Hund som ylar

Hund som ylar – 5 anledningar till varför

Hundar är sociala djur som använder sig av många läten för att kommunicera. Skällande är det vanligaste lätet hos en hund, men även morrande, gnyende och ylande förekommer. Ylande är ett läte och ett sätt att kommunicera som många hundar har genetiskt ärvt av vargen.

På grund av att det är många hundar som inte ylar, blir folk förvånade när de väl hör det. Många vet inte hur ylande låter, vad det beror på eller hur man ska träna bort det. Allt det kan du läsa om här nedanför.

Hur låter det när en hund ylar?

Alla vet nog hur ett skall låter. Ett skall är kort, kraftfullt och ofta upprepande, medan ylande är ett utdraget läte. I ord kan man säga skriva ut det ylande lätet som “a-oooooo”. Kolla in videon nedanför för att se hur två hundar ylar tillsammans.

Två hundar som ylar med sin matte

Vad betyder det när en hund ylar?

Många är bekanta med skällande hundar och anledningarna bakom skällandet, men hur ska man tolka hunden om den börjar yla?

Hundar ylar för att få uppmärksamhet, varna om något eller visa sin närvaro för andra hundar. Vissa hundar kan yla när de känner sig ensamma, eller som svar på andra höga ljud som sirener, musik eller när man sjunger.

Det finns många förklaringar till varför en hund ylar, men ylandet behöver inte alltid betyda något. Ylande är en nedärvd gen från vargen, som inte hunden riktigt behöver. Därför kan ylande komma lite sporadiskt och inte ha någon riktig mening bakom sig.

Det finns dock vissa generella anledningar till varför hundar ylar. Att en hund ylar kan betyda att:

1. Hunden ylar av separationsångest

Hundar är otroligt sociala flockdjur, därför kan en hund få separationsångest snabbt om den blir lämnad ensam. Att yla när hunden är ensam är ett rop på flocken (andra hundar eller människor) som betyder ungefär “här är jag, kom till mig”.

Separationsångest betyder att hunden är för beroende av ägaren, vilket kan bero på att hunden blivit tagen från hundmamman för tidigt eller övergivits. Det är svårt att bota separationsångest men det går.

2. Hunden är skadad eller sjuk

Vissa hundar, som inte annars ylar kan göra det när de är skadade eller sjuka. Detta gör de som ett rop på hjälp, och du som hundägare bör undersöka hunden noga och eventuellt ta hunden till en veterinär om ylandet fortsätter.

3. Hunden vill varna andra

Att en hund ylar kan betyda att hunden vill varna om något. Detta uppstår oftast då hunden hör något högt ljud som sirener eller musik, och vill “hjälpa till” att låta högt och varna tillsammans med de andra höga ljuden. Detta är även en av enledningarna till varför man kan höra vargar yla tillsammans.

4. Hunden vill ha uppmärksamhet

Den vanligaste anledningen till varför hunden ylar är för att hunden vill ha uppmärksamhet. Det kan vara uppmärksamhet till dig som ägare eller till andra hundar. Detta kan till exempel ske om hunden känner sig ensam när du lämnar eller under natten.

5. Hunden är gammal

Hundar kan ibland börja yla när de är äldre eller blir gamla. Detta beror oftast på att hunden har ont eller känner sig vilsen. Det är vanligt att gamla hundar ylar under natten då de känner sig extra ensamma och vilsna.

Hund som ylar
Hund som ylar.

Vad ska man göra åt en hund som ylar?

Många tycker det är häftigt eller roligt när en hund ylar då det generellt sett händer så pass sällan, men vissa hundar ylar okontrollerat och överdrivet. När ylandet är ett problem är det viktigt att veta hur man ska agera och träna hunden för att hunden ska sluta yla.

Det finns olika scenarion på ylande som behöver behandlas på lite olika sätt. Det första steget är att ta reda på varför hunden ylar, och sedan göra något av följande:

Ylande av känslomässiga anledningar som separationsångest

Ylar din hund när du lämnar den ensam kan det bero på att hunden känner separationsångest. När hunden ylar på grund av känslomässiga anledningar är problemet oftast inte lätt att behandla. Det räcker inte med att träna hunden med godis eller leksaker, utan det krävs längre inlärning. Mer om hur man tränar bort separationsångest kan du läsa här.

Ylande som svar på ljud

Om din hund ylar som ett svar på ett annat ljud, exempelvis en siren eller en annan hund, kommer hunden förmodligen att sluta yla när ljudet slutar. Denna typen av ylande är vanligtvis inte upprepande och störande, förutom när själva ljudet som hunden svarar på är återkommande. Om ljuden som får din hund att yla är återkommande och du eller grannarna tycker att det är ett problem kan du använda dig av desensibilisering för att lära hunden att vara tyst.

Ylande för uppmärksamhet

De flesta hundar söker uppmärksamhet ofta, speciellt hos sin husse eller matte. Vissa hundar lär sig att använda ylande som ett sätt att få uppmärksamhet, vilket oftast sker i närvaro av hundägaren. När hunden ylar för att den vill ha mat, leksaker eller uppmärksamhet behöver man lära hunden att det lönar sig att vara tyst. Detta gör man enklast genom att nonchalera hunden helt och hållet under ylandet och sedan ge hunden det den vill ha när ylandet upphör och hunden är tyst.

Man kan även testa att framkalla ylande genom att säga ord som yla eller göra “a-ooo” ljud, för att sedan nonchalera ylandet och när hunden blir tyst en stund säga ord som “duktig” och belöna med godis.

Ylar din grannes hund och du tycker detta är ett problem kan du antingen dela den här artikeln med dem eller i värsta fall anmäla dem. Det är inte okej att störa sina grannar upprepade gånger.

Vilka hundraser ylar?

De flesta hundraser kan yla, men få gör det. Det finns hundraser som är mer benägna att yla, kanske för att de är närmare besläktade med vargen.

Hundraser som ofta kan ses yla är bland annat siberian husky, alaskan malamute, basset hound, bloodhound beagle och tax. Dessa hundraser ylar mer frekvent än andra hundraser.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *