Bada hund

Hur ofta ska man bada en hund? – och hur får man hunden att vilja bada

Den här artikeln är skriven för dig som vill ha mer information om vad som gäller när man badar och tvättar hunden. Läs vår artikel för att få tips och ideér på hur man ska bada hunden för att hunden ska må bra.

Alla som är hundägare, och garanterat många fler, vet hur en blöt hund luktar. Många tycker att blöt hund luktar illa medan vissa uppskattar lukten, jag är av det senare laget. Hur som helst är det ofta lukter och orenheter som får oss at vilja bada och tvätta hunden, kanske lite för ofta.

En hund behöver inte badas eller tvättas riktigt så ofta som många tror, speciellt de hundar som sällan är ute i skogen eller skitar ned sig. Att bada hunden för ofta kan leda till hud- och pälsskador, men att aldrig bada eller tvätta hunden är inte heller bra, varken för dig eller hunden. Så vad gäller egentligen, hur ofta ska hunden badas?

Hur ofta ska man bada hunden?

Man bör bada hunden 1-2 gånger varannan månaden eller när hunden är smutsig, för att hålla pälsen ren och frisk. Att bada en hund för ofta kan förstöra hundens naturliga oljor och göra att huden blir torr, vilket kan orsaka klåda och sår.

Trots att veterinärer generellt rekommenderar att en hund ska badas en gång per månad eller en gång varannan månad kan vissa hundar behöva badas varje vecka. Hur ofta hunden ska badas beror givetvis på hur smutsig hunden är, men även till stor del på vilken tjocklek och kvalité pälsen har.

Det säger kanske sig självt att en hund med lång päls behöver badas oftare än en hund som har kort päls, men det är inte hela sanningen. Saker som påverkar hur ofta en hund ska badas är:

Behöver badas 0,5-1 gång per månadBehöver badas 2-4 gånger per månad
Hundar med tunn, torr och mjällig pälsHundar med lång päls
Hundar med kort pälsHundar med oljig päls
Hundar med tjock pälsHundar som är ute i naturen ofta
Hundar med vattenavvisande underull
Generella riktlinjer för hur ofta en hund bör badas

Något som påverkar hur ofta man behöver bada och tvätta hunden är hur noga man är med att borsta och klippa pälsen. En trimmad och välborstad päls kommer hålla sig ren länge utan bad, och dessutom minskar risken för infektioner som kan uppstå av död hud och päls.

Hundschampoo och balsam från buddypetfoods.

Jag använder stärkande pälstvätt från buddypetfoods vilket gör min hunds päls ren, len och väldoftande!

Detta gäller för olika hundraser

Nedan kan du se en lista som visar ungefär hur ofta en specifik hundras bör badas baserat på rasens päls och egenskaper. Hur ofta hunden bör badas varierar givetvis från hund till hund.

HundrasHur ofta hunden bör badas
Golden retriever1-2 gånger varannan månad
Labrador1-2 gånger varannan månad
Schäfervarannan till var fjärde månad
Chihuahua1-2 gånger per månad
Pudel1-2 gånger per månad
Jack russel terrier1-2 gånger varannan månad
Jämthund1-2 gånger varannan månad
Border collieVarannan till var fjärde månad
Cavalier king charles spaniel1-2 gånger per månad
Cocker spaniel1-2 gånger per månad
Engelsk och fransk bulldogvarannan månad
Rottweiler1-2 gånger varannan månad
Shetland sheepdog1-2 gånger varannan månad
Tabell på hur ofta varje hundras bör bada.
  • Hundraser som golden retriever bör badas 1-2 gånger varannan månad för att behålla pälsens naturliga oljor och vattenavvisande egenskap.
  • Hundraser som beagles och bulldoggs behöver badas omkring en gång varannan månad då de har kort päls.

Kan en hund bada för mycket?

Ja, en hund kan bada för mycket och för ofta om hundschampo och liknande medel används.

Det är viktigt att inte bada en hund för frekvent. Hellre bada hunden för sällan än för ofta, eftersom hundens hud kan vara känslig. Badar man en hund för ofta med hundschampo kommer det göra att hundens hud och päls blir torr, eftersom de naturliga oljorna försvinner. En torr hud och päls kan leda till kliande, utslag, mjäll och hudinfektioner.

Måste man bada hunden?

Trots rekommendationer om att hunden bör badas, är detta inget måste. En hund som inte badas kommer fortfarande vara fullt frisk och glad, och måste hunden tvättas så går en dusch lika bra som ett bad. Den som lider mest av att inte bada hunden är förmodligen hundägaren som får stå ut med smuts och stank.

Har man inte ett badkar eller lämplig plats att bada hunden på fungerar det lika bra med duschen eller en vattenslang utomhus. Hunden kommer dessutom förmodligen tycka att sprutande vatten är roligare än att ta ett bad.

Såhär får du hunden att bada

Ibland när hunden är smutsig kan ett bad vara nödvändigt, och det är därför viktigt att kunna bada hunden. Dessa tips kommer förmodligen göra att hundbadet blir lite enklare:

  • Ta en lång promenad eller ett träningspass innan badet. Många hundar badar eller tvättas gärna när de är varma och utmattade efter träning, så använd detta till din fördel.
  • Ha roligt och lek under badet. Hundar är bra på att känna av stämningar och humör, därför kan det hjälpa att ha en bra och lekfull attityd när du ska bada hunden, speciellt om hunden inte gillar att bada. Hunden kommer kanske fokusera på leken istället för själva badet.
  • Bada hunden tillsammans med en annan hund. Mycket handlar om att ha roligt, och om din hund har en hundkompis med sig under badet blir det lättare att slappna av och sluta tänka på badandet.
  • Använd inte för varmt vatten. Ska du bada hunden hemma är det viktigt att inte ha för varmt vatten eftersom hundar inte uppfattar temperatur som oss. Använd hellre för kallt vatten än för varmt.

Att bada hunden kan vara ett bra sätt att få i hunden lite mer vatten, speciellt om man gör badet lekfullt. Detta kan vara väldigt bra för de hundar som kanske inte dricker så mycket vatten.

Hundvalp som badar
Hundvalp som badar.

Bada hundvalp

Hur mysigt det än kan vara att bada hundvalpen behöver man hålla händerna i styr. Hundvalpar är känsliga och detta behöver man tänka på även när det gäller bad.

Hur ofta ska man bada en valp?

Man bör inte bada en hundvalp mer än en gång varannan månad eftersom vatten och schampo kan förstöra valpens naturliga oljor på hud och päls, vilka behövs för att hunden ska växa ordentligt. En hundvalp med torr hud kan dessutom lätt få utslag och sår.

Man kan börja bada och tvätta hundvalpar redan när valpen bara är några veckor gammal, men undvik att använda hundschampo om inte hunden är jätte smutsig. Man kan enkelt bada valpen i endast ljummet vatten och samtidigt få bort smuts och lukt.

Hund badar i sjö
Två hundar som badar i en sjö med matte.

Att bada och tvätta hunden hemma är ingen konst för de flesta, men hur ser det ut med att bada hunden utomhus vid en sjö eller badplats?

Var får hundar bada?

Med sommaren inrullandes är det många badsugna hundägare som gärna tar med sig hunden ner i vattnet. Detta är okej på många platser i Sverige, och eftersom det finns så många sjöar och vattendrag är alternativen många. Det finns dock vissa generella regler och förbud mot hundbad.

Hundar får generellt sett bada i alla sjöar, åar, vattendrag och hav, men inte på offentliga badplatser eller fågelskyddsområden. Samma regler gäller inte överallt, det är upp till varje enskild kommun att bestämma var det är tillåtet med hundbad.

Se alltid till att vattnet är fritt från giftalger innan du låter hunden bada! Dricker hunden från sjön eller havet och får hunden i sig giftalger kan detta vara mycket allvarligt och i värsta fall leda till döden.

Hundar får i de flesta fall gärna följa med sin hundägare till en strand och allmän badplats, så länge hunden inte badar eller är nära badplatsen. Det brukar vara skyltar som visar var det är okej för hunden att bada, och vissa badplatser har avskilda hundbad.

Vilken temperatur kan hundar bada i?

De flesta hundar badar gärna både på vintern och sommaren, men det skiljer mycket från hund till hund. Vissa hundraser som pudel, labrador och golden retriever är mer benägna att bada. Många hundar kan bada i vatten som bara är några grader kallt på grund av den skyddande pälsen.

Hundar med tjock päls kan bada i iskallt vatten utan problem, medan små hundar som chihuhuan ofta är badkrukor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *