Pudel försäkring

Hur mycket kostar det att försäkra en Pudel? – Fakta och siffror för 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lassie, manypets och Ica försäkringar.

Eftersom att du besöker detta inlägget vill du förmodligen ha ett utförligt svar på frågan: Hur mycket kostar försäkring för en pudel? Det ska du få längre ned i inlägget, så fortsätt läs!

Att försäkra hunden är en trygghet för dig som hundägare och kan göra att du undviker dyra oförutsedda kostnader. Därför väljer 90% av svenska hundägare idag att ha en hundförsäkring.

Att försäkra en hund brukar kosta från drygt 100 kronor till över 500 kronor per månad, men priset varierar beroende på vilken ras hunden är, hundens ålder, tidigare sjukdomar och kön, samt vad försäkringen täcker.

Ett högt ersättningsbelopp ger en högre försäkringskostnad. Lika så om hunden är äldre eller har tidigare sjukdomar.

Hälsoproblem hos pudel

Pudel som ras är relativt frisk tack vare en ren och ordentlig avel. Pudeln har inga framstående hälsoproblem som är specifika för pudeln, utan rasen får liknande sjukdomar och problem som de allra flesta hundraser.

Vanliga ärftliga hälsoproblem som uppstår för en stor- och mellanpudel är sjukdomen HD (höftledsfel) och för toy- och dvärgpudel finns risken för PRA (ögonsjukdom) och grå starr.

Pudelklubbarna i Sverige jobbar aktivt med att minska inavel och på så sätt minska risken för ärftliga sjukdomar förekommande hos pudeln. Oavsett om din pudel har ärftliga sjukdomar eller är helt frisk kan det vara värt att försäkra hunden för att slippa onödiga kostnader i framtiden.

Tack vare att pudeln är en ganska frisk ras är försäkringspremien låg för pudeln jämfört med många andra hundraser. Till exempel kostar en försäkring för pudel 20% mindre än samma försäkring för en labrador retriever.

Försäkringskostnad för en Pudel

Att försäkra en pudel kostar i genomsnitt 280 kronor per månad, beroende hundens ålder, kön och vilken försäkring du väljer. Att försäkra en pudel valp är billigare än att försäkra en vuxen hund.

Vi vill hitta den billigaste försäkringen åt dig och din pudel! Här nedanför har vi gjort prisjämförelser för de billigaste försäkringsbolagen:

Kostnad (försäkringspremie)ManypetsIca försäkringLassie
Pudel valp298 kr/månad245 kr/månad211 kr/månad
Pudel vuxen391 kr/månad322 kr/månad287 kr/månad
Prislista på försäkring för mellan-pudel. (priserna gäller för “standardförsäkring” vilket inkluderar ett veterinärvårdsbelopp på 60 000 kronor).

Den bästa försäkringen för pudel är lassie. Lassie erbjuder försäkring från 126 kronor per månad och dessutom det högsta ersättningsbeloppet på marknaden. Genomsnittspriset för en pudel-försäkring på lassie är 249 kr/månad.

Topp tre försäkringar för pudel

  1. Lassie erbjuder hundförsäkring från 126 kr/månad för pudel.
  2. Manypets erbjuder hundförsäkring från 171 kr/månad för pudel.
  3. Ica försäkring erbjuder hundförsäkring från 154 kr/månad för pudel.

Det som påverkar försäkringspremien för en pudel utöver försäkringsbolag är framförallt hundens ålder, men även faktorer som hundens kön och tidigare sjukdomar spelar in.

Detta påverkar ditt pris

Att försäkra en pudel kan kosta dig allt från drygt 150 kronor upp till 450 kronor per månad, beroende på dessa faktorer:

Hundens ålder

Hundens ålder har en direkt påverkan på försäkringspriset. En hundvalp är oftast billigare att försäkra en en vuxen hund. Försäkringspremien stiger när hunden blir äldre eftersom en gammal hund löper större risk för skador och sjukdomar.

Hundens kön

Könet på hunden påverkar försäkringskostnaden. En tik är i regel något dyrare att försäkra än en hanhund, främst på grund av risken för livmoder-inflammation, vilket är relativt vanligt.

Ort och plats

Vart du bor påverkar priset på försäkring relativt mycket. Det kan skilja hela 15% att försäkra hunden i Stockholm(som är dyrast) än i en mindre ort. Detta kan du kanske inte göra något åt, men det påverkar priset oavsett.

Vad som ingår i försäkringen

Självrisk, veterinärvårdsbelopp (ersättningsbelopp) och tillval påverkar ditt pris. En högre självrisk ger en lägre försäkringspremie, precis som ett lägre ersättningsbelopp ger en lägre premie. Det går givetvis att göra försäkringen ännu dyrare eller billigare med tillval som exempelvis livförsäkring eller medicin.

Är det värt att försäkra hunden?

Skadar sig hunden, vilket tyvärr brukar ske någon eller några gånger under hundens liv, kan en operation hos en veterinär kosta 10 000 – 30 000 kronor, och ibland mer än så. En veterinärbesök och en mindre operation kostar vanligtvis mellan 5000 och 10 000 kronor, så det lönar sig snabbt att ha en hundförsäkring för de flesta.

Man kan givetvis chansa på att det inte kommer att hända hunden något, men då försvinner den ekonomiska tryggheten som en försäkring innebär. Vissa hundägare som inte har försäkring blir dessutom snåla om hunden skadar sig eller blir sjuk, vilket absolut inte är bra.

Många försäkringar erbjuder ersättningsbelopp på 30 000, 60 000 och 120 000 kronor, vilket kan täcka de allra flesta oförutsedda skador och operationer. Det är viktigt att välja en försäkring med passande ersättningsbelopp.

Tänk på detta innan du försäkrar hunden!

Innan man väljer att försäkra sin pudel är det viktigt att jämföra och läsa på om man vill ha det bästa priset. Det viktigaste innan man ska försäkra hunden är att tänka på hur man själv lever och anpassa försäkringen efter hundrasen.

Innan man försäkrar hunden bör man jämföra priser och vad som ingår i försäkringen. Det viktigaste brukar vara ersättningsbeloppet. Tänk även på att vissa försäkringsbolag kan ha undantag för vissa raser, så det är bäst att kolla upp vad som gäller för just din hund!

Vill du veta vad din hund skulle kosta att försäkra? Du kan räkna ut pris på Lassie här.

Pudel som ras

Pudeln är en av sveriges populäraste hundraser och finns i fyra varianter: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. Alla är olika stora och mankhöjden skiljer från ca 24 cm upp till 60 cm.

Pudeln är med sina fina egenskaper och fantastiska krulliga och lena päls vanlig att mixa med i blandraser. Några populära blandraser som har en del pudel är cavapoo, maltipoo och labradoodle.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *