Bästa fågelmaten

Bästa fågelmaten för fåglarna i din trädgård

Under vinterhalvåret i Sverige (oktober-mars) är det många djurälskare som sätter ut fågelmat för att hjälpa våra småfåglar klara av vintern samtidigt som många uppskattar deras närvaro och vackra natur. Att ställa ut fågelmat och njuta av vackra fåglar (och en o annan tjuvaktig ekorre) är fantastiskt härligt, men i samband med detta uppstår ofta många frågor kring just utfodringen. I den här texten ska vi gå igenom vad fåglar äter samt hur du ska göra om du vill mata dem på bästa sätt, och vilken fågelmat man bör använda.

I naturen har olika fåglar olika dieter, men det brukar främst röra sig om insekter, frukter, bär, för att på vintern endast gå över till frukt och bär vilka inte är särskilt energitäta. Av den anledningen kan det vara bra att ge fåglarna stöd i form av fet och energirik fågelmat som nötter, frön och fetter. Det finns idag många typer av fågelmat att köpa som både är bra och billiga och vi kommer nu ta upp vilken fågelmat som är bäst.

Bästa fågelmaten

När det kommer till fågelmat finns det en uppsjö av alternativ och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja, och vilket som är bäst för både fåglarna och plånboken. Priserna på fågelmat har under senare år gått upp kraftigt till följd av inflationen. En foderpåse på 10 kg som brukade kosta omkring 100 kronor kan idag kosta så mycket som 250-270 kronor, och därför väljer många att köpa de lite billigare fodren eller göra eget. I vår jämförelse av bra fågelmat är därför priset en viktig faktor, men även kvalité och innehåll spelar stor roll.

Den bästa fågelmaten ska innehålla en blandning av kolhydrater, fetter och proteiner och blir därför “vildfågelmix ” från granngården som innehåller solrosfrö, hampfrö, vete, havre och sorgum. Vildfågelmix är den bästa fågelmaten på grund av det låga priset och förmåga att mata alla fågelarter.

Nedan listar vi den bästa fågelmaten:

Bäst fågelmat

1. Vildfågelmix Granngården 10 Kg

Vildfågelmix passar de allra flesta fåglar, är hög på energi och har ett lågt pris jämfört med mycket annan fågelmat. Vildfågelmix är den bästa fågelmaten för dig som vill ge mat åt många olika arter samtidigt som du håller nere priset, då en påse på 10 kg endast kostar 149,5 kronor. På grund av fågelmatens blandade innehåll fungerar det väl att använda oavsett var i Sverige man bor och vilka fågelarter man har i krokarna.

Billig fågelmat

2. Solrosfrö Granngården 20 kg

När det gäller fågelmat gillar vi den klassiska vägen, vilket i det har fallet blir solrosfrön. De allra flesta fågelarter i Sverige (däribland några av våra vanligaste: grönfink, domherre, talgoxe och stenknäck) uppskattar solrosfrön. Detta foder består av 70% strimmiga och 30% svarta solrosfrön och blir med ett kilopris på 22,45 kronor, den bästa fågelmaten för många. 

Bäst fågelmat

3. Skalade jordnötter granngården 5 kg

Jordnötter är tack vare sitt höga energiinnehåll en riktig storfavorit för många fåglar, bland annat blåmes, talgoxe och grönfink. Jordnötter som fågelmat är något dyrare i jämförelse med andra alternativ (men brukar räcka längre), men blir ett bra väl för dig som vill ge fåglarna det allra bästa.

Fågelmat

4. Kotte fylld med fett

De flesta fåglar behöver fett för att klara av vintern, vilket gör denna fettfyllda kotten till ett bra alternativ. Framförallt populär är denna typen av fågelmat ho blåmes och talgoxe, som gärna äter en fetare mat än många andra småfåglar. En kotte kostar 29 kronor och räcker vanligtvis i 3-7 dagar beroende på hur mycket fåglar det är i närheten.

Vad äter en fågel? - vanliga alternativ i affären och det vilda

I det vilda äter småfåglarna i Sverige vanligtvis insekter under sommarhalvåret och frukt och bär under hela året. När insektsfödan tar slut under vintern blir fåglarna i stort behov av att hitta energität näring någon annanstans, vilket är där vi människor kommer in. Vi i Sverige matar ofta våra småfåglar med solrosfrön, jordnötter, talgbollar, hampfrön och äpple. Det populäraste och mest traditionella valet är solrosfrön, men det går lika bra med exempelvis osaltade, skalade jordnötter eller talgbollar.

Vanliga frågor om fågelmat

Var köper man fågelmat?

Fågelmat och fågelfrön kan man köpa online hos butiker som granngården och firstvet, på lokala djuraffärer, eller på mataffärer som ica, coop och willys. Det är oftast både enkelt och billigt att köpa fågelmat från nätet.

Hur länge håller fågelmat?

En påse fågelmat på 10 kg brukar räcka i några veckor beroende på vart man bor och hur många fåglar äter av maten. Det förekommer även att andra djur som ekorrar, råttor och rådjur snor av maten vilket gör att det kan gå åt snabbt. En öppnad förpackning fågelmat brukar dock hålla till nästa säsong (i över ett år) vilket gör att du kan ha den liggandes om fåglarna inte är intresserade eller om maten blir snodd.

Kan man mata fåglarna med havregryn?

Att ge småfåglarna havregryn fungerar helt okej. havregryn innehåller inte så mycket fett och är heller inte populärt om det finns andra mer energifyllda alternativ i närheten. Ett tips är att blanda havregryn med exempelvis smör, margarin eller kokosfett, vilket både gör maten godare och mer energirik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *