alla nödvändiga vitaminer och mineraler som en hund behöver för att må bra. 

Den svenska kycklingen ger god smak som de flesta hundar gärna äter. Kyckling är dessutom ett protein som är relativt snällt för hundens mage.

Buddypetfoods

Grass-fed lamb är ett hundfoder för hundar med normal aktivitetsnivå som innehåller 50% lamm, vilket är ett kött skonsamt för magen. Detta gör det till ett perfekt foder för små hundar med allergi, känslig mage eller hudproblem. 

Grass-fed lamb är ett helfoder som innehåller alla nyttigheter en hund behöver, med lamm och sötpotatis i fokus. Foderbitarna är ca 1,2-1,6 cm stora vilket passar bra för små och mellanstora hundar.

Hundfoder små hundar

Acana har tagit fram detta foder vilket är anpassat för vuxna små hundar som väger under 10 kg. Torrfodret passar mindre hundar med låg-normal aktivitetsnivå.

Fodret består av 24% kyckling, 12% kalkon och 4% flundra. Både inälvor och ägg används vilket gör fodret fullsmockat med naturliga vitaminer och mineraler. Avsaknaden av snabba kolhydrater som ris minskar dessutom risken för övervikt.

Foder liten hund

Eukanuba har skapat detta hundfoder anpassat för mindre till mellanstora hundraser. Fodret innehåller proteinkällorna lamm, kyckling och kalkon samt kolhydrater från ris.

Fodret är balanserat med prebiotiska fibrer vilket gynna hundens tarmflora. Foderkulorna är sexkantiga och skiljer sig därför från många andra foder. Formen gör att hunden får mer tuggmotstånd vilket bland annat förebygger tandsten.

Torrfoder små hundraser

Iams har tagit fram detta foder för små till mellanstora hundraser. Fodret har ett högt energiinnehåll vilket passar normal till högaktiva hundar.

Innehållet består av ca 35% kyckling och kalkon, vilket ofta är bra för hundar med känslig mage. Foderbitarna innehåller en mineralhalt som främjar friska tänder och minskar risken för dålig munhälsa, vilket många små hundar har problem med.

Tänk på detta inför köp av hundfoder

Det finns ett antal saker man bör tänka på innan man väljer hundfoder. Det första man bör tänka på är hundens ålder och aktivitetsnivå. Detta är två faktorer som kommer att avgöra hur mycket energi en hund behöver. Idag är väldigt många hundar överviktiga så det är viktigt att ge hunden ett foder med anpassad energinivå. Valpfoder är generellt sätt mer energifyllt än vuxenfoder för att hundvalpen ska kunna växa ordentligt.

Det är även viktigt att tänka på om hunden har allergier eller är känslig i magen. Det finns specialanpassade foder som endast innehåller en köttkälla, till exempel lamm, som är snällare för magen. Dessa foder med enbart en eller få proteinkällor gör det även enklare att undvika allergier.

Det kan även vara bra att byta foder då och då för att ge hunden mer variation och i vissa fall mer näringsrik kost.

Vad gör ett hundfoder anpassat för små hundar?

Ett hundfoder anpassat för små hundar skiljer sig oftast på två sätt från standard hundfoder. Den första skillnaden är storleken på foderbitarna och den andra är energitätheten. Små hundar har små magsäckar och behöver därför få i sig all näring på en liten mängd mat, till skillnad från en stor hund som kan äta flera gånger mer.

Frågor och svar

Vilket hundfoder ska jag välja?

Du ska välja ett hundfoder som passar din hunds aktivitetsnivå, ålder och preferenser. Vissa hundar är kräsna och det bli mycket enklare att välja ett foder som hunden gillar, så – testa dig fram!

Vad kostar hundfoder?

Hundmat kostar generellt sätt 700-800 kronor per månad, men för små hundar brukar kostnaderna snarare ligga omkring 500-600 kronor per månad inklusive torrfoder, färskfoder och hundgodis. Genomsnittspriset för torrfoder av kvalité är ca 60-70 kr/kg. Det finns även billiga torrfoder för ca 30kr/kg.

Hur mycket hundfoder behöver en liten hund?

En hund behöver äta ungefär 2-3% råfoder av sin kroppsvikt. För små hundar som väger omkring 5 kg blir detta alltså 100-150 gram foder per dag.

Hur mycket din hund behöver brukar även stå på förpackningen eller på hemsidan där du köpte fodret. Det brukar finnas en tabell för hur mycket en hund ska äta baserat på hundens vikt eller förväntade vikt om det är en valp.

Hur lång hållbarhet har ett hundfoder?

Hållbarheten för torrfoder är relativt lång, och det är ovanligt att behöva slänga något så länge hunden gillar det. Ett öppnat torrfoder håller vanligtvis i 5-7 månader. Är du noga med att alltid stänga torrfodret och hålla det svalt och mörkt så håller det bättre, samt att smak och lukt behålls bättre vilket hunden uppskattar.

Sammanfattning

När du väljer hundfoder till din hund är det viktigt att tänka på att alla hundar är individer och att hundfodret därför behöver anpassas efter just din hund. 

Analysera hur mycket din hund rör på sig eller om den är överviktig och välj foder därefter. Välj också ett foder som din hund gillar, detta gör allt mycket enklare.

Är du osäker på vilket foder som är bäst eller om din hund har brist av något är det alltid bäst att få rådgivning av en veterinär. Det kan du till exempel få online via firstvet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *