hundvalp äter valpfoder

Hundfoder guide — När ska man byta från valpfoder till vuxenfoder?

Hundar har olika behov av mat vid olika åldrar och det finns idag mängder av hundfoder anpassade för hundens olika stadier.

Nyttig hundmat och rätt mängd mat får hunden att må bra och hålla sig pigg och stark vilket ökar möjligheterna till ett långt, hälsosamt och friskt liv.

Ett för individen anpassat hundfoder och rätt mängd är avgörande för hundens hälsa och prestationsförmåga och vissa hundar kan på grund av allergi eller andra problem behöva specialfoder. Kosten har betydelse redan från valpstadiet, och det är ålder, ras och aktivitetsnivå som styr val av hundmat. Vid en viss ålder är det dags att byta från valpfoder till vuxenfoder.

Att välja och byta hundfoder på rätt sätt och vid rätt tid kan kännas som en snårig djungel. I den här artikeln reder vi ut exakt hur och när man ska byta hundfoder samt skillnaden på de olika fodren.

Hur länge ska en hundvalp äta valpfoder?

En hund ska äta valpfoder i 8-15 månader eller till fullvuxen vikt, vilket varierar beroende på ras och hundens storlek. Små och medelstora hundar som pomeranian och pudel bör äta valpfoder i 8-12 månader och stora hundar som labrador och golden retriever i 12-15 månader.

Lista över de vanligaste hundraserna och när det kan vara lämpligt att byta från valpfoder eller juniorfoder till vuxenfoder.

HundrasNär man bör byta från valpfoder till vuxenfoder
Chihuahua, Pomeranian, Cocker spaniel, Jack russell terrier8-12 månader
Labrador, Golden retriever, Schäfer, Jämthund, Rottweiler12-15 månader
Tabell över hur länge en hund ska äta valpfoder.
hundfoder

Olika typer av foder

Det pågår ständiga diskussioner inom ämnet hundfoder. Vilka som är bra och vilka som bör undvikas. När forskare studerat detta närmre har de inte kommit fram till ett entydigt svar. Det bästa du kan göra är att själv läsa på, ta ett beslut och därefter studera din hund.

Varje hund är en individ och det finns inget foder som passar alla. Om hunden är pigg och glad, blank och fin i pälsen, har aptit, dricker som den ska och har normal avföring så fungerar fodret troligtvis bra.

Helfoder från erkända fodertillverkare har ett näringsinnehåll som passar de allra flesta hundar, men det är också viktigt att ge rätt mängd foder till sin hund. För lite mat kan leda till näringsbrist och för mycket mat leder till något som idag är vanligt hos våra hundar – övervikt. Detta kan i sin tur skada hundens inre organ, skelett, leder och immunförsvar. Ännu en fara är att ge för mycket mat till den växande valpen, då för snabb tillväxt kan ge bestående skador på skelett och leder.

Det finns en mängd olika hundfoder som går att variera och kombinera utifrån hundens ålder och behov. De vanligaste fodertyperna är:

Torrfoder

Torrfoder är det vanligaste fodret och det kan ges som det är eller läggas i blöt. Fördelen med att ge det torrt är att tänderna mår bra av tuggmotståndet, och att tuggande är en del av hundens naturliga beteende. Torrfoder kan lätt tas med på resa, och om det ges torrt kan eventuella rester sparas. De flesta torrfoder finns anpassade till olika raser, men också olika åldrar så som valpfoder, juniorfoder, vuxenfoder i standard och för högpresterande hundar samt seniorfoder som är anpassat för den äldre hunden. För unga valpar med små och outvecklade tänder brukar torrfoder blötläggas för att underlätta tuggningen och undvika att valpen sätter i halsen.

Våtfoder

Våtfoder innehåller mycket vatten och kan upplevas dyrare och mer omständigt då andelen näringsämnen per kilogram blir lägre. Många hundar gillar dock våtfoder då det luktar och smakar mer, och du kan välja att tillsätta en liten klick våtfoder till torrfodret om du vill göra det mer attraktivt.

Färskfoder

Färskfoder har blivit populärt på senare år och det finns numer många märken att välja på. Färskfoder är råa livsmedel, exempelvis kött, ben, inälvor, fisk och grönsaker vilka mals ner och förpackas som frysta bitar. Många hundägare vittnar om att deras hundar som tidigare visat upp allergier mår bättre av färskfoder, men fodret möter också kritik bland annat för risken med bakterier så som salmonella och campylobakter. Väljer du färskfoder behöver du således vara noggrann med hygienen vid all hantering, och det går inte spara upptinad mat. I gengäld är det ett naturligt foderalternativ som hundarna i regel uppskattar mycket.

Egen mat och matrester

Vissa väljer att själv komponera hundens meny. Detta kräver mycket kunskap om vilka tillskott du behöver ge hunden för att den inte ska drabbas av bristsjukdomar. Det är också viktigt att ha kunskap om vilka livsmedel som inte är nyttiga eller direkt skadliga för hundarna. Detsamma gäller om du vill ge hunden matrester. Det är viktigt att undvika exempelvis lök som är giftigt för hundar, och familjens matrester är inte tillräckligt anpassat för att på egen hand kunna tillgodose hunden den näring den kräver. Ger du hunden egenkomponerad mat plus dina matrester måste du även vara noggrann med att hunden inte får i sig för mycket energi och utvecklar övervikt.

Veterinärfoder

Veterinärfoder kan också kallas medicinskt foder, och det ges till hundar som har någon form av problem eller sjukdom. Veterinären kan då rekommendera specifikt foder för att bli av med övervikt, allergier, problem med olika organ eller andra medicinska tillstånd som kräver specialfoder för hunden.

Tuggben

Tuggben kan du ge hunden ibland som berikning och för att det är bra för hundens tänder och mentala stimulans. Det finns olika typer av tuggben, och de ersätter inte den vanliga hundmaten utan är en extra sysselsättning som hunden uppskattar då och då. Håll koll på hunden medan den tuggar på benen så den inte sätter i halsen eller att tuggbenet fastnar i tänderna.

*Tips
Letar du efter ett bra valpfoder? I den här artikeln har sammanställt de bästa valpfodren.

Skillnaden på valp- och vuxenfoder

Oavsett vad du väljer för foder så ska energitäthet och näringsinnehåll vara anpassat efter hundens ras och ålder.

Det som skiljer hundfoder anpassat till valp, junior, vuxen och senior är närings- och energiinnehåll. När du anpassar kosten efter hundens ålder beror det på att hunden har olika behov under de olika livsstadierna. Valpfoder innehåller mer fett och protein än vuxenfoder vilket krävs för den växande kroppen.

Samtidigt får man inte ge hunden för näringstät kost då en allt för snabb tillväxt kan ge allvarliga skador på skelett och leder. Välj därför ett hundfoder som är anpassat efter om det är en liten eller stor hundras. Valpfoder för stora hundraser har en något lägre andel kalcium och fett. Foder för seniorhundar innehåller bland annat mindre andel fett då äldre hundar rör på sig i mindre utsträckning, och har lägre ämnesomsättning.

Byta från valpfoder till vuxenfoder – gör såhär

Det kan vara bra att fortsätta en tid med samma foder som valpen har fått hos uppfödaren, för att undvika problem med magen. Ofta skickar uppfödaren med lite av valpfodret. Vill du av någon anledning så småningom byta till ett annat valpfoder så gör du det bäst genom att fasa in det nya. Blanda in lite av det nya fodret och öka andelen successivt, men se till att den totala mängden fortfarande är anpassad efter valpens ålder och rekommenderade vikt.

Som du nyss kunde läsa om så finns det foder anpassat efter olika åldrar och olika raser. Välj ett foder som är anpassat efter din hund. Ta reda på vad din hund ska väga utifrån ras och ålder och ge den mängd som fodertillverkaren rekommenderar. Ha sedan koll på valpens hull. Om valpen blir för kraftig riskerar bland annat skelett och leder att skadas. Hunden ska kännas smidig och smärt. Om du måste gräva med fingrarna för att känna revbenen är valpen för tjock.

På foderförpackningen kan du läsa vilken ålder som fodret är anpassat för och när det är dags att gå över på juniorfoder, där energiinnehållet är något lägre för att passa hundens tillväxtkurva.

Har du en ras av småhundstyp kommer den bli vuxen tidigare än om du har en hund av stor eller mycket stor ras. Generellt kan man betrakta en hund som valp när den är mellan 0-6 månader. Mellan 6-12 månader är den unghund och från 12 månader upp till två år är hunden som en äldre tonåring eller ung vuxen.

Varje gång du byter foder så är det en god idé att successivt övergå till det nya hundfodret genom att en tid blanda det nya med det gamla.

Antal måltider per dag

När du får hem valpen så äter den ungefär tre till fyra gånger om dagen och ska så fortsätta i minst 5-6 månader. När den närmar sig en ålder av 6 månader kan du minska till två måltider om dagen, vilket är lämpligt att fortsätta med under hela hundens liv. Vissa väljer att endast ge en måltid om dagen, men det kan i vissa fall göra hundens mage orolig och problematisk. Dessutom är aktiviteten kring utfodringen berikande och stimulerande, vilket tillför något positivt i hundens tillvaro.

Lästips*
Vill du veta mer om hur ofta din hund bör äta kan du läsa den här artikeln: Såhär ofta (och mycket) ska din hund äta varje dag

När ska man börja ge valpar torrfoder?

Vilket foder uppfödaren väljer att ge valpen kan vara olika, men många ger torrfoder. Till en början diar valparna och det är den enda mat de får i sig och behöver. I takt med att de växer så börjar de öppna ögonen, resa på sig och undersöka världen.

Från tre till fyra veckors ålder är det dags att introducera fast föda. Det är vanligt att erbjuda valparna mjuka smakportioner som rå eller tillagad köttfärs, men valparna kan med fördel prova några olika livsmedel som är snälla mot magen. Här kan valparna också introduceras för små mängder uppblött torrfoder anpassat efter de unga valparna.

Valpen måste sedan vara minst åtta veckor för att få lämna sin mamma, och det betyder att den vid det laget är van vid torrfoder eller det foder som uppfödaren har gett den. När det är dags för valpen att flytta hem till dig får du troligtvis instruktioner om vad valpen är van att äta, och kan därefter anpassa kosthållningen på bästa sätt. Troligtvis kommer det inte vara några problem att utfodra valpen med den mat hunden redan är van vid, men för vissa valpar är flytten en stor omställning och aptiten kan vara dålig de första dagarna.

När kan man sluta blötlägga valpfoder?

Att blötlägga torrfoder till hundar är inte bara ett sätt att underlätta tuggningen och matsmältning utan även ett enkelt sätt att öka hundens vätskeintag. Många fortsätter därför med att blötlägga hundfodret även när hunden är vuxen och har fullt utvecklade tänder. Det är dock viktigt att hunden får tugga ordentligt för att bli stimulerad och för att tänderna ska må bra.

Man kan sluta blötlägga valpfoder från 12-15 veckors ålder, eller när hunden har utvecklade tänder. Det finns, förutom en risk att skada tänderna, även en risk att hunden sätter i halsen om valpen äter torrt foder för tidigt. Ett bra sätt att övergå från blött torrfoder till torrt är att gradvis minska mängden vatten.

Lästips*
Minskar du mängden vatten i hundmaten är det viktigt att hunden får i sig tillräckligt med vatten på annat håll. Denna artikeln ger tips på hur man kan tillgodose hundens vätskebehov: Så får du din hund att dricka mer vatten – 7 bra och enkla tips.

Vuxenfoder

Du bör välja hundfoder utifrån hundens ras, ålder och aktivitetsnivå samt andra individuella anpassningar som kan behöva göras. När din hund övergår från valp- eller juniorfoder och ska börja med vuxenfoder framgår bland annat av fodertillverkarnas tabeller. Ta reda på vad som gäller för just din hund och anpassa sen hundens vuxenfoder efter den aktuella aktivitetsnivån. Hårt arbetande hundar behöver foder med högre andel protein och fett, och det kan också behöva anpassas över året om det är en hund som är i hårdare arbete eller träning vissa perioder. Har du din hund som sällskapshund och går promenader men inte tränar hårt krävande aktiviteter så räcker ett vanligt standardfoder för att hunden inte ska riskera att få överskottsenergi eller bli överviktig.

Seniorfoder

Även den åldrande hunden kan komma att behöva en foderanpassning. När hunden anses senior är individuellt. Små och stora hundraser åldras i olika takt, och hundens tillvaro och livsstil avgör hundens fysiska status i högre ålder. Stora hundraser har i regel ett kortare vuxenliv då de mognar senare och åldras snabbare än små raser. De flesta seniorhundar minskar något i energiåtgång. Immunförsvaret och organen kan bli sämre, ämnesomsättningen minskar och muskler, leder och ligament blir skörare. Styrketräning, motion och rätt anpassad kost kan göra att åldrandet bromsas något och ålderstecknen dröjer.

Seniorfoder till hundar har inte lika mycket energi, det vill säga en mindre mängd fett, och det protein som ingår har ofta en hög smältbarhet. Seniorfoder har också en mindre mängd fosfor för att vara snäll mot njurarna och mer fibrer för att underlätta viktbalans och fungerande tarmar. Äldre hundar kan dessutom behöva extra kosttillskott för exempelvis lederna.

Sammanfattningsvis

Det här med foder är en hel vetenskap och det finns inga tydliga riktlinjer på vilket foder som är det mest perfekta, utan du får göra en egen bedömning och framförallt vara noggrann med att ge ett foder anpassat efter den ålder hunden är och den aktivitetsnivå hunden sedan håller i vuxen ålder.

Servera gärna maten på olika sätt. Låt hunden leta reda på maten med nosen eller jobba för maten på olika sätt. Utfodra hunden ibland inomhus och ibland utomhus. Foderberikning är ett sätt att inte bara tillgodose hundens fysiska behov, utan även ge mental stimulans vilket får hunden att må bra i kropp och själ.

2 reaktioner på ”Hundfoder guide — När ska man byta från valpfoder till vuxenfoder?”

  1. Vad jag är intresserad av är juniorfoder. Varför finns det? Och när kan man ge det iså fall.
    Har en VÄLDIGT stor valp på tio månader, han får valp foder nu.

    1. Hej! Valp- eller juniorfoder är foder utformat för unga hundar och deras närings- och energibehov. Juniorfoder innehåller ofta mer energi än vuxenfoder samt mer kalcium som hjälper hunden att växa ordentligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *