Häst kostnad

Hur mycket kostar en häst? Priser för de 15 vanligaste hästraserna

Hästar är dyra att köpa och ha som husdjur. Oavsett om det är en dyr häst för flera hundratusen eller en billigare häst för några tusenlappar kostar det mycket att ta hand om hästen och de löpande kostnaderna är ungefär likadana för alla hästar.

Vi har analyserat över 320 olika säljannonser och priser på olika hästraser och har kommit fram till vad en häst kostar i genomsnitt att köpa, samt per månad och år. Vi har även tagit fram en prislista på de 15 vanligaste hästraserna i Sverige.

En häst kostar vanligtvis mellan 20 000 och 50 000 kronor men varierar beroende hästras, ålder, stamtavla, beteende och vad uppfödaren haft för syfte med hästen. Blandrashästar är oftast billigare än renrasiga hästar.

HästrasPris
Svenskt varmblod (SWB)Från cirka 50 000 kronor
IslandshästFrån cirka 20 000 kronor
ShetlandsponnyFrån cirka 10 000 kronor
Gotlandsruss (russ)Från cirka 10 000 kronor
Holländskt varmblodFrån cirka 150 000 kronor
ConnemaraponnyFrån cirka 40 000 kronor
New forestFrån cirka 70 000 kronor
Arabiskt fullblodFrån cirka 60 000 kronor
FjordhästFrån cirka 40 000 kronor
Engelskt fullblodFrån cirka 20 000 kronor
ArdennerFrån cirka 40 000 kronor
WelschponnyFrån cirka 30 000 kronor
American quarterhorseFrån cirka 45 000 kronor
ShirehästFrån cirka 70 000 kronor
FrieserhästFrån cirka 70 000 kronor
Tabellen visar genomsnittspris på renrasiga, friska hästar.

Hur mycket kostar en häst?

En häst kostar vanligtvis mellan 20 000 och 50 000 kronor men varierar beroende hästras, ålder, stamtavla, beteende och vad uppfödaren haft för syfte med hästen. Blandrashästar är oftast billigare än renrasiga hästar.

De flesta hästar som föds är planerade med matchade föräldrar för att uppnå en viss typ av häst. Vilken typ av häst (exempelvis tävlingshäst eller avelshäst) en uppfödare satsar på kommer att påverka priset på hästen. De dyraste hästarna är ofta tävlingshästar med bra meriter i olika tävlingar.

Även hästens personlighet, det vill säga temperament, humör och tamhet påverkar priset på en häst. Lugna och medgörliga hästar har en högre efterfrågan och kostar därför mer än flyktiga hästar.

När man räkna på hur mycket en häst kostar är det lätt att endast se inköpskostnaden och glömma alla tillkommande och löpande kostnaderna. Utöver själva inköpskostnaden brukar en häst kosta omkring 800-900 tusen kronor under hela dess liv, med andra ord otroligt mycket pengar!

Hur prissätter man en häst?

När man ska sälja eller köpa en häst måste man, precis som med allt annat, ha en slags regelbok att gå efter för att komma fram till ett rimligt pris. Givetvis är det “marknaden” och efterfrågan som bestämmer priset till stor del, men det finns många faktorer och olika egenskaper hos hästar som bestämmer vad just den hästen bör kosta.

När man prissätter en häst utgår man från marknadens pris på just den hästrasen, vilket bestäms av efterfrågan och utbud. Är det till exempel en ovanlig hästras som akhal-teke eller populär som arabiskt fullblod sätts priset därefter. Man prissätter sedan hästen på en individuell nivå genom att analysera hästens stamtavla och hälsa, egenskaper, personlighet och utseende.

En av de faktorerna som påverkar priset mycket är vilka intentioner uppfödaren har haft med hästen. Varje häst avlas fram med ett syfte, det kan vara för att tävla, avlas vidare på, arbeta eller som fritidshäst/ridhäst. En “fritidshäst” är oftast billigare än en avels- och eller tävlingshäst.

Priset är högre för de hästar som har bra och friska gener (god historik med föräldrar), attraktiva egenskaper för den rasen (som spänst, uthållighet eller styrka), lugnt och stabilt temperament och attraktivt utseende med tydliga drag och färger.

Hästutrustning
Hästutrustning

Kostnader för utrustning första året

Utöver själva kostnaden för att köpa hästen tillkommer det många engångskostnader vid köp av utrustning. Utrustning för en häst kan bli väldigt dyrt, speciellt om man köper allt nytt från butik. Ett bra sätt att sänka kostnaderna för utrustning är att köpa begagnade hästprylar eller få med mycket utrustning vid köp av hästen.

Utrustning till häst kan kosta omkring 10 000 kronor men kan variera kraftigt beroende på kvalité, märken, begagnat eller nytt samt hur mycket utrustning som behövs. För omkring 10 000 kronor får man i regel all utrustning man behöver (inklusive ridutrustning).

UtrustningKostnad
Sadel2500 kronor
Träns2000 kronor
Schabrak900 kronor
Benskydd/senskydd600 kronor
Grimma och grimskaft350 kronor
Longerlina150 kronor
Bett400 kronor
Tyglar300 kronor
Stigbyglar och läder1000 kronor
Sadelgjord700 kronor
Regntäcke600 kronor
Stalltäcke/svettäcke500 kronor
Ryktväska, skrapa och borste500 kronor
Ridhjälm1000 kronor
Ridstövlar1000 kronor
Kostnader för utrustning till häst.

Precis som många andra branscher finns det även många dyra märken på hästmarknaden. Det går att köpa bra hästutrustning av kvalité utan att behöva betala extrema pengar bara för märket.

Såhär mycket kostar en häst i månaden och per år

Varje månad behöver du betala löpande kostnader som hästfoder och försäkring och det blir snabbt dyrt att ha häst, speciellt om man ska tävla med hästen.

En häst kostar i genomsnitt mellan 2000 och 4000 kronor per månad inklusive foder, strö, försäkring, hovslagare och vård. Tävlar man regelbundet med hästen kan man räkna med en månadskostnad på 6000-10 000 kronor.

Hästfoder/grovfoder

Räkna med en kostnad på 500-1500 kronor per månad för hästfoder(hö, hösilage eller ensilage). Kostnaden för hästfodret varierar beroende på typ av foder, årstid, hästras, storlek på hästen, hästens aktivitet samt hur mycket hästen betar ute.

Tillskott, mineraler och kraftfoder

Tillskott och kraftfoder kan vara nödvändigt att ge hästen. Räkna med en kostnad på 300 kronor per månad i genomsnitt för att hästen ska må bra och få i sig alla nödvändiga näringsämnen.

Hästförsäkring

Räkna med att betala omkring 500-800 kronor per månad för en hästförsäkring. Priset på en hästförsäkring varierar vanligtvis från 100 kr upp till 1500 kr per månad beroende på vad det är för typ av försäkring, hästens ras, hälsa, kön och ålder, samt försäkringsbolag.

Stallplats

Stallplats eller stallhyra kostar vanligtvis runt 2500 kronor per månad, men kan variera från 500 upp till 15 000 beroende på plats, efterfrågan och bekvämligheter. Kvalitén på stallet och underhållning av hästen påverkar priset på stallhyran. I de flesta fall ingår grovfoder i stallhyran.

Det billigaste alternativet till att ha hästen i stall är att ha hästen på lösdrift, vilket innebär att hästen går ute dygnet runt. Stallhyran är givetvis inte en kostnad för de som har hästen på egen mark eller äger eget stall.

Strö

Strö behövs för att hästen ska stå och ligga skönt och är en löpande kostnad för att hållas fräscht och i rätt mängd.

Strö kostar i genomsnitt 500-600 kronor per månad. Kostnaden varierar främst beroende på vilket typ av strö du väljer. Halm och halmpellets är det billigaste alternativet medan hampaströ är dyrast.

Kostnad för hovslagare

För att hästen ska må bra behöver hovarna tas hand om regelbundet. Arbeten som att sko och verka hästen görs bäst av en hovslagare. Kostnaden för en hovslagare hamnar vanligtvis runt 500 kronor per månad. Desto mer hästen växer desto oftare behöver du anlita en hovslagare.

Kostnader för att tävla med häst

Om man har för avsikt att tävla med sin häst blir det genast en dyrare historia. För att kunna tävla behöver man träna, och ofta genom olika lektioner som kostar pengar. Dessutom behöver både ryttaren och hästen licenser, transport till och från tävlingar, uppstallning samt betala tävlingskostnader.

Hästträning200-1000 kr/tillfälle
Licens- och medlemsavgifterCirka 1000 kr/år
Transportkostnad (bränsle + transport)1500 kr/dygn
Uppstallning100-500 kr/dygn
TävlingskostnaderCirka 1500 kr
Kostnader för att tävla med häst

En medelstor hästtävling i Sverige kan kosta 5000-10 000 kronor (exklusive ridlektioner).

Kostnad för att avliva en häst

Att avliva en häst är aldrig roligt, men ibland nödvändigt. Är hästen väldigt gammal eller har skadat sig allvarligt kan det bästa alternativet vara avlivning. Avlivning görs oftast av specialiserade tjänsteföretag och kostar en slant.

Att avliva en häst kostar vanligtvis mellan 3000 och 15 000 kronor, inklusive resekostnader och kremering. Medicinsk avlivning är i regel dyrare än mekanisk avlivning. I vissa fall ingår kostnad för avlivning i hästförsäkringen.

Såhär mycket kostar en häst under sitt liv

Vad en häst kostar under sitt liv går faktiskt att jämföra med vad ett barn kostar. De flesta hästar lever omkring 20 år, vilket är ungefär lika länge som barn ofta bor hemma.

Räknar man med en genomsnittlig månadskostnad på 3000 kronor kostar en häst 720 000 kronor under hela sitt liv om den lever i 20 år. Man brukar säga att en häst kostar mellan 700 000 och 1 000 000 kronor under hela sitt liv (exklusive priset för hästen).

Världens dyraste hästraser

Hästar och hästraser skiljer mycket i pris. Vissa säljs för miljoner medan andra skänks bort.

Till de dyraste hästraserna i världen räknas Englelskt fullblod, Holländskt varmblod, Akhal-Teke, Arabiskt fullblod, Frieser, Hannoveranare, Oldenburgare och Andalusier, vilka alla kan kosta flera hundratusen kronor.

En engelskt fullblod vid namn Fusaichi pegasus såldes för 70 miljoner dollar på auktion, vilket gör honom till den dyraste hästen i världen någonsin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *