Cavapoo/cavoodle

Cavapoo/cavoodle – den perfekta familjehunden

Cavapoon, också kallad cavoodle eller cavadoodle är en blandras och mix av cavalier king charles spaniel och pudel. Cavapoon är en liten hund med krullig och len päls som först avlades i Austrailen.

Cavapoo som ras har blivit omåttligt populär på senare år, och rasen har visat sig anpassa sig och fungera bra utan kraftiga genetiska fel eller sjukdomar. De är lekfulla och lätta att ha att göra med, vilket gör dem till den perfekta familjehunden.

Cavapoos är en blandras som passar många hundälskare där ute, allt från barnfamiljer till studenter och ensamboende. Cavapoon är känd för att vara en relativt lugn men samtidigt lekfull ras som gärna myser med familjen.

Cavapoo – avel och historia

Pudeln har blivit mycket populär som en av delarna i en blandras (utöver cavapoo finns till exempel: maltipoo, cockapoo eller labradoodle). Dessa blandraser har alla fördelar från pudeln, som exempelvis minimal hårfällning och vacker päls, och i cavapoons fall även en lugn och kelig personlighet från cavalier king charles spaniel.

Cavapoon är alltså en mix av pudel och cavalier king charles spaniel, men hur stor cavapoon blir och till viss del hur den ser ut beror till stor del på vilken pudel man mixar med. En cavapoo som har avlats fram med en toy- eller dvärgpudel blir givetvis mindre än de som avlats med mellan- eller storpudel.

Med tanke på cavapoons ökade popularitet de senaste åren samt att rasen inte är godkänd av SKK kan man lätt tro att detta är en ny blandras men så är det inte! Cavapoon avlades troligtvis i Australien redan på 1950-talet.

Cavapoo päls

Cavapoon är en hund som på grund av sin fantastiska päls behöver mer pälsomsorg än många andra hundar. Den krulliga pälsen behöver trimmas och underhållas för att vara len och undvika tufsar. För att undvika att pälsen ska bli matt är det bra att borsta pälsen minst en gång per vecka, och klippa vid behov. Det ska dock inte vara några större problem att klippa pälsen på en cavapoo då dessa hundar är lätta att träna och mycket medgörliga.

Cavapoon är känd för att fälla extremt lite, vilket gör dem till utmärkta hundar för den som är känslig för hundhår.

Är cavapoon allergivänlig?

Cavapoon är en “allergivänlig” hund då den fäller väldigt lite hår. Detta gör att allergiker lättare kan vistas omkring cavapoon.

Med detta sagt är ingen hund helt och hållet allergivänlig, eftersom tester som gjorts visar på att alla hundar släpper ifrån sig det allergi- och astmaframkallande ämnet Can F1. Hur allergivänlig en hund är skiftar mer från individ till individ än vad det skiftar mellan raser.

Hygien och omsorg

Cavapoon behöver, precis som alla andra hundraser, omhändertas många timmar varje dag, speciellt som valp. Hygienen är extra viktig då pälsen lätt kan bli smutsig och skapa päls- och hudproblem hos hunden. Är hunden smutsig efter utomhuslek eller en promenad behöver man duscha eller bada hunden.

För att hållas ren och fri från päls- och hudproblem behöver en cavapoo badas minst en gång varje månad eller vid behov. Är pälsen lång och krullig kan hunden behöva badas eller duschas så ofta som varje-varannan vecka.

Det är även viktigt att borsta tänderna noga på cavapoon, då rasen likt många andra små hundar har lätt att få mun- och tandproblem. Att borsta tänderna dagligen med en hundtandkräm gör att hunden med stor sannolikhet slipper mängder med tandsten, plack, dålig andedräkt och tandlossning.

Cavapoo familjehund
Cavapoo utklädd som familjens tomte

Cavapoon som familjehund

Cavapoon trivs bland barn och uppskattar både lugn och lek, vilket gör det till en bra familjehund. De flesta cavapoos anpassar sig väl i familjer oavsett hur stora de är eller om de bor i lägenhet eller villa.

När man tar in en cavapoo som familjehund är det viktigt att barnen är medvetna om hur ömtålig hunden är. Cavapoos är i regel små hundar som barn lätt kan råka skada under lek.

Cavapoo är även en bra hund att ha om man inte tidigare har haft hund tack vare dess personlighet och anpassningsförmåga.

Cavapoo är en riktigt bra första hund på grund av att de är anpassningsbara, sociala, lojala, lättlärda och snälla. Cavapoon är även en bra första hund i en familj då rasen är barnvänlig, lekfull och mysig.

Träning och motion

Cavapoon behöver inte särskilt mycket motion, trots hundrasens höga energi. De flesta cavapoos är fullt nöjda med några kortare promenader per dag. Detta gör att cavapoon är en utmärkt hund för människor som bor i lägenhet eller i innerstan.

När det gäller träning är cavapoon en otroligt intelligent och lojal hundras, vilket gör dem lätta att träna och lära tricks. Cavapoon kan lätt lydnadstränas redan som valp.

Cavapoon är en lojal hund med starka känslor till sin ägare, vilket gör att många cavapoos lider av separationsångest. Ska du vara hemifrån ofta är det därför bra att planera in en hundvakt eller på annat vis undvika ensamhet för din hund.

Cavapoo – hälsa

Cavapoon får lätt sjukdomar som är vanliga hos cavalier king charles spaniel och pudel. Ansvarsfulla och kända uppfödare jobbar aktivt för att undvika vidare avel på genetiskt sjuka hundar. Vanliga sjukdomar hos cavapoon är:

  • Medfödda hjärtsjukdomar
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Patellaluxation (Knäskål hamnar ur led)
  • Atopi
  • Munsjukdomar och infektioner

Diet och kost

De flesta cavapoos behöver en näringsrik kost avsedd för små till medelstora hundar med högt energibehov. Storleken på cavapoos kan skifta krafitgt beroende på vilken typ av pudel som har parats med cavalier king charles spaniel. En cavapoo med en storpudel som förälder blir mycket större än en med dvärgpudel och behöver därav mycket mer foder.

Trots att cavapoon är en energifylld hund som gillar att röra på sig har rasen lätt för att bli överviktig. Det är därför viktigt att ge hunden rätt mängd foder baserat på hundens storlek och aktivitetsnivå.

Cavapoo pris

Priset för en cavapoo ligger i genomsnitt omkring 30 000 kronor, men kan ibland kosta upp emot 50 000-60 000 kronor beroende på efterfrågan. Priset för tikar är ofta högre än hanhundar då efterfrågan är större.

Priset varierar även beroende på vem som är uppfödare och vad uppfödaren haft för syfte med valpen. En cavapoo uppfödd hos en privat uppfödare utan rykte är ofta billigare än de hos kända uppfödare.

Var köper eller adopterar man en cavapoo?

Cavapoon kan vara svår att få tag på och priset man får betala kan skena iväg, men det finns ett antal bra uppfödare i Sverige som fokuserar på cavapoon.

Man köper en cavapoo direkt av en cavapoo uppfödare eller av en privatperson genom exempelvis skk, skaffahund eller blocket. Det är alltid säkrast att köpa cavapoon av en erfaren uppfödare med uppfödarbevis

Två seriösa uppfödare i Sverige där man hittar cavapoos är:

Trots att cavapoon är högt efterfrågad finns det de som inte längre kan ha kvar sina hundar och lämnar dem på hundhem som adopterar bort hundarna. Det är visserligen osannolikt att hitta en cavapoo som ges bort, men det finns om man har tur på olika hemsidor och forum om omplacering och adoptering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *