Städa hundhår

Hur får man bäst bort hund- och katthår i hemmet?

Vi älskar husdjur – men vi älskar inte hår och päls som snabbt täcker hemmet överallt. Det kan kännas som att vissa hundar och katter, speciellt vissa raser, fäller mer hår på golvet än vad de faktiskt har på kroppen och det kan vara väldigt frustrerande för den som vill hålla det rent.

Har man en hund eller katt som fäller är det svårt att undvika hår på kläderna, i soffan, på mattorna och golven, men det finns vissa metoder som är effektiva när det kommer till att få bort hund- och katthår.

Hur får man bort hundhår och katthår?

För att bäst få bort katt- och hundhår från mattan, soffan och kläderna behövs en borste, roller eller hår- och pälsborttagare. Man kan även använda en hårborttagare i tvättmaskinen och torktumlaren för att tvätta bort hår och päls på kläder och säng- och soffkläder. För golvet räcker det med en kraftigare dammsugare och eventuellt svabb.

Vackertass har många bra produkter för att bli av med hår och päls.

Få bort hund- och katthår från kläder och i tvätten

Har man hund eller katt får man räkna med hårstrån på kläderna då och då. Det bästa man kan göra för att få bort hår på kläderna är att använda en roller eller borste. Detta kan dock vara ganska tidsödslande och det kan därför vara enklare att använda sig av tvättmaskinen.

För att få bort hår från hund och katt på kläder kan man lägga kläderna i tvättmaskinen tillsammans med en skvätt vinäger vilket hjälper till att separera håret från kläderna samt några hårborttagare som samlar upp håret. Skaka sedan av kläderna och lägg i torktumlaren tillsammans hårborttagare för att bli av med det sista håret.

Många hund- och kattägare blir dock inte av med håret efter tvättmaskinen. Om detta händer dig kan det hjälpa att mjuka upp kläderna innan du tvättar dem genom att torktumla kläderna i några minuter utan värme. Detta kommer göra att håren som sitter fast i kläderna lossnar och lättare försvinner i tvättmaskinen.

Det är även viktigt att ta bort håret som är kvar i tvättmaskinen och torktumlaren efteråt då det kan fastna och orsaka problem i filter och pumpar.

Min schäfer är en hårfabrik som fäller hår överallt!

Få bort hund- och katthår på möbler och mattan

På soffor fungerar det bra med en borste eller roller för att bli av med hår, men det bästa alternativet är att dammsuga med ett borstmunstycke, och borsta soffan samtidigt som håret sugs upp. Mattor bör man hänga ut och damma och borsta av då det ofta hamnar mycket hår i mattor, därefter kan man använda dammsugaren.

Innan man dammsuger en soffa eller matta kan det hjälpa att pudra lite bikarbonat eller bakpulver på området. Detta låter konstigt men hjälper till att separera håret från materialet och det blir på så vis enklare att dammsuga upp.

Tänk på att en dammsugare blåser ut luft från sidan och kan då blåsa runt hår vilket du inte vill. Se därför till att antingen ha dammsugaren en bit bort från där håret är eller lägga något som täcker den blåsande luften.

På möbler som har hårda ytor som trä, plast eller glas fungerar det bäst att torka med en mikrofiberduk, som man har sprutar lätt med vatten. En torr mikrofiberduk är statiskt laddad vilket drar till sig hår, på samma sätt som en ballong kan fastna på en om man gnuggar den mot håret. Var noga med att inte spruta för mycket vatten på mikrofiberduken då den förlorar sin statiska laddning, det bör endast vara som ett sprut parfym.

Föredrar du att få informationen i videoform kan du se denna videon där melissa går igenom allt du behöver veta för att bli av med hund- och katthår.

Såhär kan du undvika att hund- eller katthår i framtiden

Oavsett hur ofta man städar och hur noga man är med att få bort hår så tycks det alltid komma tillbaka lika snabbt igen, det är därför viktigt att försöka förebygga onödigt fällande. Genom att följa stegen i listan här nedanför kommer din hund eller katt förmodligen inte att fälla lika mycket och det blir därför mindre jobb och städ för dig i framtiden.

1. Borsta ditt husdjur regelbundet och ofta

Givetvis kommer hundar och katter alltid att fälla mer eller mindre hår, men du kan enkelt minska mängden hår genom att borsta ur pälsen ordentligt varje vecka eller oftare om din hund eller katt fäller mycket. Att borsta ur pälsen kommer inte bara ta bort gammal och död päls som annars hade hamnat på golvet, utan även göra pälsen friskare, finare och lenare. Dessutom är det många husdjur (framförallt hundar) som gillar uppmärksamheten och “massagen” de får genom borstning.

2. Bada och tvätta hunden eller katten regelbundet

Man bör inte bada och tvätta hund eller katt för ofta, men att göra detta regelbundet kommer precis som borstningen minska mängden hår i ditt hem genom att ta bort gammal och död päls. Se till att tvätta ur pälsen ordentligt med svalt vatten och använd ett hund- eller kattschampo. För katter som hatar vatten kan det fungera bra med ett torrschampo.

3. Inred smart med klädsel och möbler

En bra grej som gör det lättare att städa undan håret är att inreda rätt och tänka på material. Har du rum med heltäckningsmatta kan det till exempel vara smart att inte låta hunden eller katten vara där inne. Välj även syntetiska material istället för bomull där det är möjligt, eftersom hår lätt fastnar på bomull.

4. Täck ytorna där det hamnar mest hår

Täck ytor som din hund eller katt gärna är på med en filt eller liknande som du enkelt kan tvätta med en hårborttagare. För mig fungerar det till exempel bra att lägga en filt på min katts favorit fåtölj som jag enkelt tvättar i tvättmaskinen emellanåt.

5. Tvätta hundens eller kattens säng ofta

En katt- eller hundbädd är ofta full med hår, och du kanske tycker att det är det enda området som det faktiskt inte gör något om det är hårigt. Faktum är dock att katt- och hundbäddar som är håriga kommer att sprida håret runt om i hela hemmet när din hund eller katt använder den. För att undvika att håret sprids omkring är det därför bra att tvätta bädden ofta tillsammans med en hårborttagare.

Sammanfattningsvis

Som husdjursägare får man acceptera att ens hem aldrig kommer vara helt rent, iallafall om man inte har som heltidsjobb att städa efter hår. Använd tipsen i denna artikeln för att bli av med håret så gott det går, och försök framförallt att förebygga extra håravfall. Varje hårstrå som du kan borsta bort eller bli av med på ditt husdjur är ett mindre hårstrå som du sen behöver städa upp på golvet, i soffan eller sängen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *