Hund äter fisk

Kan hundar äta fisk? – ja, men tänk på detta

Som nyfiken och omsorgsfull hundägare har du förmodligen sökt på “kan hundar äta fisk?” innan du ger hunden en bit.

Faktum är att fisk används i många hundfoder och kan med fördel ges till hunden, bara det ges på rätt sätt. I den här korta artikeln får du svaret på frågan och tips om vad man bör tänka på.

Kan hundar äta fisk?

Hundar kan äta fisk som är tillagad utan matfett eller kryddor och fri från ben. Fisk är en hälsosam proteinkälla med bra fetter och aminosyror. Tonfisk och annan fisk som innehåller mycket kvicksilver bör dock inte ges till hunden.

Fisk innehåller mycket protein och viktiga aminosyror, samt att feta fiskar som lax innehåller mycket bra omättade fetter som omega-3. Fisk är inte bara nyttigt för hundar, de flesta hundar älskar dessutom smaken!

Ger man hunden fisk bör man tillaga fisken för att undvika bakterier. Rå fisk kan smitt hunden med bakterier som salmonella. Man kan exempelvis koka, ånga eller ugnsbaka fisken. Det är dock viktigt att inte tillsätta några fetter som olja eller smör då det kan leda till dålig mage och på längre sikt övervikt. Även kryddor och salt bör undvikas på grund av att hundar är otroligt känsliga för detta.

Fiskben kan fastna i hundens hals, tarmar eller mage och orsaka allvarliga problem. Va på den säkra sidan och se till att undvika fiskben till hunden.

Många hundar är dessutom överkänsliga mot proteiner i fisk. Detta kan bland annat märkas genom att hunden får hudproblem. Är du osäker på hur din hund reagerar bör du börja med en liten mängd fisk.

Vilken fisk kan hundar äta?

Trots att fisk inte tillhör hundens “naturliga” diet som exempelvis kött gör kan de flesta hundar äta fisk utan problem.

De allra flesta fiskarter går bra att ge men det finns vissa man bör se upp med.

Hundar kan bland annat äta vitfisk, lax, torsk, gös, flundra sill, gädda och abborre. Tonfisk och annan fisk som innehåller tungmetaller eller farliga ämnen bör inte ges.

I hundfoder är det bland annat vanligt med lax och sill, både som proteinbas men också som tillskott av hälsosamma fetter. Det är även vanligt med fiskmjöl i hundfoder, som är ett proteinrikt mjöl ofta gjort på fiskrester.

Hur mycket fisk kan man ge till hunden?

Som med alla livsmedel och råvaror är det viktigt att inte ge för mycket fisk till hunden. Ska du ge hunden fisk för första gången bör du börja med väldigt små bitar för att se hur hunden reagerar. Blir hunden dålig i magen eller kräks bör du undvika fisk eller söka upp en veterinär. Har hunden fisk som en del i sitt hundfoder är hunden redan van och du kan förmodligen ge hunden större mängder fisk på en gång.

Man kan ge hunden några bitar högkvalitativ fisk varje dag, men äter hunden ett heltäckande foder finns det egentligen ingen anledning till detta. För mycket fisk kan även göra hunden överviktig.

*Rolig fakta:
I vår undersökning om valpfoder innehöll det bästa valpfodret på listan både lax och laxolja!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *