Hund dricka vatten

Så får du din hund att dricka mer vatten – 7 bra och enkla tips

Precis som vi människor har hundar bättre och sämre dagar och att få i sin hund rätt mängd vatten är inte alltid lätt. Ibland kan hundar vara envisa och av olika anledningar vägra dricka sitt vatten. Då kan man som hundägare behöva var lite extra kreativ för att hjälpa sin hund att få i sig mer vatten.

De bästa och kreativaste sätten att få sin hund att dricka mer vatten är att smaksätta vattnet, öka mängden blöt- eller färskfoder, frysa torrfodret eller genom blöta lekar exempelvis med vattenslangen eller vattenspridaren.

Spiller din hund vatten på golvet eller välter skålen? Då vill jag rekommendera denna spillfria vattenskålen. Nu kan du få 10% rabatt på den med koden: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller alla produkter på deras hemsida.

Tips för att få hunden att dricka vatten

Här är de 7 bästa och kreativaste tipsen du kan använda för att få din hund att dricka mer vatten:

Gör hundens vattenskål intressant med smaksättning

Att öka intresset för vattenskålen med enkla knep är en bra början. Alla hundar har sitt favoritgodis, testa att lägga detta direkt i den fyllda vattenskålen. Vissa hundar blir så godissugna att dem kommer dricka upp vattnet för att komma åt godiset.

Skulle din hund vara lite bångstyrig och välta skålen istället för att dricka upp vattnet kan du testa att smaksätta vattnet. Då måste hunden dricka för att få känna den goda smaken.

Här är några saker du kan smaksätta hundens vatten med:

Låt hunden dricka ur något annat än vattenskålen

För att få upp hundens intresse igen kan du låta din hund dricka ur något helt annat än sin vanliga vattenskål. Kanske är din hund helt enkelt bara trött på sin vattenskål och har börjat symbolisera den med obehag.

Det bästa du kan göra är att låta hunden dricka ur något du själv bruka använda. Hunden kan symbolisera detta med en rolig aktivitet med matte eller husse istället för ett påträngande måste.

Några saker du kan låta din hund dricka ur, förutsatt att de är rena och inte har några kemikalierester är:

 • Glas eller mugg
 • Vattenfontän
 • Direkt från kranen eller en vattenflaska
 • Fotbalja
 • Kruka
 • Fågelbad

Låt hunden dricka vatten i rörelse

Om du någon gång druckit från en rinnande fjällbäck så vet du känslan av att dricka vatten i rörelse. Rinnande vatten upplevs fräschare än stillastående vatten och många hundar föredrar även rinnande vatten då det blir enklare att få i sig. Det blir även en roligare upplevelse och kan stimulera rastlösa hundar. Det smidigaste sättet att erbjuda rinnande vatten till din hund är genom en dricksfontän. Med en dricksfontän håller sig vattnet fräschare längre då det inte samlar på sig damm och smuts som stillastående vatten ofta gör.

Min hund älskar att dricka från denna vattenfontänen.

Drick tillsammans med din hund

Hundar är flockdjur och trivs med att göra saker tillsammans. Detta gäller även att äta och dricka. Många hundar blir mer sugna på att dricka om även du står jämte och dricker eller låter vattenkranen stå på.

Frys in torrfodret

Du kan testa att frysa in hundens torrfoder innan du serverar maten. Detta gör att hunden får i sig vatten i takt med att isen smälter.

Ge hunden hemmagjord hundglass

Hemmagjord hundglass är ett av de effektivaste sätten att få i din hund mera vatten. Eftersom du själv gör glassen kan du använda din hunds favoritmat t.ex. lever, kyckling eller korv.

Lägg favoritmaten i en plastmugg och fyll på med vatten. Ställ in plastmuggen i frysen tills innehållet är genomfryst och servera sedan isglassen till hunden. Detta är ett perfekt sätt att ge både vätska och sysselsättning till din hund.  

Lek med vattenslangen eller vattenspridaren

Om vädret tillåter är en lekstund med vattenslangen eller vattenspridaren uppskattad av de flesta hundar. Hunden kommer börja skutta runt och försöka fånga vattenstrålen med sin mun, vilket kommer leda till ett ökat vätskeintag.

Öka vätskan genom hundmaten

En stor del av hundars vätskeintag kommer naturligt från maten de äter. Att öka hundens vätskeintag via maten är ett effektivt och enkelt sätt att få i din hund mer vatten och dessutom minska risken för uttorkning. Du kan exempelvis använda blöt/våtfoder eller färskfoder samt tillsätta extra vätska innan du ger maten till din hund. Detta kommer göra att hunden får i sig mer vätska än den får via ett torrfoder som innehåller ca 10% vätska.

Ett blöt/våtfoder kan innehålla upp till 80% vätska och är därför ett bra alternativ att för att öka hundens vätskeintag. Däremot innehåller det mindre energi per viktenhet än ett torrfoder.

Färskfoder innehåller färskt kött och uppemot 65–70% vatten. Detta är ett biologiskt naturligt foder för hundar och näringen tas därför upp riktigt bra. Färskfoder är ett vätskerikt foder med bra näringsinnehåll och är därför ett bra alternativ för att öka hundens vätskeintag via maten.

Hur mycket vatten borde en hund dricka?

En hund borde dricka 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt och dygn men mängden varierar beroende på hur aktiv hunden är och hur mycket vätska hunden får i sig genom maten. Om din hund dricker mer än 1 dl per kilo kroppsvikt kan detta tyda på att din hund har blivit sjuk i ex, diabetes eller urinvägsinfektion och du borde då kontakta en veterinär. Vätskeintaget kan också öka till följd av en högre aktivitetsnivå.

Hundras (fullvuxen)Mängd vatten per dygn
Tax, Chihuahua, Bulldogg, Jack russell terrier, Dvärgpudel, Pomeranian2-5 dl
Cocker spaniel, border collie, Cavalier king charles spaniel5-10 dl
Labrador, Golden retriever, Schäfer, Jämthund, Rottweiler15-25 dl
Såhär mycket vatten ska de vanligaste hundraserna dricka.

Så här mycket borde din hund dricka varje dygn baserat på kroppsvikten och utifrån en normal aktivitetsnivå:

Hundens kroppsvikt i kilo (kg) Mängd vatten i deciliter (dl) per dygnMängd vatten i liter (l) per dygn
5 kilo2,5 deciliter0,25
10 kilo5 deciliter0,5 liter
15 kilo7,5 deciliter0,75 liter
20 kilo10 deciliter1 liter
25 kilo12,5 deciliter1.25 liter
30 kilo15 deciliter1,5 liter
35 kilo17,5 deciliter1,75 liter
40 kilo20 deciliter2 liter
45 kilo22,5 deciliter2.25 liter
50 kilo25 deciliter2,5 liter
55 kilo27,5 deciliter2,75 liter
60 kilo30 deciliter3 liter
65 kilo32,5 deciliter3.25 liter
70 kilo35 deciliter 3,5 liter
Tabell över hur mycket vatten din hund borde dricka baserat på kroppsvikten i kilo.

Det kan givetvis vara svårt att veta exakt hur mycket vatten hunden får i sig. Ett enkelt sätt att säkerställa hur mycket vatten din hund dricker är att helt enkelt att väga vattnet i vattenskålen innan och efter att hunden har druckit under en dag. Detta kan vara speciellt användbart och viktigt om det gäller en valp eller en sjuk hund som är i större behov av vatten.

Hur länge kan en hund vara utan vatten?

En hund kan vara utan vatten i 6–10 timmar utan att det får någon skadlig påverkan, men hunden kommer att känna av effekterna i form av låg energi och eventuellt mindre aptit. Hundar börjar må dåligt bara några få timmar efter de blivit uttorkade och obehaget ökar konstant under tiden de är utan vatten.

Lever hunden i ett milt klimat och är måttlig aktivt kan hunden överleva ca 72 timmar utan vatten men efter 48 timmar är det livshotande och hunden kommer med stor sannolikhet att avlida utan ett veterinärbesök och korrekt vätsketillförsel inom kort.

Tydliga tecken på att din hund är uttorkad

Detta är tydliga tecken på att din hund är uttorkad:

 • Flåsande
 • Trötthet
 • Försämrad koncentrations- och prestationsförmågan
 • Minskad urinering
 • Mörkt urin
 • Kräkning och/eller diarré
 • Tjockt Slem
 • Dålig elasticitet i huden
 • Torra eller insjunkna ögon
 • Torrt, klibbigt tandkött
 • Hjärtklappning
 • Svimning.

Roligt tips – ge en bit gurka till din hund

Hundar kan äta gurka i måttliga mängder som har rengjorts från eventuella bakterier och besprutning. Eftersom gurka innehåller ca 96% vatten är detta ett bra och roligt sätt att få i hunden mer vätska. Se alltid till att ge gurkan i mindre bitar för att undvika att de fastnar i halsen och hunden kvävs.

Källor:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *