Hund dricker

Kan hunden dricka läsk? – Lista på drycker som hunden kan och inte kan dricka

Hundar har precis som vi människor kroppar som består av ungefär 80% vatten och behöver konstant vätsketillförsel för att må bra och fungera. All annan vätska än vatten är i princip onödig, eftersom hundar klarar sig utmärkt på endast vatten som vätskeslag (med undantag från valpmjölken).

Det finns dock många olika drycker i vår vardag som hundar kan komma i kontakt med, och vissa är okej att dricka medan andra är farliga. Det finns även olika sätt att få hunden att dricka mer vatten eller göra det roligare och nyttigare genom att till exempel blanda i små köttbitar eller tillskott i vattnet.

Vilka drycker som är okej för hundar att dricka, och vilka som är farliga eller bör undvikas kan du läsa om här nedanför!

Vatten – en nödvändighet för alla hundar

Hundar behöver ungefär 0,5 dl vatten per kg kroppsvikt för att fungera och må bra. Är hunden mycket aktiv behövs givetvis mer vätska. Det vanligaste är givetvis att ge hunden vanligt kranvatten, men hur är det med andra typer av vatten?

Sjövatten

Hundar kan dricka sjövatten som är rent, det vill säga fritt från föroreningar och giftalger (som kan vara livsfarligt). Kan du dricka sjövattnet är det bra kvalité och då kan även hunden dricka (bortsett från om det är alger i vattnet). Är du osäker på om sjön har rent vatten bör du alltid undvika att låta hunden dricka.

Havsvatten

Havsvatten innehållet mycket salt, vilket är direkt farligt för hundar i större mängd. Mindre mängd saltvatten kan leda till diarré, kräk, uttorkning och magont medan större mängd havsvatten kan vara livshotande, då endast 3,7g salt per kg kroppsvikt kan döda en hund.

Kolsyrat vatten

Hundar kan dricka kolsyrat vatten som ramlösa eller loka. Kolsyran kan dock orsaka uppblåsthet och magont och du bör därför endast låta din hund dricka kolsyrat vatten om det är brist på vanligt vatten.

Koffein- och sockerrika drycker

Idag finns det olika läskedrycker fyllda med socker, koffein och sötningsmedel överallt omkring oss och det är inte ovanligt att en hund råkar få i sig lite läsk till exempel. Men är det farligt för hundar att dricka läsk?

Läsk

Hundar bör inte dricka läsk som coca cola, pepsi och fanta oavsett om det är sockerfritt eller ej då nästan all läsk innehåller koffein, vilket är farligt för hundar. Förutom socker som ofta finns i läsk, är koffeinet ännu farligare då hundar är mycket känsliga mot detta.

Får en hund i sig mycket koffein och socker kan det i värsta fall leda till döden. Även mindre mängder läsk kan orsaka allvarliga problem som hjärtklappning och förgiftning.

Kaffe

Kaffe är farligt för hundar att dricka, då kaffe innehållet väldigt mycket koffein (40mg per 100g), vilket kan orsaka hjärtklappning, panik och i värsta fall döden. Får hunden i sig några droppar kaffe är det förmodligen inga problem, men mer än så kan vara farligt, speciellt för mindre hundar.

Energidryck

Energidrycker som redbull är direkt farligt för hundar på grund av den höga koffeinhalten. Hundar är mycket känsliga mot koffein och bör därför inte dricka någon form av energidryck. Dessutom innehåller många energidrycker mycket socker, vilket även det kan orsaka en sjuk hund.

Te

Te som svart te och grönt te innehåller koffein, vilket innebär att hundar inte ska dricka detta. Koffein kan vara livshotande för hundar i större mängder och bör därför undvikas. Rött te, örtte och andra koffeinfria te (som egentligen inte är te), kan hundar dricka utan problem.

Resorb och vätskeersättning

Hundar kan, men bör inte dricka resorb eller annan vätskeersättning avsedd för människor. Ibland kan hundar behöva vätskeersättning, men då kan du enkelt göra en själv. Recept på vätskeersättning hittar du här.

Hund öl
Hund med ölflaska

Alkoholhaltiga drycker, kan en hund bli full?

Det säger kanske sig självt att alkoholhaltiga drycker som öl, vin och sprit ska hållas borta från hundar i alla lägen. Alkohol är farligt för hundar och även mindre mängder kan orsaka alkoholförgiftning och allvarliga skador på levern och i värsta fall leda till döden.

Den kortvariga effekten av alkohol är dock densamma för de flesta djur:

Hundar kan, precis som vi människor bli fulla av för mycket alkohol. Desto mindre hund, desto mindre alkohol krävs för att hunden ska bli full. Om en hund får i sig alkohol och blir full kan hunden bli illamående, få personlighetsförändringar och sämre kroppskontroll.

Öl

Hundar bör absolut inte dricka öl då risken för alkoholförgiftning är stor. Öl är dessutom ett vätskedrivande medel (diuretikum), vilket kan orsaka uttorkning, diarré och illamående.

Vin

Till och med en liten mängd vin kan orsaka alkoholförgiftning hos hundar då vin innehåller en hög alkoholhalt. Hundar bör aldrig dricka vin. Dessutom är vin mycket surt vilket skapar obalans i hundens mage.

Mjölkdryck

Hundar är däggdjur som diar “mjölk” som valpar, vilket kan få många att tro att vanlig mjölk borde vara okej, men så är inte fallet. Trots att mjölkdrycker av olika slag inte är direkt farliga för hundar bör man undvika alla mejeriprodukter då detta inte är en naturlig del av en hunds diet.

Ko- och getmjölk

Komjölk och getmjölk innehåller naturligt laktos, vilket de flesta hundar har svårt att bryta ned. Vanlig mjölk bör inte ges till hundar då laktosen kan orsaka magont, diarré och obehag. En del hundar är dessutom allergiska mot proteinet i mjölken.

Laktosfri mjölk kan ges till de hundar som inte är allergiska mot mjölkprotein, men bör i de flesta fall undvikas då det inte finns några direkta fördelar med att ge hunden mjölk.

Havremjölk

Det populära veganska alternativet för mjölk, havremjölk är okej för hundar att dricka i mindre mängder. Havremjölk innehåller dock ofta salt, vilket ska undvikas i största mån.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *