Bästa husdjuret till barn

Bästa husdjuret för barn – lista på 6 enkla husdjur med priser

Det finns många bra smådjur som lämpar sig för ett barn och barnfamilj. De bästa och enklaste husdjuren för barn är enligt mig kanin, hamster, marsvin, nymfparakit, akvariefiskar och ögonfransgecko beroende på barnets ålder, intresse och kunskap.

Att köpa ett husdjur kräver alltid förberedelser. Här kommer en lista på vad som kan vara viktigt att tänka på om man funderar på att skaffa ett husdjur till barn/familjen.

 1. Husdjurets livslängd
  Barn blir lätt fästa vid sina husdjur och många skaffar en “vän för livet”, eller iallafall lång tid. Många husdjur lever uppemot tio år så det gäller att ta reda på hur länge ditt husdjur kommer leva och planera utifrån det. Man kan alltid sälja sitt husdjur om något oväntat skulle uppstå men det är ofta inte barnets vilja.
 2. Yta som krävs
  De flesta husdjur är aktiva krabater och många behöver stora ytor för att må bra. En kanin till exempel, bör utöver sin bur ha tillgång till att springa fritt, antingen inomhus men helst utomhus. Det är viktigt att faktiskt ha plats för djuret och prioritera djurets mående. Bor man till exempel i en lägenhet och inte har plats för en kanin finns det många andra bra alternativ i denna listan!
 3. Tid och ansvar
  Barn är ofta fullt upptagna med att vara barn och förbiser lätt hur mycket tid och ansvar ett husdjur kräver. Oavsett hur mycket tid barnet lägger ner bör man alltid se till att andra i familjen kan hjälpa till och ta hand om husdjuret vid behov.
 4. Kostnader
  Många husdjur kan tyckas billiga vid första anblick men gör inte misstaget av att köpa något utan att först göra en enkel kostnadskalkyl. Det är enkelt att kolla upp hur mycket olika saker kostar, både engångs och löpande. Man bör även alltid räkna med eventuella veterinärbesök och kostnader för det.
 5. Interaktion och hantering
  Olika husdjur har såklart olika behov av mänsklig kontakt, något som är viktigt att anpassa sig efter innan man köper sitt husdjur. Vissa husdjur är generellt sett sociala och bekväma med vår närvaro medan andra är skygga och passar bättre att titta på. Ta reda på vilken typ av husdjur ditt barn vill ha och skaffa ett husdjur som kan känna sig bekväm med ditt barn.
Kanin husdjur

1. Kanin

Livslängd8-10 år
Pris100-500kr
Löpande kostnaderca 4000-6000 kr per år
Lämpar sig förBarn från 8 år

Det är kanske inte till någons förvåning att kaniner är ett av de bästa husdjuren för barn. Denna söta gnagaren är en av de mest populära husdjuren i Sverige – och det med all rätt. Kaniner är underhållande husdjur med tydlig personlighet som förgyller många barns vardag.

De flesta kaniner är keliga och bekväma med hantering men detta varierar kraftigt och varje kanin är annorlunda. Att spendera mycket tid och interagera med kaninen så tidigt som möjligt gör ofta att de blir mer bekväma och sociala som vuxna, men man vet aldrig, vissa kaniner trivs helt enkelt bäst själva.

Kaniner kräver relativt mycket tid och underhåll. De bör ha tillgång till mat och vatten varje dag och buren bör städas minst en gång i veckan eller vid behov för att undvika bakterier och sjukdomar. Dessutom behöver kaniner få springa fritt och “träna”. Detta gör kaniner mest lämpliga för lite äldre barn.

hamster

2. Hamster

Livslängd2-3 år
Pris50-300 kr
Löpande kostnader3000-4000 kr per år
Lämpar sig förBarn från 5 år

Hamstrar är mycket tack vare deras söta utseende omåttligt populära som husdjur, inte minst bland barn. Dessa små gnagare är perfekt som första husdjur då de oftast är snälla, lätthanterliga och lättskötta. Dessutom har de en relativt kort livslängd på 2-3 år vilket gör att man inte binder upp sig över ett decennium som man ofta gör med hundar och katter till exempel. Under de 2-3 åren kan man se hur ett husdjur fungerar i familjen och om barnen fortsätter vara intresserade.

Hamstrar är ensamlevande djur som trivs bäst själva, men regelbunden hantering skadar absolut inte. De flesta hamstrar är lugna i handen och bits inte så länge man inte skrämmer dem eller väcker dem hastigt.

Trots att hamstrar är relativt lättskötta och inte kräver lika mycket omsorg som till exempel en hund och katt så kräver de att man lägger ner mycket tid och kärlek och framförallt daglig tillsyn.

marsvin

3. Marsvin

Livslängd6-8 år
Pris200-400 kr
Löpande kostnader4800-6000 kr per år
Lämpar sig förBarn från 5 år

Marsvinet är ett medelstort, mysigt familjehusdjur som sällan bits. Dessa djur är flockdjur och bör alltid leva minst två och två, men helst fler eftersom ett ensamt marsvin blir skyggt och mår dåligt. För många människor ser marsvin ut som hamstrar men skillnaderna är påtagliga.

Marsvin är relativt lättskötta och lämpar sig bra för barnfamiljer. De behöver dock liksom de allra flesta husdjur mycket tid och kärlek.

Marsvin lever ofta längre än 6 år, vilket innebär att du som köpare behöver förbereda dig väl och inte bara impuls köpa på barnens kommando.

nymfparakit

4. Nymfparakit

Livslängd10-20 år
Pris800-1200 kr
Löpande kostnader3000-4000 per år
Lämpar sig förBarn äldre än 7 år

Nymfparakit, eller nymfkakaduan som den också kallas är en av de mest populära burfåglarna att ha som husdjur. Dess popularitet kan förklaras av fågelns vackra färger, tydliga personlighet och relativt enkla skötsel. Nymfparakiter lever länge, i vissa fall upp till 35 år, så det gäller att du som funderar på att köpa en verkligen har möjlighet att ta hand om den så pass länge.

Nymfparakiter kräver mycket närhet och kärlek av sin ägare. Fågelarten är en underbar liten följeslagare som vill ha sällskap och aktiviteter. Om trygghet , sällskap och kärlek finns så får man en sannerligen underbar fågel som blir tillgiven och tam. Men allt måste vara på nymfparakitens villkor.

Med det sagt kan dessa fåglar verkligen bli vänner för livet och kan med sina fascinerande personligheter bli ditt barns bästa vän.

Eftersom de är fåglar behöver de givetvis kunna flyga omkring och använda stora ytor för att må bra, vilket gör att de inte passar alla hem.

akvariefiskar barn

5. Akvariefiskar

Livslängd2-15 år
PrisFrån ca 1000 kr
Löpande kostnaderca 1500-2000 kr per år
Lämpar sig förBarn från 5 år

Många barn fascineras av hav, sjöar och dess djurliv. Med ett akvarium kan man ta fascinationen rätt in i vardagsrummet och njuta av vackra fiskar som husdjur. De flesta akvariefiskar är både lättskötta och intressanta att kolla på vilket gör dem till bra husdjur för barn. Några av de mest populära och nybörjarvänliga akvariefiskarna är levandefödare, guldfiskar, guppys, tetror och kampfiskar.

Ett akvarium behöver inte vara stort för att vara spännande, det kan räcka med ett på 30-40 liter till ett barn. Ett mindre akvarium är enkelt att rengöra och underhålla men duger samtidigt väl för flera olika spännande fiskar.

Akvariefiskar ska generellt matas varje dag, antingen för hand eller med en automatisk fiskmatare och akvariet ska rengöras 1-2 gånger i månaden eller vid behov. Det är viktigt att inte mata fiskarna för ofta, något som är lätt hänt (speciellt för barn) då det är roligt att se på när de hungriga fiskarna äter.

Fiskar är som sagt perfekta husdjur för många barn. De flesta arter är enkla att ta hand om och roliga att titta på, men det gäller att man läser på lite extra eller frågar kunnig personal i djurbutikerna innan man köper akvariefiskar då fiskar är känsliga djur.

ögonfransgecko husdjur

6. Ögonfransgecko

Livslängd15-20 år
Pris800-1500 kr
Löpande kostnaderca 1000-2000 kr per år
Lämpar sig för Barn från 10 år

Ögonfransgeckon är en fantastisk och intressant ödla som av flera anledningar gör sig bra som ett husdjur för barn. För barn som älskar reptiler och ödlor är ögonfransgeckon en av de bästa alternativen att börja med. De största fördelarna och anledningarna till varför just denna ödlan gör sig bra som första husdjur är dels att de till skillnad från många andra reptiler varken kräver levande föda eller varma temperaturer. De klarar sig utmärkt i rumstemperatur och kräver inte heller något uv-ljus då de är nattaktiva. Den vanligaste maten kommer i form av ett pulver som blötläggs och serveras 4-7 gånger i veckan – mycket smidigt!

Ödlor och reptiler är dock långt ifrån varmblodiga smådjur som kaniner, hundar, katter och marsvin. Ögonfransgeckon likt de flesta reptiler blir enkelt stressade av människor och för mycket eller fel hantering. De största nackdelarna med ögonfransgeckos och anledningarna till varför de inte passar alla barn bra är främst deras storlek och stresstålighet. Ögonfransgeckos blir oftast inte större än 25 cm vilket gör dem ömtåliga. Det krävs därför att man kan hantera ödlorna på ett lugnt sätt utan hårda tag som kan skada dem. De blir även stressade om man inte vet hur man ska hantera dem och kan tappa svansen (permanent) om de blir rädda.

Ögonfransgeckos passar främst lite äldre barn som fascineras av reptiler och hellre vill sitta och titta än att”leka” med sitt husdjur. Det är mycket viktigt att tänka genom köpet noga och sätta upp ett bra terrarium innan man köper ödlan. En bra artikel att läsa innan man köper en ögonfransgecko är denna: Skötsel ögonfransgecko

Ögonfransgeckos kan antingen köpas på lokala djur/reptilbutiker eller genom en privat uppfödare på blocket eller på terrariedjur.se.

Veterinärens ord

– Att ta hand om ett husdjur är en ansvarsfull uppgift som kräver sakkunskap, inlevelse och iakttagelseförmåga. Det finns därför många husdjur som inte lämpar sig för barn, speciellt yngre barn. Det finns alltid en risk för att ditt husdjur får skador eller sjukdomar, vilken tenderar öka i barns närvaro. Därför är det viktigt att du som förälder eller äldre alltid finns där vid behov.

Med det sagt borde husdjur för barn vara en del av familjen och ett gemensamt ansvar. Köp aldrig ett husdjur och lämna över allt ansvar till ditt barn.

– Susanne Granberg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *