Hund äter färskfoder

Är färskfoder bra för hundar? – Fördelar och nackdelar med färskfoder

Inlägget innehåller reklamlänkar till buddypetfoods.

Många hundägare förespråkar färskfoder och menar att det är överlägset torrfoder, men vilka är egentligen fördelarna med färskfoder och varför ska du byta från torrfoder? I det här blogginlägget kommer vi att diskutera allt om färskfoder – vad det är, vad det innehåller och varför det är bra för hundar. Vi kommer också att ta en titt på för- och nackdelar med att byta fodertyp, så att du kan avgöra om färskfoder är rätt för dig och din hund!

Färskfoder till hundar är, som namnet antyder, foder som inte har bearbetats eller konserverats. Det är helt enkelt färska råvaror, oftast en blandning av kött, inälvor och grönsaker som har frysts ned för att bevara den naturliga smaken och näringsinnehållet.

Vad innehåller färskfoder?

De flesta färskfoder innehåller huvudsakligen 60-80% kött, 5-15% inälvor, 10-20% grönsaker och ibland några procent fisk. Köttet i färskfoder brukar oftast vara nötkött och grönsakerna är ofta en blandning av rotfrukter som potatis, sötpotatis eller palsternacka. Inälvor i färskfoder är oftast i form av lever, hjärta eller våm. Exakt vilka ingredienser som ingår i ett färskfoder varierar mycket bland olika färskfoder och tillverkare.

Färskfoder innehåller generellt sett alla näringsämnen som är viktiga i hundens kost, inklusive proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Kokar man ned beståndsdelarna i färskfoder ser det ofta ut som följande: 10-18% protein, 8-16% fett, 6-10% kolhydrater, 2-3% mineraler och vitaminer, 0,5-1,5% fibrer och 60-75% vatten. Färskfoder innehåller mindre energi och näringsämnen än torrfoder, vilket beror på att färskfoder innehåller så pass mycket vatten.

Färskfoder innehåller också i allmänhet färre kalorier än torrfoder, vilket kan vara gynnsamt för hundar som är aktiva eller behöver gå ner i vikt. Färskfoder är också generellt sett lättare att smälta än torrfoder, eftersom det inte innehåller några konstgjorda konserveringsmedel eller fyllmedel. Vattnet i färskfoder hjälper också till att smälta och ta upp näringsämnen.

Nu när vi har tittat på vad färskfoder är och vad det innehåller, kan vi ta en titt på fördelarna med att byta foder för din hund till färsk mat.

Är du osäker på vilket hundfoder som passar din hund?

Om du är osäker på vilket foder som passar din hund vill jag rekommendera gratis foderrådgivning med en foderexpert. Foderrådgivningen sker via videosamtal och är mycket givande!

Är färskfoder bra för hundar?

Färskfoder är bra för hundar och har i många fall visat sig vara mer fördelaktigt än torrfoder för hundar som har problem med päls, hud, magen och tänder. Många veterinärer rekommenderar dessutom ofta färskfoder till hundar med matsmältningsproblem.

Det finns många fördelar med att ge din hund färsk mat, bland annat:

  • Färskfoder speglar en hunds naturliga diet bättre än torrfoder
  • Många hundar uppskattar smaken på färskfoder mer än torrfoder och det blir därför ett bra alternativ för kräsna hundar
  • Färskfoder är i allmänhet lättare att smälta än torrfoder, eftersom det inte innehåller några konstgjorda konserveringsmedel eller fyllmedel samt mer vatten
  • Den höga vätskenivån i färskfoder hjälper hunden att undvika uttorkning, vilket framförallt brukar vara ett problem på sommaren.

Det finns några nackdelar med färskfoder som man bör vara medveten om. Färskfoder kostar i allmänhet mer än torrfoder, och det kan vara svårt att hitta ett färskt foder av god kvalitet som är lämpligt för din hunds ras, ålder och hälsobehov. Färskfoder har också i allmänhet kortare hållbarhet än torrfoder, så du måste vara mer organiserad när det gäller din hunds måltider och se till att du har tillräckligt med färskfoder till hands.

Man behöver givetvis inte välja antingen eller när det gäller fodertyp. Många hundägare väljer att blanda färskfoder med torrfoder vilket kan vara ett bra alternativ, speciellt till en början. Märker man att hunden svarar bättre på något enskilt foder kan man långsamt byta helt och hållet så länge man ser till att täcka hela hundens näringsbehov.

Bästa färskfodret enligt oss

Som med alla produkter finns det bra och mindre bra alternativ. Detta gäller kanske lite extra när det gäller hundfoder, då man som hundägare är noga med vad fodret innehåller och mån om att hitta det bästa alternativet.

Det finns givetvis inget objektivt svar på vilket färskfoder som är bäst för alla hundar, eftersom det bästa färskfodret för din hund beror på dess individuella behov och preferenser, men baserat på innehåll, pris och kvalité har vi hittat ett bra färskfoder som passar de allra flesta hundar:

Det bästa färskfodret är MUSH vaisto wild på grund av köttets höga kvalité och relativt låga pris. Färskfodret innehåller en balanserad och komplett blandning av ren, får, älg, grönsaker, bär och oljor som är fördelaktigt för din hunds hud, päls, mage och tänder.

Fodret är heltäckande, vilket innebär att det innehåller alla näringsämnen din hund behöver för att må bra och fungera. Dessutom är råvarorna från Norden (lokala finska bönder, samt ren och lax från Sverige och Norge) och av hög kvalité.

Det som får Mush vaisto wild att stå ut från andra färskfoder är dess kompletta innehåll till ett rimligt pris. Många andra färskfoder är inte kompletta och behöver därför blandas med andra foder eller tillskott vilket gör det krångligt och svårt att försäkra sig om att hunden får i sig alla viktiga ämnen.

Hur mycket färskfoder ska en hund äta?

En vuxen hund bör äta ungefär 2-3 % av sin idealiska kroppsvikt i färskfoder varje dag, valpar behöver äta mer, ca 5-10% av sin vikt. För en vuxen hund på 10 kg är det alltså ungefär 200-300 gram färskfoder per dag. Färskfoder kan utfodras som en fristående diet, eller så kan det blandas med torrfoder för att ge en varierad och balanserad diet.

Om du funderar på att byta ut din hunds foder till färskfoder rekommenderar vi att du först pratar med din veterinär. De kan ge dig råd om vilken typ av färskfoder som är bäst för din hund och hjälpa dig att ställa om din hund till en ny diet.

Hur byter man till färskfoder?

Om du funderar på att byta ut din hunds mat till färskfoder rekommenderar vi att du pratar med en veterinär om du känner dig osäker. De kan ge dig råd om vilken typ av färskfoder som är bäst för din hund och hjälpa dig att göra övergången till en ny kost. Färskfoder kan utfodras som en fristående diet eller blandas med torrfoder för att ge hunden en varierad och balanserad diet.

Är du osäker på vilket hundfoder som passar din hund?

Om du är osäker på vilket foder som passar din hund vill jag rekommendera gratis foderrådgivning med en foderexpert. Foderrådgivningen sker via videosamtal och är mycket givande!

När du byter foder till din hund är det viktigt att du gör det gradvis under cirka en vecka för att undvika att din hunds mage blir upprörd. Börja med att blanda en liten mängd färskfoder i hundens nuvarande foder och öka gradvis mängden färskfoder tills hunden äter allt färskfoder. Övervaka din hund noga under denna övergångsperiod, och om du märker några förändringar i aptit, energinivåer eller avföring, kontakta din veterinär

1 reaktion på ”Är färskfoder bra för hundar? – Fördelar och nackdelar med färskfoder”

  1. Min hund äter knappt någon mat. Jag får mata henne på promenaderna. Hon tröttnar fort på smaken på maten. Nu har jag hittat ett torrfoder med fyra olika smaker. Men funderar på att blanda fodret med färskfoder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *