clementin

Kan hundar äta clementin och satsuma?

Den söta frukten clemetin och satsumas är en av de mest populära frukterna i Sverige, framförallt på vinterhalvåret då det fullkomligt exploderar med citrusfrukterna i matbutiks-hyllorna. Det är inte farligt om din hund har fått i sig clementin eller satsuma och det kan till och med vara nyttigt för hunden. Det finns dock vissa saker att tänka på när det kommer till att mata hunden julens favoriter, vilka du får svaret på i denna artikeln.

Kan hundar äta clementin?

Hundar kan äta fruktköttet i både clementin, satsuma och mandariner.

Trots att de flesta hundar inte gillar den syrligt söta smaken av citrusfrukter är clementin, satsumas, madariner och till och med apelsiner säkert att äta och innehåller mycket c-vitamin, kalium och fibrer vilket är nyttigt för hundar i rätt mängd.

Kom ihåg att hundars magar inte är gjorda för att kunna bryta ned frukt och citrus. Hundar som inte bör äta clementin, satsumas eller någon typ av citrusfrukt är de med känslig mage, de som lider av övervikt eller har diabetes. Sockret i citrusfrukter kan vara speciellt dåligt för hundar med diabets eller hundar med övervikt.

Kan clementin och satsumas vara farligt för hundar?

Köttet i clementiner och satsumas är inte farligt för hundar i små mängder. Skalet från clementin innehåller dock olika eteriska oljor som kan orsaka obehag, kräkningar och andningsbesvär vilket kan vara farligt för hunden.

Clementiner och satsumas kan i större mängd leda till kräkning, diarré och uttorkning genom att störa produktionen av magsaft. Detta kan vara farligt och du bör därför aldrig ge din hund mer än några klyftor clementin/satsuma vid ett tillfälle.

Valpar kan äta citrusfrukterna men kan vara ännu känsligare än vuxna större hundar. Se till så att din valp inte får i sig clementin eller satsuma bakom din rygg.

Hur du kan ge din hund clementin och satsumas

Innan du ger clementiner eller satsumas bör du alltid plocka bort skalet och kärnorna då dessa delar är svåra att bryta ned och kan orsaka en orolig mage. Efter det kan man ge hunden en klyfta eller två (beroende på storleken av hunden) med handen eller blanda i en matskål med torrfoder eller kött.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *