Världens dyraste häst

Såhär många miljoner kostar världens dyraste häst och hästras

Hästar är generellt sett bland de dyraste husdjuren att köpa och ta hand om. Med det sagt kan en häst kosta lika mycket som en hund (omkring 15 000-20 000 kr) men är vanligtvis mycket dyrare, framförallt om hästens ras är eftertraktad.

De dyraste hästarna i världen är i princip alltid tävlingshästar med tunga meriter. Sådana hästar kan kosta många miljoner och värderas till skyhöga summor. Bland de dyraste hästarna är det som sagt ofta meriter som avgör priset, men det finns även många andra faktorer som påverkar.

Vad avgör priset på en häst?

Det som avgör priset på en häst är:

  • Ålder
  • Stamtavla
  • Fysisk form/hälsa
  • Beteende
  • Meriter

Hästens ålder ger en indikation på de utmaningar och meriter som hästen har eller kan komma att uppnå. En yngre häst har såklart färre meriter än en äldre häst och har de flesta utmaningar framför sig. Däremot räknas vanligtvis de förväntade meriterna in i försäljningspriset på yngre hästar.

De äldre hästarna har redan bevisat vad de är kapabla till och du som köpare vet mer vad du betalar för. Därför har de äldre hästarna en mer korrekt prissättning baserat på deras meriter samt att dessa hästar kan säljas som avelshästar.

Stamtavlan är en indikation på vilka förväntningar det kan finnas på hästen och till exempel hur den bör prestera i framtida tävlingar. En fin stamtavla ökar priset på en häst.

Den fysiska formen, hälsan och de meriter hästen har är avgörande prisindikatorer. En framgångsrik tävlingshäst kommer alltid att ha ett högre pris än en olydig häst med hälsoproblem.    

Priset på en normal häst

Snittpriset för en vanlig häst utan meriter är omkring 35 000 kronor, men kan variera mellan 1000 – 200 000 kronor. Generellt brukar hästraser med rena blodslinjer vara i de övre prisklasserna medan hästraser med mer blandade blodslinjer, exempelvis det svenska varmblodet (SWB) ha ett lägre försäljningspris.

Fusaichi pegasus
På bild: världens dyraste häst, Fusaichi Pegasus

Världens dyraste häst

Världens hittills dyraste häst såldes år 2000 för ca 650 miljoner kronor (70 miljoner USD) till världens dyraste institut, Coolmore Stud som ligger i Irland. Fusaichi Pegasus, som hästen heter, är en brun varmblodshingst och tillhör rasen engelskt fullblod.

Världens näst dyraste häst, Shareef Dancer, såldes för ca 370 miljoner kronor (40 miljoner USD) under 1983. Även han var en brun hingst som tillhörde rasen engelskt fullblod. Shareef Dancers tävlingskarriär gick aldrig som förväntat, men hans avkommor lyckades däremot bättre.

De tre dyraste hästraserna i världen

Trots att vissa hästar säljs för många miljoner finns det generella priser för hästrasen. En hästras kostar framförallt mycket till följd av en hög efterfrågan, rena blodlinjer och fina fysiska egenskaper.

Dessa är de tre dyraste hästraserna i världen:

  • Engelskt fullblod (eng. Thoroughbred)
  • Arabiskt fullblod (eng. Arabian fullblood)
  • Holländskt varmblod (eng. Dutch Warmblood)

Engelskt fullblod – Den dyraste hästrasen i världen

Engelskt fullblod, på engelska kallat för Thoroughbred, är den dyraste hästrasen i världen. Det genomsnittliga priset ligger mellan 900 000 kronor och 2 800 000 kronor (100,000 – 300,000 USD). Världens dyraste engelska fullblod såldes för ca 650 miljoner kronor.

Anledningen till rasens dyra prislapp är framförallt rasens oklanderliga stamtavla och meriter. Oavsett vilken tävling som gäller, levererar ett engelskt fullblod alltid i topp. Deras explicita snabbhet gör dem till perfekta tävlingshästar även i de tuffaste tävlingarna.

Arabiskt fullblod – Den näst dyraste hästrasen i världen

Världens näst dyraste hästras är arabiskt fullblod som kostar ca 230 000 – 1 800 000 kronor (25 000 – 200 000 USD).

Hästrasen är riktigt tuff och intelligent, detta kan bero på det påfrestande klimatet som det arabiska fullblodet härstammar ifrån. Tack vare det stabila psyket och dess intelligens har det arabiska fullblodet förekommit i många olika tävlingsformer, men även inom militära styrkor.

Holländskt varmblod – Den tredje dyraste hästrasen i världen

Den tredje dyraste hästrasen i världen kostar omkring 93 000 – 700 000 SEK (10 000–75 000 USD), kommer från Nederländerna och heter Holländskt varmblod.

De atletiska förmågorna hos rasen är oklanderliga och därför dominerar oftast det holländska varmblodet på tävlingsbanorna. Det holländska varmblodet anses vara en av den bästa dressyrhästarna vilket gör att försäljningspriserna oftast ökar.

Källor

https://petkeen.com/most-expensive-horse-breeds/

https://mykavallerie.com/blogs/equestrians-corner/worth-the-splurge-the-8-most-expensive-breeds-of-horses-in-the-world

https://www.hastbiten.se/hur-mycket-kostar-en-hast/

https://www.bergthomsen.se/vilka-ar-varldens-dyraste-hastraser/

https://www.arabianhorses.org/discover/arabian-horses/

https://www.agria.se/hast/artiklar/om-hast/vanligaste-hastraserna-2020/

https://listor.se/sport/5-av-tidernas-dyraste-hastar/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *