Labrador försäkring

Hur mycket kostar det att försäkra en Labrador? – Fakta och siffror för 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lassie, manypets och Ica försäkringar.

Den här artikeln är skriven för dig som hundägare, och ger ett utförligt svar på frågan: Hur mycket kostar försäkring för en Labrador retriever? Fortsätt läs för att få mer information och försäkringskostnader.

Att försäkra hunden är en trygghet för dig som hundägare och kan göra att du undviker dyra oväntade kostnader. Nio av tio svenska hundägare väljer idag att ha en hundförsäkring, siffror som visar på vikten av en försäkrad hund.

Att försäkra en hund brukar kosta från drygt 100 kronor till över 500 kronor per månad, men priset varierar beroende på vilken ras hunden är, hundens ålder, tidigare sjukdomar och kön, samt vad försäkringen täcker. Läs mer: hur mycket kostar en hund i försäkring.

Hundraser med hög risk för sjukdomar kostar mer att försäkra. De har en högre försäkringspremie än friska raser eftersom det är större risk att hunden behöver veterinärvård.

Att försäkra en Labrador

Labrador retriever är en ganska frisk ras jämfört med andra hundar, detta gör att försäkringspremien generellt sätt blir blir medelhög.

Som alla hundar, drabbas även labradorer av sjukdomar. Vanliga hälsoproblem hos en labrador är Höfter (HD) och armbågar (ED), hälta, ögon och fetma. En höft- eller armbågsskada kan behöva opereras och det är i många fall värt att ha en hundförsäkring som täcker detta.

Så, hur mycket kostar det att försäkra en Labrador retriever?

Försäkringskostnad för en Labrador

Att försäkra en labrador kostar i genomsnitt 305-392 kronor per månad, beroende hundens ålder, kön och vilken försäkring du väljer. Att försäkra en labrador valp är billigare än att försäkra en vuxen hund.

Vi vill hitta den billigaste försäkringen åt dig och din labrador! Här nedanför har vi gjort prisjämförelser för de billigaste försäkringsbolagen:

Kostnad (försäkringspremie)ManypetsIca försäkringLassie
Labrador valp hane331 kr/månad334 kr/månad250 kr/månad
Labrador valp tik323 kr/månad360 kr/månad267 kr/månad
Labrador vuxen 424 kr/månad439 kr/månad315 kr/månad
Prislista på försäkring för Labrador. (priserna gäller för “standardförsäkring” vilket inkluderar ett veterinärvårdsbelopp på 60 000 kronor).

Sveriges billigaste och bästa försäkring för en labrador har Lassie från 138 kr/månad. Hos Lassie betalar du i genomsnitt 291 kr/månad för din labrador, vilket är 15% mindre än hos övriga försäkringsbolag.

Topp tre försäkringar för labrador

  1. Lassie erbjuder hundförsäkring från 138 kr/månad för labradorer, med genomsnittligt pris på 291 kronor per månad.
  2. Manypets erbjuder hundförsäkring från 190 kr/månad för labradorer, med genomsnittligt pris på 377 kronor per månad.
  3. Ica försäkring erbjuder hundförsäkring från 209 kr/månad för labradorer, med genomsnittligt pris på 386 kronor per månad.

Det som påverkar försäkringspremien för en labrador utöver försäkringsbolag är framförallt hundens ålder, men även faktorer som hundens kön och tidigare sjukdomar spelar in.

Detta påverkar ditt pris

Att försäkra en labrador kan kosta dig allt från drygt 150 kronor upp till 450 kronor per månad, beroende på dessa faktorer:

Hundens ålder

Hundens ålder har en direkt påverkan på försäkringspriset. En hundvalp är oftast billigare att försäkra en en vuxen hund. Försäkringspremien stiger när hunden blir äldre eftersom en gammal hund löper större risk för skador och sjukdomar.

Hundens kön

Könet på hunden påverkar försäkringskostnaden. En tik är i regel något dyrare att försäkra än en hanhund, främst på grund av risken för livmoder-inflammation, vilket är relativt vanligt.

Ort och plats

Vart du bor påverkar priset på försäkring relativt mycket. Det kan skilja hela 15% att försäkra hunden i Stockholm(som är dyrast) än i en mindre ort. Detta kan du kanske inte göra något åt, men det påverkar priset oavsett.

Vad som ingår i försäkringen

Självrisk, veterinärvårdsbelopp (ersättningsbelopp) och tillval påverkar ditt pris. En högre självrisk ger en lägre försäkringspremie, precis som ett lägre ersättningsbelopp ger en lägre premie. Det går givetvis att göra försäkringen ännu dyrare eller billigare med tillval som exempelvis livförsäkring eller medicin.

Är det värt att försäkra hunden?

Skadar sig hunden, vilket tyvärr brukar ske någon eller några gånger under hundens liv, kan en operation hos en veterinär kosta 10 000 – 30 000 kronor, och ibland mer än så. En veterinärbesök och en mindre operation kostar vanligtvis mellan 5000 och 10 000 kronor, så det lönar sig snabbt att ha en hundförsäkring för de flesta.

Man kan givetvis chansa på att det inte kommer att hända hunden något, men då försvinner den ekonomiska tryggheten som en försäkring innebär. Vissa hundägare som inte har försäkring blir dessutom snåla om hunden skadar sig eller blir sjuk, vilket absolut inte är bra.

Många försäkringar erbjuder ersättningsbelopp på 30 000, 60 000 och 120 000 kronor, vilket kan täcka de allra flesta oförutsedda skador och operationer. Det är viktigt att välja en försäkring med passande ersättningsbelopp.

Tänk på detta innan du försäkrar hunden!

Innan man väljer att försäkra sin labrador är det viktigt att jämföra och läsa på om man vill ha det bästa priset. Använd de här tipsen för att få så bra försäkring som möjligt för just din hund.

1. Jämför priser och spara pengar

När vi har jämfört priser hos alla försäkringsbolag har det visat sig att dessa skiljer sig rätt mycket åt. Det är dock viktigt att inte försöka spara några kronor för en sämre försäkring. Sätt alltid priset i perspektiv till vad den fasta och rörliga självrisken är och vad försäkringen täcker.

2. Utgå från din hundras och gör research

Att utgå från din egna hund och hundens ras kan tyckas självklart, men det är faktiskt värt att göra extra research. I många försäkringsvillkor finns det undantag på vad försäkringen täcker när det kommer till vissa raser. Att ha en hundförsäkring som täcker en skada eller sjukdom som är vanlig för din hunds ras kan vara väldigt bra. Exempelvis kan många stora hundar får problem med lederna medan små hundar kan ha problem med tänderna.

3. Läs igenom vad försäkringen täcker

Alla försäkringsbolag har försäkringar som täcker veterinärvård vid sjukdom eller skada. Det finns dock försäkringsalternativ som endast täcker olyckor och då ska du vara medveten om att du inte kommer att få någon ersättning för sjukdomar. Läs igenom om försäkringen täcker: mediciner, rehabilitering, MR/CT undersökning och dolda fel.

4. Se över ersättningsbeloppet

Ersättningsbeloppet innebär att du kan få ersättning om hunden råkar ut för en eller flera kostsamma olyckor. Har du en hundras där det är dyrt att uppsöka en veterinär är det bra att ha en försäkring med ett högt ersättningsbelopp.

Vill du veta vad din hund skulle kosta att försäkra? Du kan räkna ut pris på Lassie här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *