Hundgodis

Hur ofta kan man ge en hund godis?

Hundgodis är ett bra sätt att visa din hund lite extra kärlek, men det är viktigt att veta hur mycket och hur ofta man ska ge dem för att undvika problem som övervikt och dålig mage. Hundfoder är den huvudsakliga näringskällan för hundar, medan godis endast bör utgöra en liten del av deras kost. I den här texten kommer vi att utforska skillnaden mellan hundmat och hundgodis, och svara på frågan om hur ofta du kan ge din hund godis utan att orsaka framtida problem!

Hur ofta kan man ge hunden godis utan att det orsakar problem?

Idag uppskattas cirka 50% av alla hundar vara överviktiga, vilket är skrämmande siffror. Den ensamma boven i dramat är maten, och såklart till viss del hundgodiset. Hur ofta du kan ge din hund godis beror därför på hundens vikt och form men även på hundens storlek, ålder och aktivitetsnivå.

Man kan ge en hund godis så ofta som flera gånger varje dag men mängden godis bör inte överskrida 10% av hundens dagliga foderintag. Det går bra att ge hunden godis under hela dagen, både i samband med måltider och vid belöning/träning. Är din hund överviktig bör du aldrig ge godis.

Valpar och små raser behöver mer frekventa måltider än vuxna hundar, så de kan få något fler godisar per dag. Äldre hundar kan också behöva mer frekventa måltider för att undvika viktökning eller matsmältningsproblem. Aktiva hundar förbränner fler kalorier och kan därför få mer godis än mindre aktiva hundar.

Trots att man kan ge hunden godis ofta är det viktigt att tänka på mängden, eftersom för mycket godis ofta orsakar vikt- och magproblem. Till exempel kan en frisk hund som väger 10 kilo äta ca 20-30 gram godis varje dag, eftersom hundens totala intag bör vara 200-300 gram foder. 20-30 gram blir ungefär 5-10 godisar beroende på storleken.

Det finns några saker att tänka på när du ger din hund godis:

– Hundgodis bör endast utgöra en liten del av din hunds diet (mindre än 10 procent). Resten bör bestå av hög-kvalitativt hundfoder.

– Undvik att ge din hund för många godisar på en gång, eftersom det kan leda till matsmältningsproblem.

– Om du använder godis för träning, se till att godiset är tillräckligt litet för att hunden ska kunna äta det snabbt utan att sätta i halsen.

– Var försiktig så att du inte ger din hund för många kaloririka godbitar eftersom det kan leda till viktökning.

Skillnaden mellan hundgodis och hundmat

För att veta hur ofta man kan ge hunden godis är det viktigt att veta vad godis innehåller och hur det skiljer sig från vanligt torr-, våt- eller färskfoder.

Hundgodis innehåller ofta mer protein, socker och kalorier än vanligt hundfoder. Även om dessa ingredienser inte nödvändigtvis är dåliga för hundar i måttliga mängder kan för mycket av dem leda till hälsoproblem som fetma och diabetes. Hundmat är å andra sidan utformad för att vara en väl avrundad näringskälla och innehåller vanligtvis alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din hund behöver för att hålla sig frisk och i rätt vikt.

Såhär kan skillnaden mellan hundgodis och torrfoder ut mer i detalj:

  • Doggy promenadgodis: 33% protein, 4,5% fett och 31,5% kolhydrater.
  • Doggy original hundfoder: 22% protein, 11% fett och 52% kolhydrater.

Så om hundmat är den viktigaste näringskällan för hundar, vad är då godis till för? Hundgodis kan användas för en mängd olika ändamål, till exempel för att träna, belöna gott beteende eller helt enkelt visa din hund lite extra kärlek.

När kan man börja ge valpen hundgodis?

Du kan börja ge din valp godis så snart den börjar äta fast föda, vilket vanligtvis är runt fyra till sex veckors ålder. Till att börja med kan du ge din valp några små godbitar per dag utöver de vanliga måltiderna. När valpen växer kan du öka antalet godis som den får per dag. Se bara till att inte överdriva, annars kan din valp bli överviktig vilket i sin tur kan leda till allvarliga led- och skelettproblem. Läs mer om övergången från valp till vuxen här.

Vilka är fördelarna med att ge hunden godis?

När de används med måtta kan hundgodis vara ett bra sätt att visa din hund lite extra kärlek eller belöna den för gott beteende. Hundgodis kan också hjälpa till vid träning, eftersom hundar är mer benägna att utföra ett önskat beteende om de vet att de kommer att belönas med ett godis. Det är dock viktigt att inte överdriva med godiset

Bra hundgodis - hur väljer man rätt?

När du väljer hundgodis är det viktigt att ta hänsyn till hundens storlek, ålder och aktivitetsnivå. Mindre raser och valpar behöver mindre godis som är lättare att svälja och smälta, medan större raser klarar av fler kalorier. Äldre hundar kan också behöva mindre eller mjukare godis för att undvika problem med tänderna eller matsmältningen. Aktiva hundar uppskattar kanske godis med högre kaloriinnehåll

Några recept på hemgjorda hundgodis

Att göra egna hundgodis är både billigt, roligt och nyttigt. Här kommer lite tips på om du vill göra dina egna hundgodis:

  • Hundkakor med ägg, havregryn, banan och kanel är en klassisk godbit som de flesta hundar älskar, dessutom väldigt nyttig och billig.
  • Hundglass gjord på vatten och lite köttbitar är ett uppfriskande godis på varma sommardagar.
  • Hundgodis med sötpotatis är hälsosamma och perfekt för hundar med gluten- och spannmålsallergier.

Avslutning

Tack för att du läste! Jag hoppas att den här artikeln har hjälpt dig att förstå lite mer om hur ofta du ska ge din hund godis. Kom ihåg att måttlighet är nyckeln – för mycket godis kan vara lika dåligt för din hund som för lite mat! Om du har några frågor eller funderingar kan du rådgöra med din veterinär. Tack igen och lycka till med hundgodiset!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *