frukter hund kan äta

Frukter din hund kan och inte kan äta – veterinären svarar

Hundar är allätare med animaliskt protein som huvudföda, och har därför inget egentligt behov av att äta frukt. Frukt kan dock vara ett bra sätt att ge hunden extra näringsämnen, mineraler och vitaminer. Dessutom finns det många hundar som uppskattar olika frukter som snacks och som en del av en varierad kost.

Gör ett foderquiz på buddypetfoods på bara 2 minuter!

Hallå hundägare! Får din hund rätt foder?

Är frukt bra för hundar?

Frukt är bra och nyttigt för hundar i rätt mängd. Frukt kan tillgodose hunden med nyttiga vitaminer och mineraler som kan vara svårt att få i sig med vanligt hundfoder.

Det är viktigt att tänka på att frukt endast ska bestå av en liten del av en varierad kost. Nya frukter som hunden är ovan vid kan orsaka magproblem. Tänk därför på detta innan du ger hunden ny frukt:

  1. Förbered frukten rätt.
    Innan servering är det viktigt att förbereda frukten och ta bort eventuellt skal, blad och kärnor. Rengör frukten från eventuella kemikalier. Hacka upp biten i mindre bitar som är säkra för hunden att äta.
  2. Introducera frukten i minimal mängd.
    Låt hunden endast smaka på en liten bit av den nya frukten, alternativt lägg en liten bit frukt i hundens vattenskål och se hur hunden reagerar. På detta sättet märker man om hunden har en allergi eller intolerans.Uppstår bieffekter som magont, diarré och kräkning är det såklart bäst att sluta ge frukten.
  3. Öka gradvis mängden.
    Om hunden verkar gilla frukten och inte får några bieffekter kan man vänja hunden med frukten genom att gravis öka mängden för varje gång.
Frukter hundar kan äta
Frukter hundar kan och inte kan äta.

Trots att en frukt är säker eller okej att ge hunden, kan även mindre mängder orsaka kräkning, magont och diarré, oftast på grund av förhöjda socker- och fiberhalter men också på grund av olika syror som finns i frukt.

Susanne Qvarnström, veterinär.
Hundfoder från buddypetfoods.

Frukter hundar kan äta och tål:

Det finns många bra frukter för hundar. Banan, äpple, päron och persika är exempel på bra frukter som hundar tål med hälsosamma vitaminer och mineraler som hjälper hunden hålla sig frisk. Alla frukter bör konsumeras i måttlig mängd. Tänk på att hundar har ett mindre behov av energi och näring än oss människor och är känsliga för socker, syra och andra ämnen som finns i frukter.

Apelsin

Hundar kan äta apelsin. Apelsin är okej att äta i mindre mängd enligt veterinärer, trots att de flesta hundar inte har något större intresse i citrusfrukter. Apelsin är en utmärkt källa på c-vitamin och fiber, vilket i en mindre mängd kan vara ett nyttigt snacks för din hund. Detsamma gäller för clementin och satsumas.

Undvik att ge hunden för mycket apelsin då dessa citrusfrukter innehåller mycket fruktsocker, vilket tillsammans med syran kan leda till magont, kräkning, diarré och i värsta fall uttorkning vilket är farligt.

Aprikos

Aprikos är okej för hundar att äta i mindre mängder. Frukten innehåller bland annat A-vitamin och fibrer, vilket i mindre upphackade bitar kan vara hälsosamt för hunden. Aprikos är dock precis som andra frukter, inte en naturlig del av hundens diet vilket gör risken för en orolig mage stor.

Banan

Banan är en bra och nyttig frukt för hundar som bland annat innehåller kalium och vitamin c och b6 vilket hundar precis som människor behöver. Banan innehåller ungefär 12% socker vilket inte är bra för hunden i större mängd. Servera inte mer än en halv banan per dag till en större hund och några få bitar till en mindre hund.

Citron

Hundar kan äta fruktköttet och saften från citron, men deras magar är känsliga för syran. Till och med en liten mängd citron kan göra att hunden får svårt att smälta mat, magont, kräkningar och diarré. Det finns heller ingen god anledning att ge hunden citron.

Citronkärnor och skal bör aldrig ätas.

Dadlar

Hundar kan äta dadlar, men endast i små mängder då dadlar innehåller så mycket som 63% socker vilket inte är bra för hunden.

Drakfrukt

Drakfrukt är en exotisk söt frukt som är säker för hundar att äta. Denna frukten innehåller många bra vitaminer för både dig och din hund, vilket gör att ni kan njuta av frukten tillsammans. Mata aldrig hunden mer än några bitar drakfrukt.

Päron

Päron är ett bra snacks för hundar som innehåller mycket fibrer, koppar och vitamin c och k. Päron innehåller relativt mycket socker vilket inte är bra för hunden i för stor mängd, ge därför endast några bitar per gång.

Fikon

Hundar kan, men bör inte äta fikon då dessa frukter dels innehåller ett ämne som heter ficin vilket kan irritera hundens mage, mun och hals. Fikon kan även orsaka diarré, magont och kräkning. Ett enstaka fikon eller en liten bit är förmodligen inga problem men det bästa är att undvika denna frukten helt och hållet.

Jordgubbar

Jordgubbar är en hälsosam frukt för hundar som är full av fibrer och c-vitamin. Jordgubbar innehåller även ett enzym som gör att hunden får vitare tänder. De flesta hundar kan äta ett gäng jordgubbar utan problem, men de innehåller socker så va försiktig med att ge för många.

Honungsmelon

Honungsmelon kan vara ett gott snack för hunden som innehåller mycket vätska och c-vitamin. Hunden bör, precis som människor, endast äta fruktköttet och undvika skalet och frön vilket är svårsmält och kan orsaka magproblem.

Vattenmelon

Vattenmelon som snacks är ett gott och bra sätt att få i hunden mer vätska. Undvik att ge hunden skalet eller kärnorna då dessa kan orsaka magont och diarré. Vattenmelon innehåller lite c-vitamin och kalium vilket är nyttigt för hunden. Som alla frukter ska vattenmelon ges i måttlig mängd.

Nektarin

Hundar kan äta nektarin. Nektarin innehåller bland annat c-vitamin samt kalium och är en hälsosam frukt för hundar i måttlig mängd. Nektarin innehåller ca 8% socker, vilket i större mängd kan orsaka illamående, kräkning och diarré hos hunden. Servera därför aldrig mer än några små bitar.

Mango

Hundar tål mango, men för stora mängder kan göra att hunden mår illa eller får ont i magen och får diarré. Skala mangon, plocka bort kärnan och hacka upp den i mindre bitar innan du serverar den till hunden.

Kiwi

Hundar kan äta kiwi. Kiwi är en näringsrik frukt som till exempel innehåller mer c-vitamin än apelsin. Det rekommenderas att ta bort skal och kärnor innan frukten ges till hunden, då dessa delar kan irritera hundens mage, vara svåra att bryta ned, eller fastna i hundens hals.

Ananas

Hundar kan äta fruktköttet från rå ananas i små mängder, förutsatt att ananasen är skalad och uppdelad i mindre bitar. Ananas innehåller mycket c-vitamin vilket är nyttigt för hunden. Ge aldrig mer än några bitar då sockret i för stor mängd kan skada hunden.

Undvik att ge hunden ananas i burk då det ofta innehåller ca 13% socker vilket inte är bra för hunden. Dessutom är ofta halten c-vitamin halverad i ananas på burk jämfört med färsk.

Passionsfrukt

Passionsfrukt är inte farligt eller giftigt för hundar och går bra att ge en mindre mängd passionsfrukt utan skal. Den exotiska frukten är fullpackad av vitaminer, men även socker och kostfiber, vilket kan leda till magbesvär som diarré.

Äpple

Hundar kan äta äpple, förutsatt att de är skalade och kärnhuset är bortplockat. Äppelskal och kärnorna är svårsmälta och kan fastna i hundens hals eller tarmar vilket kan bli besvärligt. Äpple är rik på c- och a-vitamin och innehåller inget fett eller protein vilket gör det till ett perfekt mellanmål för äldre hundar.

Äppeljuice, äppelmust och andra framtagna äppeldrycker är inte okej att ge till hundar då dessa livsmedel innehåller mycket socker vilket kan orsaka diarré, kräkning och magont.

giftiga frukter hund

Giftiga och farliga frukter för hunden:

Det finns en del frukter som är direkt farliga eller giftiga för hundar att äta. Vindruvor, avocado och körsbär hör till frukter som hundar absolut inte bör äta.

Vindruvor/russin

Vindruvor och russin är giftigt och farligt för hundar att äta. Det giftiga ämnet i vindruvor(som ännu inte är helt utrett) kan orsaka njurkollaps och i värsta fall döden. Va försiktig med att ha vindruvor i närheten av hunden då endast en vindruva kan vara dödlig.

Avocado

Hundar kan inte äta avocado då den innehåller persin, ett växtgift som orsakar allvarliga hälsoproblem och i värsta fall döden. Persin finns både i fruktköttet, kärnan, skalet, bladen och själva växten, så alla dessa delar är potentiellt giftiga för din hund.

Körsbär

Hundar ska inte äta körsbär. Den främsta faran med körsbär är att stammen, fruktköttet och kärnan innehåller amygdalin vilket är ett giftigt ämne som kan orsaka illamående, kräkning och diarré. I stora mängder kan körsbär vara dödligt för hundar.

Granatäpple

Granatäpple är inte giftigt för hundar, men bara några enstaka frön eller lite skal kan orsaka diarré, kräkning, illamående och magont. Granatäpple innehåller ämnet tannin vilket kan göra frukten illasmakande eller svårsmält för hunden. Hundar bör därför inte vara i närheten av granatäpple.

Rabarber

Rabarber, främst bladen, är giftiga för hundar och kan orsaka magont, kräkning och diarré. Trots att fruktköttet kan vara okej bör rabarber aldrig ges till hunden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *