Cavapoo kostnad

Hur mycket kostar en cavapoo? – inköpspris och kostnad per år

Kort fakta om Cavapoo
Vikt5-10 kg
Mankhöjd28-45 cm
Livslängd13-15 år
UrsprungAustralien

Den relativt nya och populära hundrasen Cavapoo (eller cavoodle) är som namnet kanske avslöjar en gosig blandning av Cavalier King Charles Spaniel och Pudel.

För knappt fem år sedan såg jag en cavapoo för första gången. Det var min vän som skaffat en valp och jag blev fäst vid hunden direkt. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att skaffa en cavapoo själv utan har istället spenderat mycket tid med min väns cavapoo, vilket har lärt mig mycket om denna fantastiska blandrasen.

Är du likt många andra sugen på att skaffa en cavapoo men är osäker på vad den skulle kosta? I denna artikeln får du både svaret på inköpskostnad samt kostnad per år.

En cavapoo i Sverige kostar vanligtvis mellan 30 000 och 35 000 kronor beroende på hundens ålder, efterfrågan, uppfödare och land. Priset för importerade cavapoos är ofta billigare.

Trots att cavapoo som ras ännu inte är godkänd av svenska kennelklubben har antalet och framförallt efterfrågan på cavapoos ökat enormt de senaste åren. Utbudet kan dock inte möta efterfrågan vilket är en av de största faktorerna till att priset har skenat på den populära hundrasen.

Var kan man köpa en cavapoo?

Om man vill köpa en cavapoo kan man försöka kontakta en erfaren uppfödare. Dessa finns ofta att hitta på köpahund.se, blocket eller köp- och säljgrupper på facebook. Får du kontakt med en erfaren uppfödare kan de ibland även hjälpa dig med att hitta hundar utanför sverige, vilket ofta är billigare.

Här följer en lista på några cavapoo uppfödare i Sverige:

 • Östra kärrs blandraser
 • Pink diamonds kennel
 • Cavapoo of sweden
UppfödarePris
Östra kärrs blandraser (andra generationen)35 000 kronor
Privat, blocket30 000 kronor
Privat, blocket28 000 kronor

Vad avgör priset på en cavapoo?

Det kan tyckas konstigt att en blandras som cavapoon kan kosta uppemot 40 000 kronor när de flesta renrasiga hundraserna kostar omkring 15 000 kronor. Vad är det egentligen som rättfärdigar en sådan prislapp?

Efterfrågan

Den absolut största anledningen till varför cavapoo hundar kan kosta uppemot 40 000 kronor är den stora efterfrågan. Det finns helt enkelt för få seriösa uppfödare i Sverige för att mätta alla sugna hundälskare. Dessutom är cavapoon en relativt ny hundras vilket delvis förklarar det låga utbudet. Det finns drygt tusen registrerade cavapoos i Sverige idag.

Plats

Geografisk plats går hand i hand med efterfrågan. Var du bor och hur många uppfödare som finns i ditt område påverkar vad du kommer att få betala. Många som inte har möjlighet att köpa en lokal cavapoo väljer att importera från Europa, vilket oftast även kostar mindre än att köpa från en lokal uppfödare. Frakt/upphämtning kan dock addera mycket till totalkostnaden om man väljer att importera.

Uppfödarens rykte

Köper du en cavapoo av en högt ansedd och säker uppfödare får du ofta betala mer, och det med all rätt. Vana uppfödare tar bra hand om valparna och ser till att föräldrarna är friska. Du bör inte köpa en cavpoo från en ovan uppfödare då det ofta innebär hälsorisker eller extra kostnader.

Generation

Vilken generation av cavapoo du köper påverkar priset. Desto äldre generationer desto mer kostar en cavapoo, vilket beror på att senare generationer tappar mindre päls och blir mer allergivänliga än de förstfödda kullarna.

Att tänka på vid köp av en cavapoo – checklista

Att köpa en cavapoo kan kännas nervöst och det är mycket att tänka på. För många är detta ett stort beslut som innebär stort ansvar. Med full koll på vad du ska tänka på innan ett köp kan du känna dig trygg med att få hem en frisk hund med minimala problem och kostnader. Här kommer en checklista på saker att kolla upp vid köp av en cavapoovalp:

 • Försäkring
 • Besiktning hos veterinär
 • Chippning
 • Vaccination
 • Avmaskning

Om du köper en cavapoo från en erfaren uppfödare ingår ofta det mesta från listan.

Om du har lång transport framför dig underlättar det att ta med en filt eller leksak som har mammans och syskonens doft från uppfödaren, vilket gör valpen trygg. Se även till att kunna erbjuda vatten, lite mat eller godis (av invant märke) under transport för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Tänk på att inte försöka spara kronor och ören vid köp av en cavapoo, då ett lägre pris kan innebära en hund med sämre uppfödning och hälsa. Trots att man i bästa fall kan spara några tusenlappar på att köpa en cavapoo utomlands eller från en mindre privat uppfödare är det ofta inte värt det. Det viktiga är hundens hälsa och att allt går rätt till, inte priset. Här är fyra anledningar till att inte försöka hitta den billigaste cavapoon:

 1. Risk för sämre hälsa
 2. Risk för sämre gener
 3. Risk för sämre temperament
 4. Risk för kortare livstid
Cavapoo kostnad per år

Kostnad för en cavapoo per år, månad och livstid

KostnaderKostnad år 1Kostnad år 2<
Foder7000 kronor9600 kronor
Försäkring3600-4800 kronor3600-4800 kronor
Pälsvård2400-3600 kronor2400-3600 kronor
vaccination600 kronor600 kronor
Priserna i listan är baserade på genomsnittet och kan givetvis variera.

En cavapoo kostar cirka 15 000 kronor per år exklusive engångsartiklar som bilbur, leksaker och hundsäng.

Mat

Matkostnader för en cavapoo brukar ligga omkring 800 kronor per månad (9600 kronor per år) beroende på hundens ålder, typ av foder, märke och individ. Maten bör vara högkvalitativ eftersom det är en grundsten i din hunds välmående och hälsa. Bra mat till din cavapoo hittar du på buddy.se. Snåla inte på matkostnader!

Hundförsäkring

Din cavapoo bör alltid vara försäkrad. Grundläggande försäkringskydd kostar ungefär 300-400 kronor i månaden eller 3600-4800 kronor per år men varierar beroende på hundens ålder, hälsa och tidigare sjukdomar, försäkringsbolag och försäkringsnivå. Manypets är ett bra alternativ som jag själv använder.

Fäller cavapoos mycket? Kostnad för trimning

Cavapoon har mycket päls, men en stor fördel är att de inte fäller som många andra raser gör. Deras silkeslena päls behöver dock underhållas för att hållas fin, ren och fri från fällning. Du bör schamponera och rengöra pälsen någon gång i månaden eller vid behov. Klippning bör göras några gånger per år eller om den växt så lång att den trasslar och klumpar sig. Eftersom cavapoon är en medelstor/liten hund är detta ingen stor kostnad. Någonstans mellan 200 till 300 kronor i månaden (eller 2400-3600 kronor per år) är rimligt.

Veterinärbesök

I snitt kan veterinärbesök kosta 200 till 300 kronor per månad beroende på vilken typ av hundförsäkring du har och om din hund är vaccinerad sen innan. Utöver fysiska veterinärbesök kan man få hjälp online via exempelvis firstvet, till en låg kostnad. Om din hund skulle skada sig eller bli sjuk kan en operation eller liknande ingrepp kan kosta många tusen.

Tillbehör och nödvändigheter

Oavsett om du köper en valp eller vuxen hund kan det behövas köpas olika tillbehör. Här är en lista på vad som kan behövas:

 • Hundbur/bilbur: 1000-3000 kronor
 • Leksaker: 0-2000 kronor
 • Koppel: 300-1000 kronor
 • Halsband
 • Mat- och vattenskål: 200-300 kronor
 • Bajspåsar
 • Klotång: 100 kronor
 • Hundsäng: 1000-3000 kronor
 • Hundkurs: 500-2000 kronor
 • Namntagg och hundgodis.

Cavapoo hundar är dyra att köpa, men relativt billiga att ta hand om på grund av deras storlek. Cavapoo blir ofta 13-15 år och under en livstid kan du förvänta dig en kostnad på 160 000-230 000 kronor, mycket beroende på vad inköpspriset är och hur mycket du skämmer bort din hund!

Oavsett hur kul det är att köpa olika saker till din hund är det värt att tänka igenom hur nödvändiga de faktiskt är. Din hund behöver kärlek, uppmärksamhet och promenader, inte en femte leksak eller ett nytt snyggt halsband!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *