Chihuahua

Försäkring chihuahua – vad kostar det att försäkra en chihuahua?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lassie, manypets och Ica försäkringar.

Att försäkra en chihuahua är smidigt, relativt billigt och det finns idag många alternativ. Kostnaderna för försäkringen behöver inte vara så höga som många tror, det räcker ibland med 100 kronor per månad för att ha din chihuahua basförsäkrad.

Försäkringskostnad

Vad kostar det att försäkra en chihuahua?

Försäkring för en chihuahua kostar omkring 200 kronor per månad med veterinärvård upp till 60 000 kronor per år. Chihuahua är en av de billigaste hundraserna att försäkra.

Nedan följer en prislista på de tre bästa försäkringsalternativen när det kommer till chihuahua.

Försäkring chihuahuaLassieManypetsIca försäkring
Basförsäkring107 kr/månad149 kr/månad125 kr/månad
Standardförsäkring179 kr/månad260 kr/månad197 kr/månad
Premiumförsäkring397 kr/månad357 kr/månad
Priserna gäller försäkring på en chihuahua valp, hanhund. Basförsäkring = veterinärvård 30 000kr/år. Standardförsäkring = 60 000kr/år. Premiumförsäkring = 150 000 respektive 140 000 kr/år.
 1. Lassie – från 107 kr/månad upp till ca 400 kronor per månad.
 2. Ica försäkring – från 125 kr/månad till ca 200 kronor per månad.
 3. Manypets – från 149 kr/månad upp till ca 360 kronor per månad.

Ska man försäkra sin chihuhua är Lassie det billigaste alternativet, med försäkringspriser från 107 kr/månad för en chihuahua. Genomsnittspriset för en försäkring för en chihuahua är drygt 200 kronor.

Chihuahua – hälsorisker och sjukdomar

Chihuahuan är en långlivad (ca 12-20 år), relativt frisk hundras. Skk arbetar aktivt med att motverka vidare avel ad sjuka chihuahuor, främst med avseende på lösa knäleder (patella luxation) vilket inte är ovanligt.

Mycket på grund av chihuahuans storlek är det inte ovanligt med genetiska hälsoproblem som bettfel, tidig tandförlust, käk- och tungproblem, gomspalt, bakåtnysning, bakåtandning, besvär med hjärtklaffarna och vattenskalle.

Det ska dock sägas att chihuahuan både lever längre och är friskare än många andra hundar. På anicuras mätning av hälsoproblem får chihuahuan en två, där ett är friskast och fem är sjukast. Chihuahuan är alltså inte en sjukdoms-drabbad hund generellt sett, vilket kan vara värt att tänka på när man väljer försäkring.

Vad täcks vanligtvis i en försäkring

Olika försäkringsbolag täcker olika saker, men det finns även flera skillnader inom försäkringsbolagen. En hundförsäkring finns ofta i tre nivåer, som kostar olika, främst beroende på hur högt vetereinärvårdsbeloppet är. De vanligaste alternativen för en hundförsäkring är följande:

Basförsäkring

Många väljer en basförsäkring, detta kallas ibland för mini, grund eller bas. Basförsäkringen är den billigaste typen av hundförsäkring och täcker de mest grundläggande kostnaderna som veterinärvård upp till 30 000 kronor. Normal prisnivå för en basförsäkring är 100-200 kronor per månad. Det som vanligtvis ingår i en basförsäkring är följande(exempel från lassie):

 • Veterinärvård upp till 30 000 kr/försäkringsår
 • Avlivning
 • Om din hund drabbas av sjukdom med kliniska symtom eller har varit med om olycksfall
 • För dolda fel om din valp undersökts av veterinär och försäkras innan 120 dagars ålder och är fortsatt försäkrad utan avbrott efter det
 • För tand- eller bettbesvär direkt orsakade av olycksfall
 • För TR (FORL), som är konstaterad via röntgen, gäller försäkringen efter en karenstid på 12 månader från försäkringens begynnelsedag

I basförsäkring kan man ofta lägga till fler val, det vanligaste är livförsäkring som ger en engångsersättning om hunden skulle dö innan en viss ålder. Livförsäkring brukar kosta omkring 400-500 kronor per år.

Standardförsäkring

Standardförsäkring, också kallat mellanpaket är den populäraste formen av försäkring. Standardförsäkring är dyrare än basförsäkring men ger veterinärvårdsersättning upp till 60 000 kronor samt fler fördelar. Normal prisnivå för standardförsäkring för hund är 300-500 kronor per månad. En standardförsäkring innehåller ofta (taget från lassie):

 • Veterinärvård upp till 60 000 kr/försäkringsår
 • MR, CT, scintigrafi, strålning och cellgiftsbehandling
 • Receptbelagd medicin
 • Rehabilitering efter akut skada
 • Specialbeställt foder som är ordinerat av en veterinär
 • Avlivning
 • Om din hund drabbas av sjukdom med kliniska symtom eller har varit med om olycksfall
 • För dolda fel om din valp undersökts av veterinär och försäkras innan 120 dagars ålder och är fortsatt försäkrad utan avbrott efter det
 • För tand- eller bettbesvär direkt orsakade av olycksfall
 • För TR (FORL), som är konstaterad via röntgen, gäller försäkringen efter en karenstid på 12 månader från försäkringens begynnelsedag
 • Ersättning vid komplikation under hundens första dräktighet för behandling och kejsarsnitt

Premiumförsäkring

Premiumförsäkring eller stort paket, är det dyraste alternativet. En premiumförsäkring för hund kostar vanligtvis mellan 700kr och 1000kr och det brukar ingå 120 000 – 150 000 kronor i ersättningsbelopp. Det som brukar täckas av premiumförsäkring är:

 • Allt som ingår i en standardförsäkring.
 • Veterinärvård upp till 120 000-150 000 kr/försäkringsår

Det som skiljer olika försäkringspaket åt är främst veterinärvårdsbeloppet, alltså hur mycket pengar man blir ersatt om hunden blir sjuk eller skadar sig. Det skiljer ofta 90 000 kronor till 120 000 kronor i ersättningsbelopp på basförsäkring och premiumförsäkring.

Det är smart att anpassa sitt veterinärvårdsbelopp till något som speglar ens hundras. Äger man en chihuahua är det oftast onödigt med ett högt ersättningsbelopp då chihuahuan är en relativt frisk hundras som dessutom lever länge.

Nackdelen med att inte ha en försäkring

Betalar man inte försäkring behöver man allt som oftast ändå betala mycket pengar för att hålla hunden frisk och bota eventuella sjukdomar och skador, vilket gör att kostnaden för försäkring ofta är lönsamt långsiktigt.

Betalar man exempelvis 300 kronor per månad i försäkring blir det 36 000 kronor för hela hundens liv om hunden lever i 10 år. Jämför man detta med vad en operation kan kosta (10 000 – 40 000 kr)är det ungefär samma pris. Behöver hunden opereras flera gånger (vilket inte är ovanligt) kan kostnaderna stiga långt högre. Dessutom kan korta veterinärbesök kosta uppemot 5000 kronor. Det är därför oftast värt pengarna att betala för en bra försäkring, eller åtminstone en basförsäkring.

Nackdelen med att inte ha hunden försäkrad är dessutom att vissa hundägare blir snåla om det väl händer hunden något. Jag vet vissa som tyvärr har låtit sina hundar lida eftersom ägaren inte vill betala flera tusen för veterinärbesök.

Hur man kan spara in på kostnader och veterinärbesök

Har man inte en försäkring kan det bli otroligt dyrt om olyckan skulle vara framme. Det gäller därför att ha koll på läget och inte betala massa i onödan. Med de här tipsen kan du spara pengar på onödiga och dyra veterinärbesök:

 • Undvik dyra veterinärbesök genom att hålla din hund frisk med träning, bra kost och regelbundna undersökningar och kontroller.
 • Undvik akutbesök om det går. Akuta besök ska givetvis användas om läget är akut, men de är ofta mycket dyra.
 • Köp hem mediciner och kosttillskott som kan förhindra att läget blir värre och ni tvingas åka till veterinären.
 • Gör mycket research och ta reda på vad som gäller för din hund innan du åker till veterinären. Genom att veta vilka sjukdomar som är vanliga och hur man bäst behandlar dem kan du slippa åka fram och tillbaka till veterinären.
 • Om du tycker att en veterinär överdriver en skada och endast vill tjäna pengar kan du alltid gå till en annan klinik.
 • Betala för en hundförsäkring så slipper du oroa dig för det ekonomiska om något skulle hända.

Kan man få rabatt på hundförsäkringen?

Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatter. Hur stor rabatten är kan variera, men oftast är det omkring 15-25% om man uppfyller vissa kriterier. Manypets erbjuder exempelvis 15% rabatt på hela försäkringskostnaden om man registrerar fyra djur.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *