Hund havregryn

Fråga: kan hundar äta havregryn?

Som en stabil och populär frukost, kvällsmat eller ingrediens i maten eller bakningen är havregryn en favorit i många människors hem. På grund av havregrynets popularitet är det inte konstigt att många undrar om man kan ge grynet till hunden.

Kan hundar äta havregryn?

Man kan ge hundar tillagad havregryn i måttlig mängd. Generellt sätt brukar inte mer än en matsked havregryn per 9 kg kroppsvikt rekommenderas av veterinärer då havregryn innehåller mycket fibrer, kolhydrater och kalorier. Havregryn innehåller bland annat vitamin b, fosfor, zink, järn, kalcium och fettsyran omega-6 vilket bidrar till en god hundhälsa.

Underbar hårborste som jag använder till min hund kollin. Nu har vi fått en rabattkod på 10% som du kan använda. Rabattkoden är: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller hela sortimentet.

Risker med havregryn:

Havregryn är inte farligt för hundar, men som med alla livsmedel finns det risker, framförallt i för stora mängder.

  • Havregryn är väldigt rikt på fiber vilket i större mängd kan orsaka kräkningar, diarré och uttorkning hos hundar.
  • Servera endast tillagad havre då rått havregryn är svårt för hundar att smälta.
  • Blanda aldrig i mjölk med havregryn eftersom hundar är allergiska mot mejeriprodukter och har svårt att bryta ned laktos.
  • Havregryn innehåller mycket kolhydrater och kalorier vilket i större mängd kan orsaka uppblåst mage, kräkning eller diarré vilket kan vara farligt för hunden.

Fördelar med havregryn till hunden

Fibrer
Havregryn innehåller mycket fibrer vilket kan hjälpa hundar som är känsliga eller på annat sätt har problem med magen. Fibrer balanserar upp tarmarna och kan få hunden att känna sig mätt. Fibrerna kan även hjälpa överviktiga hundar att få en mer balanserad kost och gå ner i vikt.

Bra för känsliga hundar
Havregryn är ett perfekt substitut för vete i hundmat då havregryn inte innehåller gluten och är således mer fördelaktigt för allergiska och känsliga hundar.

Olika sätt att ge havregryn till hunden

Om din hund aldrig har ätit havregryn är det bäst att fasa in det i hundens diet. Börja med en liten mängd då och då, för att sedan öka om hunden verkar gilla havregryn och inte får några bieffekter.

Havregryn bör inte ges rå till hunden utan bör tillredas. Dessutom ska man bara ge rent havregryn med vatten till hunden och inte blanda i salt, mjölk eller kryddor.

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt gjord på havregryn och vatten går bra att ge hunden i mindre portioner. Tänk på att inte servera gröten varm. Havregrynsgröt är ett bra sätt att ge din hund lite extra vätska genom maten.

Blanda havregryn och vatten i en skål och tillaga i mikron i 1-3 minuter. Servera gröten ljummen eller kall och blanda eventuellt i andra ingredienser.

Man kan till exempel ge hunden havregrynsgröt med:

Havredryck eller havremjölk

Hundar kan dricka havredryck som är gjord på havre och vatten. Många hundar föredrar smaksatt vätska före vatten och då är havredryck ett bra alternativ. Ge endast havredryck som variation och byt aldrig helt ut havredryck mot vatten. Se till att inte ge din hund havredryck som innehåller mycket salt eller socker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *