Pomeranian pris

Såhär mycket kostar en Pomeranian – Pris och månadskostnad

Kort fakta om Pomeranian
Vikt1,9-3,5 kg
Mankhöjd18-24 cm
Livslängd12-16 år
UrsprungTyskland

Pomeranian är en populär hundras som många nog känner igen som en liten fluffig boll. Efterfrågan på pomeranian är hög och därför kostar de relativt mycket.

Hur mycket kostar en pomeranian?

En Pomeranian i Sverige kostar vanligtvis mellan 20 000 och 30 000 kronor. Pomeranian avsedda för tävling eller avel är dyrare än sällskapshundar. En renrasig pomeranian är i regel dyrare än en blandras.

Priset skiljer sig åt beroende på hundens ålder och kön samt vad uppfödaren haft för intentioner med valpen. Tikar är vanligtvis dyrare än hanhundar då efterfrågan är högre på tikar.

Priset för en pomeranian har på senare år höjts till följd av högre efterfrågan på rasen.

Var kan man köpa en pomeranian?

Om man vill köpa en Pomeranian kan man försöka kontakta en erfaren uppfödare. Dessa finns ofta att hitta på köpahund.se, blocket eller köp- och säljgrupper på facebook. Man bör vara försiktig med att köpa en pomeranian av en privatperson utan erfarenhet av uppfödning då bland annat risken för sjukdomar kan öka.

Vad avgör priset på en Pomeranian?

Det kan tyckas konstigt att en relativt vanlig hund som pomeranian kan kosta uppemot 35 000 kronor när de flesta renrasiga hundraserna kostar omkring 15 000 kronor. Vad är det egentligen som rättfärdigar en sådan prislapp?

Efterfrågan

Den absolut största anledningen till varför pomeranian hundar kan kosta uppemot 35 000 kronor är den stora efterfrågan. Det finns helt enkelt för få seriösa uppfödare i Sverige för att mätta alla sugna hundälskare. Det finns drygt 6300 registrerade pomeranian i Sverige idag, en siffra som snabbt växer.

Plats

Geografisk plats går hand i hand med efterfrågan. Var du bor och hur många uppfödare som finns i ditt område påverkar vad du kommer att få betala. Behöver du åka långt för att hämta hunden blir det dessutom extra kostnader för transport och bränsle.

Uppfödarens rykte

Köper du en pomeranian av en högt ansedd och säker uppfödare får du ofta betala mer, och det med all rätt. Vana uppfödare tar bra hand om valparna och ser till att föräldrarna är friska. Du bör inte köpa en hund från en ovan uppfödare då det ofta innebär hälsorisker eller extra kostnader.

Uppfödarens intentioner

Vilka intentioner uppfödaren har med hunden påverkar också priset. En hund framavlad för utställning/tävling är oftast dyrare än en sällskapshund.

Att tänka på vid köp av en Pomeranian – checklista

Att köpa en Pomeranian kan kännas nervöst och det är mycket att tänka på. För många är detta ett stort beslut som innebär stort ansvar. Med full koll på vad du ska tänka på innan ett köp kan du känna dig trygg med att få hem en frisk hund med minimala problem och kostnader. Här kommer en checklista på saker att kolla upp vid köp av en hundvalp:

 • Försäkring
 • Besiktning hos veterinär
 • Chippning
 • Vaccination
 • Avmaskning

Om du köper en pomeranian från en erfaren uppfödare ingår ofta det mesta från listan.

Om du har lång transport framför dig underlättar det att ta med en filt eller leksak som har mammans och syskonens doft från uppfödaren, vilket gör valpen trygg. Se även till att kunna erbjuda vatten, lite mat eller godis (av invant märke) under transport för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Tänk på att inte försöka spara kronor och ören vid köp av en pomeranian, då ett lägre pris kan innebära en hund med sämre uppfödning och hälsa. Trots att man i bästa fall kan spara några tusenlappar på att köpa en hund utomlands eller från en mindre privat uppfödare är det ofta inte värt det. Det viktiga är hundens hälsa och att allt går rätt till, inte priset. Här är fyra anledningar till att inte försöka hitta den billigaste pomeranian:

 1. Risk för sämre hälsa
 2. Risk för sämre gener
 3. Risk för sämre temperament
 4. Risk för kortare livstid
Pomeranian kostnad
Pomeranian

Kostnad för en pomeranian per år, månad och livstid

Första året är oftast det dyraste på grund av alla engångsartiklar som hundbur, hundsäng och koppel. Därefter blir månadskostnaden ganska låg.

KostnaderKostnad år 1
Foder7200 kronor
Försäkring3600-4800 kronor
Pälsvård2400-3600 kronor
vaccination600 kronor
Hundsäng500-2000 kronor
Hundbur500-1000 kronor
Koppel, halsband och sele200-300 kronor
Vatten och matskål100-300 kronor
Klotång100 kronor
Hundkurs800-1200 kronor
Priserna i listan är baserade på genomsnittet och kan givetvis variera.

En pomeranian kostar i genomsnitt 1300-1600 per månad. En del pomeranian ägare spenderar många hundralappar fler varje månad på saker som hundkurser, dyra försäkringar och veterinärkostnader.

Mat

Matkostnader för en pomeranian brukar ligga omkring 600 kronor per månad (7200 kronor per år) beroende på hundens ålder, typ av foder, märke och individ. Maten bör vara högkvalitativ eftersom det är en grundsten i din hunds välmående och hälsa. Bra mat till din pomeranian hittar du på buddy.se. Snåla inte på matkostnader!

Hundförsäkring

Din pomeranian bör alltid vara försäkrad. Grundläggande försäkringskydd kostar ungefär 300-400 kronor i månaden eller 3600-4800 kronor per år men varierar beroende på hundens ålder, hälsa och tidigare sjukdomar, försäkringsbolag och försäkringsnivå. Manypets är ett bra alternativ som jag själv använder.

Kostnad för trimning

Pomeranian har mycket päls, men en stor fördel är att de inte fäller så mycket som många andra raser gör. Deras fluffiga päls behöver dock underhållas för att hållas fin, ren och fri från fällning. Du bör schamponera och rengöra pälsen någon gång i månaden eller vid behov. Klippning bör göras några gånger per år eller om den växt så lång att den trasslar och klumpar sig. Eftersom pomeranian är liten hund är detta ingen stor kostnad. Någonstans mellan 200 till 300 kronor i månaden (eller 2400-3600 kronor per år) är rimligt för att hålla din hund på topp.

Veterinärbesök

I snitt kan veterinärbesök kosta 200 till 300 kronor per månad beroende på vilken typ av hundförsäkring du har och om din hund är vaccinerad sen innan. Utöver fysiska veterinärbesök kan man få hjälp online via exempelvis firstvet, till en låg kostnad. Om din hund skulle skada sig eller bli sjuk kan en operation eller liknande ingrepp kan kosta många tusen.

Tillbehör och nödvändigheter

Oavsett om du köper en valp eller vuxen hund kan det behövas köpas olika tillbehör. Här är en lista på vad som kan behövas:

 • Hundbur/bilbur: 1000-2000 kronor
 • Leksaker: 0-2000 kronor
 • Koppel: 300-1000 kronor
 • Halsband
 • Mat- och vattenskål: 200-300 kronor
 • Bajspåsar
 • Klotång: 100 kronor
 • Hundsäng: 1000-3000 kronor
 • Hundkurs: 500-2000 kronor
 • Namntagg och hundgodis.

Pomeranian hundar är dyra att köpa, men relativt billiga att ta hand om på grund av deras storlek. Pomeranian blir oftast 12-16 år och under en livstid kan du förvänta dig en kostnad på 180 000-300 000 kronor, mycket beroende på vad inköpspriset är och hur mycket du skämmer bort din hund!

Oavsett hur kul det är att köpa olika saker till din hund är det värt att tänka igenom hur nödvändiga de faktiskt är. Din hund behöver kärlek, uppmärksamhet och promenader, inte en femte leksak eller ett nytt snyggt halsband!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *