Hundben märgben

Märgben/tuggben för hund – allt du behöver veta

Märgben, tuggben eller helt enkelt hundben som det också kallas är samlingsord för olika typer av ben gjorda för hundar att tugga på. Dessa ben används ibland som ett nyttigt tillskott i kosten och ibland som en rolig och framförallt god och stimulerande leksak för hunden.

Hur lämpligt det är att ge sin hund märgben är något som diskuteras bland veterinärer, och vad som rekommenderas varierar. Vissa anser att hundar ska få märgben, medan andra veterinärer anser att märgben inte är bra för hundar. Hur kommer detta sig?

Märgben kan vara farligt för hunden

Oavsett om märgbenet är rått, kokt eller fryst kan hundar skada sina tänder och de kan även leda till plågsamma och farliga förstoppningar. Kokta märgben splittras dessutom lättare, vilket kan leda till att benflisor skadar hundens hals, mage och tarm. För att undvika detta ger vissa ägare sin hund råa märgben, nackdelen med detta är dock att råa märgben kan innehålla bakterier som kan göra hunden sjuk. 

Märgben kan även innehålla mycket fett, beroende på vilket typ av ben det är. Fett ska inte ges i för stor mängd till hundar då de har känslig mage som lätt påverkas av för mycket fett. Med det sagt finns det många olika hundben som inte innehåller något fett alls.

Spiller din hund vatten på golvet eller välter skålen? Då vill jag rekommendera denna spillfria vattenskålen. Du kan köpa den nu med 10% rabatt med koden: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller alla produkter på vackertass hemsida.

Fördelar med märgben

Det finns givetvis många fördelar med märgben/hundben, inte minst att de flesta hundar älskar att gnaga och tugga på olika typer av ben!

Märgben innehåller mycket kollagen, kalcium och fosfor vilket är riktigt bra och hälsosamt för hunden.

Fördelarna med kollagenet och mineralerna i märgbenen är att det bidrar till bättre hälsa och styrka i hundens ben och hud. Gnagandet på hårda ben bevarar också hundens munhälsa och triggar naturliga endorfiner eller “må bra känslor” som utlöses av tuggandet. Tuggandet bidrar även till att bli av med en del tandplack, dålig andedräkt och minskar risken med att utveckla parodontala sjukdomar.

Olika sätt att ge hunden märgben

Rått, kokt eller fryst är tre olika sätt du kan ge din hund märgben på. Vilken sorts märgben och vilken mängd din hund borde få beror bland annat på hundens storlek och matsmältningssystem. Ger du hunden ett för litet märgben är risken att hunden försöker ”svälja” det och kvävningsrisken blir då stor. En bra regel att tänka på är: Hur stort byte skulle hunden själv kunna fånga? 

Att inte ge märgben som är större än hundens huvud är en bra generell regel att utgå ifrån för att minska risken för olyckor. Det är också väldigt viktigt att du har hunden under uppsikt om den skulle sätta i halsen.

Märgben tuggben

Vilka typer av ben är okej för hunden?

Alla typer av djurben är inte lämpliga att ge till en hund. Därför är här en sammanställning på vilka djurben som är okej och vilka du bör undvika:

  • Märgben från nötkreatur, älg, rådjur och lamm är de bästa märgbenen din hund kan få. Kotlettben ska du däremot undvika även från dessa djur eftersom kotlettrader innehåller för hårda ben som är svåra att smälta om hunden skulle få i sig dessa.
  • Fågelben kan hundar tugga sönder och smälta utan problem, men risken för campylobakter (en typ av bakterier som gör hunden sjuk) är stor, därför bör du inte ge fågelben råa.
  • Ben från fläskkött och fisk ska undvikas helt och hållet till alla hundar.

Råa märgben

De råa märgbenen ska helst komma från nötkreatur för att minska risken av farliga bakterier, samt från mitten av ett lårben eftersom det är här skelettet är som starkast vilket minskar risken för att benet går sönder i hundens mun.

Läs mer om vad som gäller för rått kött i den här artikeln: Vilket kött kan hundar äta? – rått och tillagat

Råa märgben är bättre än kokta eftersom risken för sköra ben som kan leda till munskador är större om märgbenet kokas och mjuknar. Ett rått märgben ska alltid vara färskt för att undvika att hunden får matförgiftning och får i sig bakterier som salmonella.

Låt inte det råa märgbenet ligga framme längre än 10–15 minuter. Tappar din hund intresset är det bättre att lägga tillbaka märgbenet i kylen en stund och ta fram det senare. Annars kan det börja bildas bakterier som gör din hund sjuk.

Kokt/tillagat märgben

Har din hund en känsligare mage brukar kokta märgben vara snällare mot magen och minskar risken för förstoppning, men dessa flisar sig enklare än råa märgben. Eftersom det är själva märgen och inte benet som brukar irritera hundens mage kan du också skopa ut själva märgen från benet och endast ge själva benet till hunden.   

Vissa hundägare kokar märgbenet enda upp till 10–15 minuter eftersom detta är så länge de behöver koka om vi människor ska äta dem. Det är inget fel att göra det, men till hundar räcker det med att lägga märgbenet 2 minuter i kokande vatten för att bli av med eventuella bakterier.

Det viktigaste är att märgen inte är helt rå eftersom det ökar risken för diarré hos hundar.

Fryst märgben

Fryst benmärg går bra att ge hunden direkt från frysen eller efter de har tinat. Upptinade märgben är hållbara ca 2 dagar i kylen och ska inte frysas igen. 

Rekommendationen för att förvara märgben i frysen är 6 månader. Däremot blir mat som har förvarats fryst (minst -18 grader) aldrig skadligt att äta, enligt Livsmedelsverket, men både smak och konsistens kan förändras. Det viktigaste är att du inte tinar märgbenen och fryser dem igen, eftersom detta leder till att bakterier bildas som din hund kan bli väldigt sjuk av.

Hur ofta kan man ge märgben till hunden?

En del hundar äter gladeligen märgben dagligen och mår bra av det. Däremot kan hundens mage hamna i obalans samt utveckla överdrivet starka tuggmuskler, därför är rekommendationen att du inte ska ge din hund märgben mer än 2-3 gånger i veckan. Att ge hundben för ofta kan även leda till förstoppning och dålig matsmältning. 

I vissa fall ska du aldrig ge din hund märgben. Alla hundar har olika känsliga magar och vissa klarar inte märgben alls, då är det exempelvis bättre att ge grisöron.

Gillar din hund att försöka bita sönder benet istället för att bara “gnaga” på det ska du vara extra försiktig med märgben och kanske helt och hållet välja en annan sorts ben. Eftersom det är större risk att din hund får skadade tänder om de biter istället för att gnaga.

Märgben till hundvalp

Hundar yngre än 2 år rekommenderas inte att få hårda ben som märgben eftersom deras tänder inte är fullt utvecklade och fortfarande är väldigt sköra vilket gör risken för tandfrakturer stor. Vanliga hundben går jättebra att ge istället eftersom dessa är mjukare, det ger också valpen en bra och rolig sysselsättning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *