Kanin kostnad

Hur mycket kostar det att ha kanin? Pris och månadskostnad

I Sverige finns det drygt 80 000 kaniner vilket platsar som det fjärde vanligaste husdjuret efter hund, katt och akvariefiskar.

Kaninens popularitet har dessutom ökat de senaste åren, och den första frågan många kanin-intresserade ställer sig är hur mycket det kostar att köpa och ta hand om en kanin.

Att köpa en kanin kostar i genomsnitt 300-450 kronor, men priset varierar beroende på kaninras och var du köper kaninen. Räkna med att kaninen kostar ca 200 kronor per månad inklusive foder och strö.

Priset för en kanin är i linje med andra smådjur som hamster, marsvin eller mus vilket är väldigt lågt jämfört med till exempel hund och katt. Precis som med andra djur skiljer sig priserna åt beroende på vilken kaninras du köper. De vanligaste raserna och priserna är:

KaninrasPris
DvärgvädurCa 100-500 kronor
HermelinCa 200-500 kronor
Lejonhuvad kaninCa 300-600 kronor
DvärgteddyCa 400-700 kronor
Belgisk jätteCa 700-1300 kronor
Lista på hur mycket olika kaninraser ungefär kostar.

Populära raser som dvärgvädur och hermelin är i regel billigare än ovanligare raser som belgisk jätte.

Var kan man köpa en kanin?

Man kan köpa en kanin i en djuraffär, av en privatperson via blocket eller teddytassen eller genom en bondgård eller 4H-gård. Ibland kan man köpa kaniner i en webbutik men då behöver man oftast hämta ut kaninen själv.

Vilket alternativ som är bäst och smidigast beror på var man bor. Bor man nära en djuraffär kan det vara ett bra val, iallafall för att åka och titta. Bor man på landet finns det ofta någon bonde eller gård i närheten som säljer eller ger bort kaniner. Det mest populära sättet att köpa en kanin på är av en privatperson via säljsidor eller kaninforum.

Priset för att köpa en kanin kan skilja sig åt

Beroende på var någonstans, och vilken kaninras du köper kan priset och utbudet se olika ut. Att köpa en kanin hos din lokala djuraffär är ofta något dyrare än vad du kan hitta privat eller på en bondgård, men överlag skiljer sig priserna inte åt särskilt mycket.

Köpa kanin i djuraffär

Att köpa en kanin i en djuraffär kostar vanligtvis 500-700 kronor beroende på var du bor och vilken kaninras det gäller. Djuraffärer har ofta många kaniner att välja på och ibland flera olika raser. Den vanligaste kaninrasen i en djuraffär är helt klart dvärgkaninen, eller dvärgvädur, som generellt sett är bland de billigaste raserna att köpa tack vare sin popularitet.

Se till att undersöka kaninerna och deras bur och omgivning i djuraffären, det är nämligen så att en del djuraffärer inte tar hand om sina kaniner ordentligt. Ser buren ostädad ut och kaninen verkar trött och mager kan det vara bäst att gå därifrån för att inte supporta affären.

Köpa kanin av en privatperson

Att köpa en kanin av en privatperson är det vanligaste sättet att köpa en kanin på. Det finns ett brett utbud av kaniner, både vuxna och ungar och är ofta både smidigt och billigt. En kanin på blocket eller kaninforum kan kosta allt från 0-1500 kronor, främst beroende på vilken ras kaninen är. Vanligast är ett pris omkring 600 kronor. Jag rekommenderar att söka efter kaniner till salu på blocket.se och teddytassen.se.

Vissa ger bort sina kaninen antingen för att de tröttnat eller för att de har fått mer kaniner än de tänkt vid avel. Det går att hitta “gratis” kaniner eller mycket billiga kaniner relativt ofta på olika forum, säljsidor eller 4h-gårdar. Se alltid till att fråga vad anledningen är till att kaninen skänkes, ibland kan folk ge bort sina kaniner av fel anledning, till exempel att kaninen är sjuk och behöver veterinärvård.

Tänk på detta innan du köper en kanin

Innan man köper en kanin är det mycket att tänka på. Det första man bör veta är att en tamkanin ofta lever i 8-10 år, vilket är mer än vad de flesta tror. Det är otroligt vanligt att barn köper kaniner för att sedan tröttna efter något år och sälja vidare, eller i värsta fall släppa ut dem i det vilda (vilket förmodligen kommer döda kaninen). Tänk därför efter och planera din framtid innan du köper en kanin.

En annan sak att tänka på är vilken ras man vill ha. Kaninraser skiljer sig åt dels i personligheten men framförallt i storleken och ansvaret. Populärast är olika dvärgkaniner som dvärgvädur eller dvärghermelin, vilka är bra val för de allra flesta i och med att de är små och relativt lättskötta. Större kaniner som belgisk jätte kräver mer ansvar och framförallt mer yta, vilket du måste planera. En belgisk jätte kan dessutom väga omkring 8 kg, vilket inte gör den till ett bra val för småbarn.

Oavsett vilken ras du väljer att köpa kräver en kanin att du matar den dagligen, byter vatten, underlag och plockar bort bajs. En kanin behöver även få sina klor klippta 1-2 gånger per månad, vilket kan vara svårt för ovana eller barn. Det bästa är att besöka en bondgård, djuraffär eller en vän som har kaniner och testa hur det är att ta hand om dem innan du bestämmer dig för att köpa. Man kan dessutom oftast hitta en kanin som behöver vakt någon dag eller vecka!

Kaninfoder
Kaninpellets i en djuraffär.

Såhär mycket kostar det att ha en kanin

Att ha en kanin är billigt. Det är de första köpen som kan vara dyra, sedan är en normal månadskostnad för en kanin ca 200 kronor beroende på hur mycket du skämmer bort kaninen och var du köper fodret, underlaget och tillbehören. Det man ska köpa till en kanin är:

  • Kaninbur
  • Vattenflaska
  • Matskål
  • Foder (hö, pellets)
  • Strö, sågspån eller halm

Nedanför ska vi gå igenom hur mycket det kostar med tillbehör och att ta hand om en kanin.

Egengjord kaninbur
Här är en bild på en kaninbur som jag och min pappa byggde för några år sedan.

Kaninbur – det dyraste köpet

Kaninbur är vanligtvis den dyraste kostnaden för dig som vill skaffa kanin. En inomhus-kaninbur kostar vanligtvis 500-1000 kronor, medan en kraftigare utomhusbur kostar ca 1500-2000 kronor. Ibland ingår höställ, matskål och vattenflaska i priset.

Planerar du att ha din kanin utomhus behöver du en större utomhusbur. Utomhusburar är ofta kraftigare och dyrare än inomhusburar, men många väljer att bygga sin egna utomhusbur. Bygger du din egen bur blir priset oftast lägre och dessutom får du en kul stund!

Ska du att ha din kanin inomhus är det viktigt att du köper en stor kaninbur, minst 70×120 cm för en kanin, och gärna två våningar. Kaniner är aktiva och om du inte tar ut och motionerar din kanin behöver den kunna springa runt i sin bur.

Tillbehör – välj själv hur mycket det ska kosta

Kostnader för tillbehör som vattenflaska, matskål, borstar och staket kan variera mycket beroende på hur mycket du vill skämma bort din kanin. De tillbehör som är ett måste är vattenflaska, matskål och eventuellt borste, vilket tillsammans brukar kosta omkring 150 kronor. Det är alltså inga stora kostnader att räkna med, men se alltid till köpa tillbehör som gör att din kanin har tillgång till vatten, mat och utrymme.

Foder och strö

Räkna med en kostnad på 50-200 kr per månad för pellets, hö och strö (halm eller spån) beroende på kvalité och varifrån du köper. Matkostnader för en kanin är mycket låga i och med att en kanin gott och väl kan leva på enbart hö och gräs av god kvalité. Många tror att det behövs saltsten eller mineralsten men det ska du inte köpa, det kan snarare vara farligt för kaninen! Pellets kan ges som substitut då och då. I övrigt är det halm eller sågspån som behöver bytas ungefär en gång i veckan.

När det gäller foder och underlag kan man komma undan väldigt billigt genom att köpa hö och halm från bönder för ca 2-5 kr/kg. Köper man foder och spån/halm på granngården eller i djuraffärer kostar det betydligt mer, men fortfarande inga stora månadskostnader att räkna med. Att köpa bra foder och underlag från en djuraffär kostar ca 150-250 kronor per månad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *