Hund och katt

Kan en katt äta hundfoder?

Många hundägare är också kattägare och huruvida katten kan äta hundfoder eller vice versa blir därför en naturlig fråga. Jag har själv flera vänner som äger både katt och hund som har berättat om hur deras katter ibland snor lite hundmat. I den här artikeln ska vi därför besvara frågan om en katt kan äta hundmat och vad man bör tänka på.

Vad händer om katter äter hundmat?

Det är inte ovanligt att en sugen katt nafsar på hundens mat. Om detta händer dig behöver du inte bli orolig. Det finns inget ämne i hundfoder som är farligt för en katt, med undantag för allergier.

Om din katt har ätit hundmat är det värsta som kan hända att katten är allergisk mot något i fodret och får en allergisk reaktion. Märker du att katten får hudproblem som klåda och rodnad efter att ha ätit hundmat bör du söka upp en veterinär.

Katten kan även bli dålig i magen av eventuella nya ingredienser i hundmaten som katten inte är van vid.

Skulle din katt äta hundmat istället för kattmat under en längre period skulle problemen bli allt fler på grund av näringsbrist. Läs mer om det här nedanför.

Kan en katt leva på hundfoder?

En katt kan äta hundfoder, både torrfoder och färskfoder, men bara tillfälligt och inte som ersättning till kattmat. Hundmat saknar tillräckligt med protein och fett, samt aminosyran taurin som en katt behöver.

Trots att hundfoder och kattmat ofta har mycket lika ingredienser är hundfoder inte ett hållbart substitut för kattmat. Kattmat ät speciellt framtaget för att möta katters näringsbehov, vilket skiljer sig från hundar. Kattmat innehåller mer protein och fett än hundfoder samt att vissa vitaminer och mineraler skiljer sig åt. Katter behöver dessutom aminosyran taurin, som inte finns i hundmat.

Katter är till skillnad från hundar strikta köttätare, vilket betyder att de behöver en diet baserad på kött och animaliska fetter för att må bra och fungera. Hundmat innehåller ofta grönsaker, rotfrukter och kolhydrater från till exempel ris, vilket kattmat aldrig gör.

Skillnader på hundmat och kattmat

Det finns flera skillnader på kattmat och hundmat. Här nämner vi de skillnader som är viktigast och som gör att hundmat inte passar till katter.

Smak

Katter känner inte smak på samma sätt som hundar. Katter kan till exempel inte känna sötma, som hundar kan. Katter har ungefär 470 smaklökar, medan hund har uppemot 1700 och en människa hela 9000. Kattmat är därför anpassat för att vara gott för kräsna katter.

Protein

Eftersom katter är strikta köttätare behöver de ett högre proteinintag än hundar. Hundfoder innehåller ofta omkring 20-30% protein, medan kattmat ofta innehåller uppemot 35-50% protein beroende på fodertyp.

Taurin

Katter kan inte själva producera taurin, som de flesta andra däggdjur kan. Därför behöver de tillsatt taurin i maten, till skillnad från hundar. Katter som inte får taurin i sitt foder kan få ett försvagat hjärta, försämrad sikt och problem med matsmältning.

A-vitamin

A-vitamin finns ofta i hundmat, men inte i den mängd som katter behöver. Katter med brist på a-vitamin kan få dålig pälskvalité, försvagade muskler och försämrat mörkerseende.

Arakidonsyra

Arakidonsyra eller spindelsyra är en fleromättad fettsyra som katter behöver men inte kan tillverka själva. Arakidonsyra finns därför i kattmat, till skillnad från hundmat eftersom hundar kan tillverka denna fettsyran själva.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *