Klippa hundklo

Hur långa ska hundens klor vara? – såhär långt ska du klippa

I naturen rör sig vargen (“hundens förfader”) långa sträckor varje dag och klorna slits därför ned naturligt. Detta gäller dessvärre inte våra hundar, som ofta är inomhus eller ligger still stora delar av dagen. När klorna inte slits ned naturligt växer dem sig långa och kan orsaka skador, vilket gör att klorna måste underhållas regelbundet.

För att hålla klorna i rätt längd bör de flesta hundägare klippa hundens klor 2-4 gånger per månad. Kring kloklippning uppstår ofta osäkerhet och många vet inte hur långa klorna ska vara eller hur långt in man bör klippa, därför ska vi gå igenom detta här nedanför.

Klotång
Om du letar efter en bra klosax vill jag rekommendera millers klotång.

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och den gäller för alla produkter på deras hemsida.

Hur långa ska hundens klor vara?

Längden på hundklor varierar givetvis kraftigt beroende på hundras och hundens storlek, men det finns generella riktlinjer när det kommer till hur långa klorna bör vara för att inte orsaka problem eller skador.

Hundens klor bör vara så långa att man tydligt ser dem, men samtidigt inte sticka ut från trampdynan och ta emot golvet, vilket vanligtvis är 0,5-2 cm långa klor beroende på hundens storlek. När hunden står upp ska det finnas ett litet mellanrum mellan klo och golv.

Här nedanför är bilder som tydligare visar på hur långa en hunds klor bör vara:

Bilden visar klor som är för långa och som tar emot marken.
Bilden visar klor som är i rätt längd. Mellanrummet mellan mark och klo syns tydligt.

Det är inte alltid lätt att se om klorna är för långa med blotta ögat, speciellt för nya hundägare. Därför kan det vara bra att vara uppmärksam på andra signaler från din hund som pekar på för långa klor. Här listar vi tecken som kan tyda på för långa klor:

  1. Klorna river dig ofta. Om du busar med hunden och får rivmärken från klorna kan det vara på grund av att klorna är för långa och sticker ut från tassarna. Är klorna i rätt längd och klippta i rätt vinkel bör du inte känna av klorna om ni leker.
  2. Klorna klickar mycket i golvet. Det är normalt för klor att klicka i golvet ibland men skulle du höra ett konstant klickande när hunden går kan det vara ett tecken på att de är för långa och behöver klippas.
  3. Hunden går konstigt. Om hunden går konstigt eller inte är lika benägen till att springa och hoppa kan det betyda att klorna är för långa. Vissa hundar som har långa klor börjar ibland gå “på tå” med tassarna upplyfta.
  4. Klorna böjer sig runt tassen. Skulle klorna böja sig runt tassen så att bågen är mot marken är klorna alldeles för långa, detta kan man ofta se på hemlösa hundar.
  5. Hunden slickar sina tassar och klor ofta. Skulle din hund gnaga och slicka sig oftare än vanligt på tassar och klor kan det vara en signal för smärta eller obekvämhet på grund av för långa klor.

Uppvisar din hund flera av dessa saker eller om du tydligt ser att klorna är för långa behöver du klippa klorna (länk till purina.se om hur man klipper klorna) regelbundet.

I den här videon kan du lära dig om hur man klipper klorna själv hemma.

Det är relativt enkelt att klippa hundens klor själv, speciellt om man vänjer hunden med aktiviteten redan som valp, men det gäller att klippa klon i rätt längd, något som inte alltid är så lätt. Du kan alltid kontakta en veterinär eller en professionell kloklippare om du inte vill göra det själv, vilket är speciellt passande för hundar som blir aggressiva eller obekväma av kloklippningen.

Hur långt ska man klippa hundens klo?

Hur långa hundens klor ska vara är en sak, och hur långt man bör klippa klorna är en annan. När det kommer till hur långt man ska klippa är den största riktlinjen själva pulpan.

Man ska som mest klippa hundens klo ungefär 2-3 mm från pulpan. Klipper man längre än så riskerar man att klippa i pulpan vilket kommer orsaka blödning och smärta. Hur långt man kan klippa beror på hur långt ut pulpan sitter, klipper man regelbundet kommer pulpan att bli mindre och man kan därefter klippa kortare.

En hundklo består precis som våra naglar av keratin. Inuti klon finns som de flesta hundägare vet den så kallade pulpan, vilket är en känslig del med blod och nerver som har känsel. Pulpan går ofta ut ungefär halväggs på klon och syns som en rosa nyans på ljusa klor och en vit nyans på mörka klor. Kan du inte se pulpan kan det hjälpa att lysa på klon med en stark lampa, vissa klotänger har dessutom inbyggda led-lampor.

Råkar man klippa i pulpan kommer det med all sannolikhet börja blöda ganska kraftigt och hunden kan få ont och associera kloklippning med något negativt i framtiden. Det är isåfall bäst att lugna ned hunden, lägga på blodstopp (potatismjöl fungerar också) och eventuellt klippa någon klo till för att visa hunden att det inte är farligt.

Klipper man längre in mot pulpan kommer pulpan med tiden dra sig tillbaka och man kan då klippa ännu längre in. Det bästa sättet att “jobba tillbaka” pulpan är att klippa klorna ungefär 1-2 gånger per vecka, och alltid försöka klippa så långt in som möjligt, men det är alltid bäst att klippa lite i taget. Hundens klor bör även klippas i en 45-gradig vinkel som följer klons naturliga båge för att inte orsaka problem när hunden går.

Köp den klosaxen jag använder här.

Problem med för långa klor – detta händer om du inte klipper dem

Att klippa klorna är inte för utseendets skull, utan för hundens välmående. En klo som är för lång kan orsaka problem, och man bör därför klippa sin hunds klor regelbundet, eller få hjälp av en veterinär om man är osäker.

En hund som har för långa klor kan lättare skada klokapseln, bryta av klorna och börja blöda. Har hunden för långa klor under längre tid kan detta leda till att klorna växer in i tassarna vilket skapar smärtsamma skador i tass och ben. För långa klor kan även göra att hunden inte kan gå eller springa som vanligt och därigenom skapa belastningsproblem.

När klorna är så pass långa att de nuddar marken konstant, kommer klorna trycka uppåt i tassarna och göra mycket ont för din hund, så det är viktigt att du regelbundet klipper klorna.

En bild på alldeles för långa klor som kommer att skada hunden om de inte klipps ned.

Sammanfattning

Att klippa klorna på hunden kan kännas läskigt och att klippa i pulpan är många hundägares värsta mardröm. Det är dock inte hela världen och många hundar bryr sig inte om man klipper i pulpan. Om du märker att klorna är för långa så är det bäst att klippa lite i taget och i en avslappnad miljö.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *