Hund som skäller

Vilka hundraser skäller mycket och vilka skäller minst?

Alla hundar (förutom basenjin) skäller. Att skälla är hundens sätt att kommunicera på, precis som prata är för oss. Hundar kan skälla på andra hundar, människor, bilar och allt däremellan. Vissa hundraser skäller dock mer än andra och det finns många anledningar till detta.

Vi ska gå igenom vilka hundraser som skäller minst, mest och varför de skäller som de gör. Nu kör vi!

Vilka hundraser skäller minst?

Stora hundraser som labrador, schäfer och grand danois tenderar att skälla minst av alla hundraser. Stora hundar skäller antagligen mindre på grund av att de känner sig ohotade och trygga i sig själva, runt människor och andra hundar.

Till stora hundar räknas bland annat labrador, golden retriever, schäfer, rottweiler, cane corso och alaskan malamute. Dessa hundraser skäller i regel inte lika ofta som mindre hundar gör. Det märker man snabbt när man är omkring hundar eller till exempel besöker en kennel eller hunddagis. De små hundarna är ivriga och springer runt och skäller medan de stora hundarna är lugna.

Hundrasen som inte kan skälla

Hundrasen basenji är den enda hundrasen i världen som inte kan skälla. Istället för att skälla använder sig basenjin av en typ av joddling, vilket är ett ihållande läte likt ylande till skillnad från skallet som är kort.

En basenji som joddlar
Chihuahua som skäller
Chihuahua

Vilken typ av hund skäller mest?

Små hundraser, spetshundar samt jakthundar tenderar att skälla mest av alla hundar. Dessa hundar skäller mer på grund av sin storlek, jaktinstinkter eller framavlade beteende.

Mindre hundar som chihuahuan och pomeranian skäller mer än genomsnittshunden av flera anledningar. Det kan till exempel vara att hunden vill ha uppmärksamhet eller känner sig rädd.

En större hund känner sig ofta trygg i sig själv och blir inte rädd för andra hundar eller människor. Mindre hundraser är ömtåliga och kan därför lätt bli rädda och nervösa av större hundar eller människor.

Andra anledningar till att mindre hundar skäller mer kan vara att:

 • Visa sig stark och stor
 • Få uppmärksamhet
 • Mindre tränade än större hundar
 • Uttråkade (mindre hundar har ofta mer energi än större hundar)

Jakthundar som finsk spets och jämthund har till viss del avlats fram för att kunna skälla mycket. Att skälla är en viktig egenskap för en jakthund som till exempel vill signalera till jägaren. Dessa egenskaper har hunden även med sig i vardagen där de skäller mer än “vanliga” hundar.

Små hundar som inte skäller mycket

Det finns undantag på det mesta, så även när det gäller små hundar som skäller. Även fast de flesta mindre hundraserna skäller mer än större hundar, finns det små hundraser som är lugna och kända för att inte skälla. De små hundraserna som inte skäller är:

 • Basenji
 • Mops
 • Boston terrier
 • Cavalier king charles spaniel
 • Bichon frisé
 • Shiba
 • Shih tzu
 • Fransk och engelsk bulldogg

Dessa små hundraser kan vara perfekt för någon som vill ha en liten hund men samtidigt slippa överdrivet skällande.

Hundraserna som skäller mest

Många har stött på en hund som skäller högt eller ihållande. Det finns individer som gärna skäller på allt och alla, men det finns även generella rasskillnader. En del hundraser skäller mer än andra, här kommer en lista på tre hundraser som ofta skäller mycket:

Beagle

Rasen beagle anses ofta vara en av de mest högljudda och skälliga hundarna. Beagle skäller mycket till stor del på grund av att den är framavlad för att jaga, varna och skälla på djur och rörelser. Många beagles som idag lever ett jaktfritt liv tar med sig detta beteende in i vardagen och kan därför skälla på lite vad som helst.

Chihuahua

Chihuahuas är en av de mest populära hundraserna, men också en av de hundraser som skäller mest. Chihuahuan är högljudd trots sin storlek, och är även känd för att morra och bitas. Många som annars skulle bli rädda för en hund som skäller kan många gånger känna sig trygga omkring en chihuahua då de är så små och ofarliga.

Pomeranian

Pomeranian är en hundras som på senare tid har blivit omåttligt populär. De är små hundar som är kända för sin fluffiga päls, men även för sitt skall. Likt många andra små hundar är pomeranian en hundras som generellt sätt skäller relativt mycket.

Lista på hur mycket olika hundraser skäller

Här följer en lista på hur mycket olika hundraser skäller (detta är givetvis generella regler):

HundrasSkall
LabradorSkäller inte mycket
ChihuahuaSkäller mycket
BeagleSkäller mycket
BulldoggSkäller måttligt
Cavalier king charles spanielSkäller inte mycket
FoxterrierSkäller mycket
Golden retrieverSkäller inte mycket
PudelSkäller mycket
PomeranianSkäller mycket
RottweilerSkäller måttligt
SchnauzerSkäller mycket
SchäferSkäller inte mycket
YorkshireterrierSkäller mycket
TaxSkäller måttligt
JämthundSkäller mycket
LabradoodleSkäller inte mycket
Lista på hur mycket olika hundraser skäller

Hur får man en hund att skälla mindre?

När hunden skäller mycket är det många som desperat söker hjälp i hopp om att få en lugn stund. Den bra nyheten till de som söker hjälp är att nästan alla hundar går att träna upp så att de skäller mindre. Det finns givetvis undantag då vissa hundar kan vara traumatiserade eller på andra sätt ha svåra problem.

Hundar är komplicerade och skällande betyder alltid något och har alltid någon mening bakom sig. En hund kan skälla för att den känner sig rädd eller för att den är glad, och det gäller för dig som hundägare att känna din hund och veta vad skällandet beror på. När man vet vilken känsla som ligger bakom skällandet behöver man behandla det som orsakar skällandet.

Exempel:
Om hunden skäller på grannen varje gång de går förbi behöver man först och främst säga till grannen att bara nonchalera (det är oftast det bästa), vilket får hunden att till slut förstå att grannen varken är intresserad eller ett hot. Efter det kan man distrahera hunden med exempelvis lek och belöna hunden med till exempel godis när hunden slutar skälla på grannen eller tappar intresse. Till slut kommer hunden inte se någon anledning med att skälla på grannen

Det kan även vara en bra strategi att försöka få hunden att skälla, för att sedan belöna den med exempelvis godis när hunden är tyst. På detta sättet lär sig hunden att det lönar sig att vara tyst.

Det är aldrig en bra strategi att argt säga nej eller fy till hunden om den skäller. Detta kommer inte hjälpa utan endast göra hunden förvirrad.

Olika hundläten

Med allt snack om hur mycket olika hundar skäller kan det vara intressant att även belysa hur olika hundar låter när de skäller. Ett skall kan låta otroligt olikt beroende på hur stor hunden är och vilken ras det gäller.

Det som till stor del avgör hur en hund låter är storleken på stämbanden och hunden. Mindre hundar har mindre stämband och låter därför ofta gällare och ljusare när de skäller. Mindre hundar har dessutom lägre skall än större hundar. Stora hundar har ofta grövre och mörkare skall.

Här kan du se en video som visar hur 34 olika hundraser låter när de skäller.

Video som visar hur 34 olika hundraser låter när de skäller

Vilka hundar ylar?

Hundar ger utöver skällande, även ifrån sig mängder med andra ljud så som gnyende, morrande, och ylande. Ylande förknippar många med vargen, vilket är helt rätt, då hundens ylande är ett genetiskt beteende med direkt koppling till vargen.

De flesta hundar kan yla, men långt ifrån alla gör det. Om man jämför med skällande är ylande väldigt ovanligt bland hundar. Det finns dock hundraser som tenderar att yla mer än andra.

De hundar som ylar relativt ofta är siberian husky, alaskan malamute, basset hound, blodhund beagle och tax.

Har du tankar eller behöver hjälp? Skriv en kommentar så diskuterar vi!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *