Hund med valpar

Hur många valpar får en hund? Lista på de 16 vanligaste raserna

Om din hund väntar valpar undrar du förmodligen hur många det kommer att bli. Denna perioden kan vara väldigt spännande, men också full av osäkerhet och ovisshet.

Vare sig du tänker avla eller bara är nyfiken kan det vara intressant att veta hur många valpar en hund brukar få och vad som påverkar antalet. Alla hundar får olika många valpar, men som tur är finns det relativt bra statistik över hur många valpar varje specifik hundras får.

Vi har sammanställt hur många valpar en hund brukar få beroende på ras, men även övriga faktorer som hundens storlek och hälsa. Läs vidare för att få svar på dina frågor och mer information kring hur många valpar man kan vänta sig.

Hur många valpar får en hund?

En hund får i genomsnitt 5-6 valpar per kull beroende på hundens ras, hälsa och ålder. Stora hundraser som labrador och schäfer får drygt 7 valpar i genomsnitt medan mindre hundraser som pudel och chihuahua endast får 3,5 valpar i genomsnitt.

  • En stor hund får i genomsnitt 7,1 valpar per kull
  • En liten hund får i genomsnitt 3,5 valpar per kull
  • Genomsnittet för alla hundraser är 5,4 valpar per kull

Tikar får maximalt föda fem kullar under en livstid. Tar man genomsnittet 5,4 valpar per kull innebär det att en hund totalt kan få omkring 27 valpar under sitt liv!

Här kan du se mer specifikt hur många valpar man kan vänta sig av en specifik hundras:

HundrasAntal valpar per kull (genomsnitt)
Labrador retriever5-10 valpar
Schäfer5-8 valpar
Golden retriever4-12 valpar
Jack russel terrier5-6 valpar
Jämthund6-8 valpar
Rottweiler6-12 valpar
Border collie4-8 valpar
Chihuahua1-4 valpar
Bulldogg (fransk, engelsk)3-4 valpar
Cocker spaniel5-8 valpar
Cavalier king charles spaniel2-6 valpar
Pudel5-8 valpar
Bichon havanais/frisé1-6 valpar
Tax1-6 valpar
Pomeranian1-3 valpar
Samojed4-6 valpar
Antal valpar en hundras i genomsnitt får per kull.

Som listan visar kan kullstorleken skilja mycket från ras till ras, men det finns även andra betydande faktorer som påverkar hur många valpar varje individuell hund får.

Video på en staffordshire som föder hela 13 valpar!

Detta påverkar hur många valpar hunden får

1. Hundens ras och storlek

Det som är mest avgörande för hur många valpar en hund får är hundens ras och storlek. En stor hundras får ofta fler valpar än en liten eller mellanstor hund. I genomsnitt får stora hundar (från ca 20 kg) omkring sju valpar per kull, medan mindre hundraser brukar få hälften så många.

Hundraser som Labrador och Golden retriever kan få valpkullar med över 10 valpar eftersom att deras kroppar är stora och klarar av att bära och föda bättre än små hundar. Vad gäller blandraser kan antalet valpar skilja vitt.

Hur många hundvalpar en blandras får kan skilja väldigt mycket beroende på vad blandrashunden har för gener. Vissa små blandraser kanske har många gener från större hundraser och kan därför få fler valpar än vad som är normalt för hundens storlek.

2. Hundens ålder

För oss människor försvinner fertiliteten helt efter en viss ålder (främst för kvinnor), men detta gäller inte hundar på samma sätt. En tik kan normalt sett få valpar under hela livet och fertiliteten försvinner inte. Hur gammal en hund är påverkar dock hur många valpar hunden får, och antalet valpar minskar med åldern.

En tik är som mest fertil och produktiv mellan ungefär två upp till fem års ålder. Under denna åldern är valpkullarna oftast som störst, för att sedan minska drastiskt med åldern.

3. Antalet tidigare valpkullar

Första valpkullen är i de allra flesta fall också den minsta. Detta beror främst på att hundar som blir gravida för först gången är osäkra, blir stressade, får skiftande hormonnivåer och ångest , vilket leder till att hunden producerar små kullar. Chanserna för en stor valpkull ökar efter varje graviditet.

De största valpkullarna är oftast de som föds i andra, tredje eller fjärde generationen, eftersom att tiken nu gått igenom en födsel och vet hur hon ska hantera det.

4. Hundens hälsa

Att bli gravid och föda valpar kräver mycket energi och en god hälsa. Om hunden inte är i bra form, exempelvis underviktig eller brist på näring kommer valpkullen att bli mindre. En hund som inte har en god hälsa kan dessutom få en komplicerad födsel som tar extra hårt på hunden. Se alltid till att göra kontroller, och om du känner dig osäker på hundens hälsa är det bäst att besöka en veterinär, framförallt innan avel.

5. Kost och diet

Hundens kost och diet går givetvis hand i hand med hundens hälsa, men innan avel är kosten extra viktig. Har hunden inte alla nödvändiga näringsämnen kommer valparna inte att utvecklas normalt och det blir färre valpar födda. En hund behöver en balanserad, näringsrik och varierande kost för att vara frisk och klara av att föda valpar. Ibland kan det vara nödvändigt att till exempel öka tikens intag av energi eller protein innan en graviditet.

6. Parning eller insemination

Vissa väljer att använda insemination istället för traditionell parning, dels för att slippa para ihop hunden med en annan hund men också för att lättare få fram önskade gener genom att ta sperma från en specifik hund. Insemination kommer förmodligen att minska antalet valpar hunden får, men så är inte alltid fallet.

Kan man veta hur många valpar det blir?

Innan hunden ska föda är det många (framförallt professionella uppfödare) som vill veta hur många valpar det blir.

Man kan genom att göra ultraljud och röntgen en månad in i hundens graviditet veta ungefär hur många valpar tiken bär på. Exakt hur många valpar det blir är svårt att säga, men genom röntgen, känsel och antaganden baserat på ras och tidigare kullar kan man på ett ungefär veta hur många valpar det blir.

Är hunden stor och bär på många valpar är det givetvis svårare att se och uppskatta hur många valpar det kommer att bli, jämfört med en liten hund som kanske endast får 1-3 valpar.

Fyra hundvalpar
En valpkull med fyra söta valpar.

Antalet kullar per år och hund

Nu när du vet svaret på hur många valpar en hund brukar få är nästa fråga hur många kullar en hund kan få och vad som är normalt.

En hund kan få nya kullar med ungefär ett års mellanrum, men hunden kan behöva vänta längre och återhämta sig beroende på hundens nuvarande hälsa och hur tidigare födsel har gått.

Hur många kullar får man ta på en hund?

Det finns regler på hur många kullar man får ta på en hund. Detta för att hunden måste återhämta sig. Det är nära inpå djurplågeri att ta för många kullar på en tik då det sliter enormt på hundens hälsa.

På en hund får man maximalt ta fem kullar och det bör helst gå mer än 12 månader mellan varje kull för att tiken ska kunna återhämta sig. Tar man två kullar på en hund inom loppet av ett år måste man vänta minst ett år innan hunden är redo för nästa kull.

Övriga regler gällande avel och antal kullar:

  • Tiken måste vara minst 18 månader gammal för att ingå i avel
  • Man får ta max 5 kullar per tik
  • Tikar som fyllt sju år måste vila minst 12 månader mellan varje kull
  • Tikar över tio år får inte avlas på

Fler regler gällande avel kan du läsa hos SKK.

Rekord i antal valpar

Trots att genomsnittet för antalet valpar per kull är 5,4 händer det ibland att hundar får extremt många valpar.

Enligt guinness världsrekord är rekordet i antal valpar på en kull hela 24 stycken! Mamman till de 24 valparna var av den storvuxna hundrasen mastino napoletano.

Avslutning

Idag har det tyvärr blivit allt vanligare med folk som parar sina hundar hej vilt för att tjäna pengar, utan att tänka på hundens ålder, hälsa eller valparnas gener och förutsättningar. Priser på hundar har stigit och det ser vissa hundägare som ett tillfälle att tjäna pengar på. Det är givetvis okej att avla med sin hund men inte av egoistiska skäl!

Läs alltid på innan du tänker avla din hund, och gör inget förhastat då valpar kräver extremt mycket tid och kunskap.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *