Hundförsäkring

Billigast hundförsäkring – Vilken försäkring är billigast för hund?

När hunden blir sjuk eller skadad kan kostnaderna hos veterinären bli väldigt höga, och därför är det viktigt med rätt försäkring som ger ersättning. Det finns dock ett stort antal olika försäkringar att välja mellan, och många alternativ kan vara dyra.

Det finns en hel del som kan vara bra att tänka på när man vill hitta och teckna en billig hundförsäkring, därför ska vi i den här artikeln gå igenom hur mycket en hundförsäkring kostar, hur man hittar en billig hundförsäkring samt lista de billigaste hundförsäkringarna just nu.

Hur mycket kostar en hundförsäkring?

Kostnaden för försäkringar varierar alltid mycket, bland annat mellan olika försäkringsbolag men även annat kan påverka priset. Generellt kan man säga att en hundförsäkring vanligtvis brukar kosta från 1000-2000 kronor per år, eller från någon hundralapp per månad. Med det sagt kan den även kosta betydligt mer än så.

Om man väljer en mindre omfattande försäkring som enbart täcker olycksfall så kan försäkringen bli billig. Är det en vanlig försäkring man söker, som täcker mer än bara olycksfall, så bör man dock räkna med att det kommer att kosta ett par tusenlappar per år – och kanske mer än så.

Det första man bör tänka på när man ska teckna en hundförsäkring, om det är möjligt, är att man gärna bör göra det så tidigt som möjligt – det vill säga när hunden fortfarande är valp. På så sätt kan man spara en hel del pengar, eftersom försäkringen blir betydligt billigare.

För att kunna fortsätta ha en billig försäkring så bör man även undvika att byta försäkringsbolag senare. Detta innebär att man behöver välja rätt försäkringsbolag direkt, för att inte ångra sig senare och vilja byta till ett bättre eller billigare. Därför bör man alltså noggrant jämföra försäkringar innan man bestämmer sig.

En annan anledning till att det är viktigt att inte byta försäkring senare är att försäkringar endast täcker skador och sjukdomar som uppkommer efter att försäkringen tecknades. Har man otur kan det uppstå en skada eller sjukdom som inte upptäcks direkt, och har man då bytt försäkringsbolag kan det i värsta fall bli så att försäkringen inte täcker.

Vad påverkar priset på en hundförsäkring?

Det är flera olika faktorer som påverkar hundförsäkringens pris, eller premien, som det även kallas. För det första kan såväl kostnaden som vad som ingår i försäkringen variera mellan olika försäkringsbolag.

Priset beror även mycket på hur omfattande försäkringen är. Precis som med många andra försäkringar så kan det finnas olika nivåer på hundförsäkringen, där den mest omfattande har ett högre pris – men även ersätter flera saker, och ibland även ger högre ersättning.

Detta varierar som sagt mellan olika försäkringsbolag, och en del erbjuder endast en försäkring medan andra har många olika nivåer och kanske även tilläggsförsäkringar. 

En hundförsäkring bör förstås gärna innehålla såväl olycksfallsförsäkring som veterinärsvårdsförsäkring, men det finns även försäkringsbolag som erbjuder endast olycksfallsförsäkring, och då alltså endast täcker veterinärvård vid olycksfall. Dessa är billigare än en mer täckande försäkring, och kostar vanligtvis från 50 kronor per månad.

En del försäkringsbolag erbjuder även tilläggsförsäkringar, och lägger man till en sådan så blir premien förstås högre. Andra saker som kan påverka kostnaden är till exempel vilken hundras hunden tillhör och hundens ålder. Se vilka hundraser som är dyrast/billigast att försäkra här.

Eftersom en del sjukdomar är vanligare för vissa raser så kan försäkringen bli dyrare om hunden tillhör en sådan ras. Det är också ganska vanligt att det finns begränsningar i försäkringen för vissa hundraser, när det gäller just sjukdomar som är vanliga för den hundrasen.

Hundens ålder påverkar försäkringens pris på flera sätt. Det kan ibland finnas rabatter för valpar, vilket gör att det blir billigare att teckna försäkringen tidigt. En del försäkringsbolag har även seniortillägg för äldre hundar, som gör försäkringen dyrare.

Även utan rabatt för valpar och tillägg för äldre hundar så är det vanligt att försäkringen blir dyrare om hunden är äldre.

Utöver allt detta kan förstås eventuella rabatter och lojalitetsprogram påverka priset på försäkringen. En del försäkringsbolag kan erbjuda rabatter ibland, och vanliga sådana är mängdrabatter och medlemsrabatter.

Om du redan har flera försäkringar hos samma försäkringsbolag kan det vara en fördel att även teckna hundförsäkring där, eftersom man kan få rabatt när man samlar försäkringarna hos samma försäkringsbolag.

Det är också vanligt att försäkringsbolagen ger ett lägre pris om man inte har behövt nyttja försäkringen på flera år, det vill säga efter flera skadefria år. Om försäkringsbolaget erbjuder detta så brukar rabatten tillkomma automatiskt, men vill man vara säker kan det vara bra att dubbelkolla detta med försäkringsbolaget eftersom det kan skilja sig åt.

Hund

Vilken hundförsäkring är billigast?

Generellt kan man säga att den billigaste hundförsäkringen är olycksfallsförsäkringen, det vill säga en försäkring som endast täcker veterinärvård vid olycksfall och inte vid sjukdom. Dessa kostar vanligtvis från 50 kronor per månad, vilket kan vara en ganska stor skillnad – men då täcker den också betydligt mindre.

Något som påverkar priset mycket är även ersättningsnivån. Ofta kan man välja mellan en lägre och en högre ersättningsnivå, där den lägre vanligtvis ger upp till 30 000 kronor i ersättning, medan den högre ger upp till 50- eller 60 000 kronor i ersättning.

Även självrisken kan vara valbar, och detta påverkar förstås priset mycket. Väljer du en låg självrisk så betalar du mindre när du behöver nyttja försäkringen, men premien blir dyrare, medan en högre självrisk gör att du betalar mer när försäkringen behöver nyttjas men istället blir premien lägre.

Den billigaste hundförsäkringen är alltså en som endast omfattar olycksfall, har en hög självrisk och en lägre ersättningsnivå. Detta medför dock att försäkringen inte täcker sjukdomar, att du behöver betala mer när försäkringen nyttjas och att du inte kan få ut de högsta ersättningarna.

När det gäller försäkringsbolag så är bland annat Sveland, Agria och Lassie kända för sina lägre priser samtidigt som det är bra försäkringsbolag. Agria erbjuder även 50 procent rabatt för valpar. Ibland erbjuder de även rabatt till alla, oavsett hundens ålder, men då inte en lika hög rabatt som för valpar.

Prisskillnaden mellan olika typer av hundförsäkringar är väldigt stor. Medan en som endast täcker skador kan kosta från omkring 50-150 kronor per månad, så kostar en vanliga hundförsäkring i genomsnitt 400 kronor. Med det sagt kan den förstås kosta båda mindre och mer än så.

Vill man ha en mer omfattande försäkring, tilläggsförsäkringar, lägre självrisk eller högre ersättning så kan försäkringen kosta omkring 700-800 kronor per månad. Kostnaden varierar alltså väldigt mycket beroende på vad försäkringen ska innehålla, hur höga ersättningsbelopp man önskar och hur hög självrisken är.

Hur får man den billigaste hundförsäkringen?

Det finns många sätt att påverka kostnaden för hundförsäkringen. Om man ännu inte har köpt hund så finns det extra goda förutsättningar för att påverka priset, eftersom man då kan välja en hundras som inte har högre risk för specifika sjukdomar, och på så sätt få ett lägre pris. Man kan då även se till att teckna försäkring direkt när man har köpt hunden, eftersom det är billigare att teckna försäkring till en valp än till en äldre hund.

Här är det dock viktigt att fundera över om det lägsta priset är viktigast, och om det verkligen blir billigast i längden. Du kan få ett riktigt lågt pris genom att välja en mindre omfattande försäkring, högre självrisk och lägre ersättningar. Detta innebär dock även att försäkringen inte kommer att täcka allt, att du kommer få betala mer när du behöver nyttja försäkringen och att du inte kan få ut högre ersättningsbelopp.

Är det kostnaden för försäkringen som är allra viktigast så finns det dock en hel del man kan göra:

  • Välj en försäkring som endast täcker veterinärvård vid olycksfall, och inte vid sjukdom.
  • Välj en högre självrisk, om det finns möjlighet att välja självrisk.
  • Välj en lägre ersättningsnivå, om försäkringsbolaget erbjuder olika nivåer.
  • Undvik eventuella tilläggsförsäkringar, eller välj en försäkring där dessa saker redan ingår.
  • Om du inte redan har köpt hund, välj en hundras som inte har någon ökad risk för specifika sjukdomar.
  • Försäkra hunden när den fortfarande är valp.
  • Jämför olika försäkringsbolag för att hitta den billigaste försäkringen för just din hund, eller den mest prisvärda.
  • Håll koll efter eventuella rabatter och lojalitetsprogram.
  • Se till att undvika skador och sjukdomar för att slippa nyttja försäkringen, och på så sätt kunna få en lägre kostnad.

Något som alla kan göra, oavsett om det låga priset är viktigast eller bara en fördel, är att jämföra olika försäkringsbolag. Jämför då inte enbart priset, utan även vad som ingår i försäkringen. En försäkring som kostar lite mer kan vara mer prisvärd om den är mer omfattande.

Fundera även över om du behöver några tilläggsförsäkringar. En vanlig tilläggsförsäkring är livförsäkring för hunden, men det kan även handla om habilitering eller medicin. Här kan det också vara bra att tänka på att sådant som räknas som tillägg hos vissa försäkringsbolag kan ingå i försäkringen hos andra försäkringsbolag, så även detta kan vara bra att kolla upp, speciellt om det finns någon tilläggsförsäkring man vill ha.