Katter som äter kyckling

Kan katter äta kyckling? – Ja, men tänk på detta!

Katter är, till skillnad från hundar, strikta köttätare. Trots att de flesta katter är ganska kräsna när det kommer till mat, är det inte ovanligt att de uppskattar många typer av kött, fågel och fisk.

Ibland är det svårt att hålla katten borta från köket och maten, så det händer att katten tuggar i sig en bit av det som blir till middag. Det kan även vara frestande att ge katten något man själv tycker är gott, och kyckling är en av de vanligaste sakerna som katter får mumsa på.

Mycket omtyckt färskfoder med kyckling och nöt som mina katter fullkomligt älskar!

Kan katter äta kyckling?

Svaret på frågan “kan katter äta kyckling?” kan tyckas vara ett simpelt ja eller nej, och det stämmer till viss del, men det är många saker du som kattägare bör veta innan du ger katten kyckling.

Katter kan äta små mängder kyckling utan problem om den är förberedd och tillagad på rätt sätt. Kyckling innehåller mycket protein och lite fett vilket är hälsosamt för din katt, se dock till att undvika rå kyckling, kycklingben och salt och kryddor.

Katter har en liten och känslig mage, och du bör därför inte experimentera allt för mycket med alternativa dieter. Det bästa är att försöka hålla sig till kattmat för att säkerställa att katten få i sig alla nödvändiga näringsämnen, aminosyror och proteiner.

Att ge kyckling kan dock vara uppskattat, och dessutom innehåller kyckling mycket protein och nyttiga näringsämnen som din katt mår bra av. Om du ska ge kyckling är det dock viktigt att veta på vilket sätt, här nedanför kan du läsa mer om vad du bör tänka på:

Om du ska ge kyckling till katten är det viktigt att den är fri från kryddor, salt och matfett. Katter är mycket känsliga, och för mycket salt kan döda en katt. Dessutom kan katten vara allergisk mot någon krydda, och även fast du inte skulle märka bieffekter direkt så kan det vara skadligt på lång sikt.

Man bör även endast ge kyckling köttet och inte ben eller skinn. Kyckling ben är små och kan gå sönder när din katt tuggar på dem, vilket kan leda till att katten sätter i halsen eller får ner små vassa ben i halsen eller magen. Kycklingskinnet bör inte ges då det innehåller mycket fett, vilket kan göra din katt dålig i magen och överviktig.

Underbar kattleksak som min katt fullkomligt älskar! Du kan nu få 10% rabatt på denna med koden: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller för en hel order.

Rå kyckling

Katter kan äta rå kyckling, men bör i de flesta fall inte göra det då risken för bakterier som salmonella är stor. Bakterier i rå kyckling kan göra katter mycket sjuka, och dessutom orsaka magont och problem med matsmältningen.

Trots att rå kyckling är naturligt så bör du inte ge detta till katten, oavsett om den råa kycklingen är nedfryst eftersom bakterier som salmonella kan överleva extrema temperaturer.

Kokt kyckling

Det bästa sättet att ge katten kyckling är att koka den. Genom att koka kyckling blir du av med bakterier samtidigt som smaken och näringsämnen behålls. Veterinärer rekommenderar ibland att låta katten äta kokt kyckling för att stabilisera balansen i magen.

Koka kyckling i vatten, utan salt eller tillsatser.

Stekt kyckling

Att steka kyckling och ge till katten kan fungera, så långe du inte tillsätter någon olja, smör eller salt och kryddor. Stek kycklingen direkt i stekpannan på låg värme så att den blir genomstekt och låt katten äta små bitar.

Risker med att ge kyckling till katt

Det finns som sagt risker med att ge kyckling till katt. Ben, skinn och bakterier kan alla skada eller göra din katt sjuk. Inte för att göra dig rädd, utan för att förklara vad som kan hända om man inte är försiktig ska jag nu berätta om vad som hände min katt när hon fick salmonella efter att ha ätit rå kyckling.

Min katt Majsan brukar vara i köket när jag lagar mat, inte konstigt med alla goda dofter. Iallfall så skulle jag laga kyckling och lämnande den råa kycklingen för att tina på köksbänken. Några minuter senare såg jag hur det var ett litet bett taget från en av kycklingbitarna och förstod att majsan hade kommit åt den.

Några dagar senare blev hon tröttare, tappade aptiten och till slut sjuk. Det värsta var att hon fick diarré som innehöll blod, vilket gjorde mig mycket orolig. Jag åkte till veterinären där vi listade ut att det var salmonella. Vid det här laget hade det dock börjat bli bättre, och det gick över av sig självt några dagar senare.

Jag uppmanar alla att vara försiktiga med vad ni ger katten, och vad ni har framme i köket. Med det sagt brukar även jag ge en bit kyckling som komplement till kattmaten, men då är den kokt och inte rå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *