Stor häst

Största, högsta och tyngsta hästrasen i världen – topp 5 största hästar

Många som kommer nära en häst för första gången blir fascinerade över deras storlek och kraft. Jag minns första gången jag kom nära en häst i ett stall och kände just fascination och en gnutta rädsla. Hästar är minst sagt stora och mäktiga djur och bland de olika hästraserna finns det giganter som kan väga lika mycket som en skolklass.

Hur mycket brukar en häst väga?

Hästar är ,trots ras, stora djur men bland de olika raserna varierar vikten kraftigt. En liten häst kan väga runt 200 kg medan en stor häst ofta väger omkring ett ton. En normalstor häst väger omkring 400-600 kg. Den vanligaste hästrasen i Sverige, det svenska varmblodet, väger vanligtvis omkring 500 kg.

De fem största hästraserna i världen

De fem största hästraserna i världen är:

  • Shirehäst
  • Brabanthäst/belgiskt kallblod
  • Suffolk punch
  • Percheron
  • Clydesdale
HästrasNormalviktNormalhöjd
Shirehäst1000 kg180 cm
Brabanthäst/belgiskt kallblod900 kg170 cm
Suffolk punch900 kg165 cm
Percheron850 kg175 cm
Clydesdale850 kg180 cm
Genomsnittlig vikt och mankhöjd för varje hästras.

Dessa hästar är de största av de drygt tvåhundra olika hästraser som finns i världen. För att sätta storleken av dessa hästar i perspektiv väger en häst ungefär lika mycket som en mindre personbil, eller lika mycket som 10-12 fullvuxna män!

Shirehäst
Shirehäst

Shirehästen

Shirehästen är en hästras framavlad i England som har använts som drag- och arbetshäst tack vare sin enorma storlek och styrka. Denna hästrasen har för tillfället rekordet för världens största häst.

Med en vikt på 800-1200 kg och en mankhöjd på omkring 180 cm räknas shirehästen som den största, högsta och tyngsta hästrasen i världen och i Sverige. Den största shirehästen i världen sägs ha vägt drygt 1500 kg och haft en mankhöjd på 2 meter och 12 cm.

Brabanthäst
Brabanthäst

Brabanthäst/belgiskt kallblod

Brabanthästen även kallad belgiskt kallblod är en gammal hästras som både har influerat shirehästen och clydesdale. Brabanthästen härstammar från belgien men har en lång historia som stridshäst under 1000-talet.

Brabanthästen är välkända för sin styrka och lugna temperament. De väger vanligtvis 800-1000 kg men det är inte ovanligt att se brabanthästar som väger över ett ton. Hästrasen har även en imponerande mankhöjd omkring 165-175 cm.

Suffolk punch
Suffolk punch

Suffolk punch

Suffolk punch anses vara den äldsta hästrasen från England och rasen har knappt ändrats på över trehundra år. Antalet suffolk punch-hästar minskade drastiskt på 1940-talet och idag listas rasen som kritiskt hotad.

Suffolk punch är en mycket stor häst med en normal vikt på omkring 900 kg och en mankhöjd på runt 165 cm.

Percheron
Percheron

Percheron

Percheron hästen är en tung draghäst som härstammar från Frankrike. Percheron som idag är en av de populäraste kallblodshästarna i världen är stor och muskulös men samtidigt smidig och lugn.

En percheron häst är bland de största hästraserna i världen med en vikt på 850-950 kg och en imponerande mankhöjd upp till 180 cm.

Clydesdale
Clydesdale

Clydesdale

Clydesdale är en praktfull arbetshäst som härstammar från Skottland och var mycket lik shirehästen innan clydesdale utvecklades under 1870-talet.

Clydesdale hästen väger omkring 900 kg och har en mankhöjd mellan 163-183 cm.

Egenskaper hos världens största hästar

Stora hästar som shirehästen, brabanthästen, suffolk punch, percheron och clydesdale är alla arbetshästar som främst avlas fram för att utföra olika typer av arbeten. Deras storlek och kraft gör dem användbara som draghästar och användes förr mycket på lantbygden men har även använts i krig.

Idag används dessa större hästraser främst till att dra vagn och släp vid olika event, men även som ridhästar.

Hästarna i listan, eller arbetshästar, är kraftfulla men också kända för sitt lugna temperament och personlighet. Dessa hästar har ofta samlingsnamnet “gentle giants” eller “lugna jättar” på grund av deras lugna natur och storlek.

De flesta hästarna i listan härstammar från kallare klimat i Europa och har hår på hovarna och benen, vilket kallas för hovskägg. Hovkägget håller hästarna varma men kan också skapa skavsår och irritation om de inte hålls rena.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *