Hund vegetariskt

Kan hundar äta Vegoprodukter som vegofärs/sojafärs, quorn och ärtor?

Idag är det otroligt vanligt att ersätta kött med olika typer av vego alternativ som soja-, ärt- eller quorn-produkter. Det finns ett hav av olika vegoprodukter i affären men de flesta innehåller i princip samma ingredienser.

Trots att vi människor enkelt kan ställa om till en helt vegetarisk/vegansk diet är det inte riktigt likadant för hundar. Hundar är i grunden anpassade för att äta mycket kött så att ersätta allt kött med vegetariska alternativ rekommenderas därför inte.

Det vanligaste idag är olika typer av “köttfärs” gjort på soja, quorn eller ärta, men de vegetariska alternativen har många namn och former, de vanligaste är:

  • Vegofärs, Sojafärs, quornfärs
  • Vegobullar, vegoschnitzlar, vegoburgare, vegokorv, pulled oumph

Kan hundar äta vegofärs/sojafärs, quorn och ärtor?

Svaret är i regel ja.

Hundar kan äta veganska produkter som vegofärs, vegokorv och vegobullar så länge produkterna inte innehåller lök. Soja-, quorn- och ärtprotein är bra för hundar och kan med fördel ges då och då. Ärta är dessutom en vanlig ingrediens i hundmat.

Bara för att hundar kan äta dessa saker bör man vara försiktig med att ge det för ofta till hunden, detta gäller alla livsmedel. En hund behöver en balanserad kost, vilket de oftast kan få genom olika typer av hundfoder och ibland kosttillskott.

Om hunden ska äta något för första gången är det bästa att introducera långsamt och inte ge för mycket på en gång. Ge en bit vegokorv eller lite vegofärs och se hur hunden reagerar, om den gillar det och framförallt om det blir några bieffekter som diarré.

Risker med veganska/vegetariska alternativ

Det finns en del undantag då vegoprodukter som vegofärs, vegobullar eller vegonuggets inte bör ges till hunden:

  • Läs på baksidan av produkten och gå igenom ingredieserna. Innehåller vegoprodukten lök ska du inte ge detta till din hund då lök är farligt för hundar och kan orsaka lökförgiftning.
  • Är fetthalten hög och du dessutom har tillagat produkten i fett bör du undvika att ge det till hunden då för mycket fett gör hundens mage obalanserad och kan orsaka diarré och magont.
  • Innehåller produkten mycket salt eller kryddor bör den undvikas, då hundar är känsliga för både salt och kryddor i större mängd.

Sojabönor

Många veganska alternativ till kött är idag gjorda på sojabönor. Sojabönor är ett vanligt foder för djuren i livsmedelindustrin, det vill säga som kraftfoder för exempelvis kor och kycklingar. Denna bönan innehåller hela 39% protein, vilket är ungefär dubbelt så mycket som många kött, vilket gör detta till ett utmärkt alternativ, även för hunden.

Det man ska ha i åtanke är att sojabönan även innehåller ca 17% olja, vilket är en hög fetthalt som inte är lämplig för hundar i för stora mängder.

Sojaproteinet som används för att göra sojakött görs i olika grundformer som färs, bitar, filéer och biffar men även mycket halvfabrikat som sojakorv och sojabullar. Sojaköttet är fritt från kolesterol och innehåller mycket protein, mineraler och fibrer vilket är positivt för en hund.

Quorn

Quorn är ett veganskt (ibland ovo-vegetariskt) alternativ till kött som består av mykoprotein från en mögelsvamp. Quorn är rikt på protein samt har en låg fetthalt vilket gör det bra anpassat för hundar. I vissa quorn produkter finns det en liten mängd mjölk, men inget som kommer vara farligt för hunden.

Ärtor

Det finns många veganska köttalternativ gjorda på protein från ärtor, som kikärtor och gröna ärtor. Ärtor innehåller både protein och kolhydrater och används ofta som foder för djur, även hundar. Det är relativt vanligt att hitta ärtor bland ingredienserna på hundfoder för att dels öka kolhydrater, mineraler, vitaminer och fibrer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *