Kastrerad hund

Kastrera hund pris – hur mycket kostar det?

Inlägget innehåller reklamlänkar till buddypetfoods.

Att kastrera hunden har blivit allt vanligare med åren, och idag kastreras ungefär 25% av svenska hundar, enligt en undersökning med 1724 hundägare, utförd av oss på petbud. Det är en relativt låg siffra jämfört med exempelvis USA där ca 85% av alla hundar kastreras.

Att hundar kastreras är både på gott och ont. SKK vill helst inte att man ska kastrera en frisk hund eftersom det minskar avelsbasen, vilket kan vara speciellt onödigt om den kastrerade hunden visar sig ha mycket bra avelsgener senare i livet.

Å andra sidan finns det flera fördelar med att kastrera hunden. En stor anledning till varför många kastrerar sin hund är att tikar blir av med risken för livmoderinflammation och tumörer på äggstockarna. Även hos hanhundar minskar risken för exempelvis prostataproblem senare l livet.

För de som vill kastrera sin hund av olika anledningar är en av de första frågorna man ställer sig hur mycket en kastrering kostar. Vi kontaktade 17 olika djurkliniker utspridda i Sverige för att ta reda på hur mycket det faktiskt kostar att kastrera hunden beroende på hundens kön, storlek och vilken typ av kastrering man gör.

Att kirurgiskt kastrera en hanhund kostar ungefär 4000 kronor. Priset för kemisk kastrering är omkring 3000 kronor. Tikar är dyrare att kastrera, räkna med ett pris på ca 7000 kronor för kirurgisk kastrering. En liten hund är billigare att kastrera än en stor hund på grund av mindre medicin- och läkemedelskostnader.

Priser för kastration

Typ av kastreringPris
Kemisk kastrering 6 mån2300-2700 kronor
Kemisk kastrering 12 mån3500-4000 kronor
Kirurgisk kastrering hanhund3000-4500 kronor
Kirurgisk kastrering tik6500-7800 kronor
Titthålskastration tik8500-9200 kronor
Pris för kastrering på hanhund och tik. Priserna är ett genomsnitt.
Underbar hårborste som min hund älskar. Nu kan du få 10% rabatt med koden: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller alla produkter på hemsidan.

Även hundens vikt/storlek spelar in i priset. Stora hundar kostar ca 10-25% mer att kastrera än små hundar på grund av att det krävs mer läkemedel och medicin som narkos under operationen.

Priset för en kastrering skiljer sig alltså åt beroende på hundens kön, vikt och om du väljer en kirurgisk eller kemisk kastrering.

Kirurgisk kastrering är den typen som de flesta tänker på när man pratar kastrering. Kirurgisk kastrering på tikar innebär att man tar bort livmoder och äggstockar (eller endast äggstockar vilket görs genom titthålskastration), och på hanhundar plockar man bort pungen. Detta görs genom operation och är ett bestående ingrepp vilket betyder att din hund aldrig igen kan få valpar.

Kemisk kastrering är till skillnad från kirurgisk kastrering endast en tillfällig kastrering och görs bara på hanhundar. Veterinären sätter då in ett hormonellt inplantat i nacken som hämmar produktionen av testosteron och gör hunden ofruktbar.

Det finns två typer av kemisk kastrering, det ena vara i minst 6 månader och det andra i minst 12. Kemisk kastrering lämpar sig för dig som endast vill testa hur din hanhund skulle reagera på att faktiskt bli kastrerad på riktigt.

Kirurgisk kastrering är dyrare än kemisk kastrering på grund av att man måste operera hunden. En operation är till skillnad från att sätta in ett implantat en komplicerad process.

Video på en kirurgisk kastrering på en hanhund. Känsliga tittare varnas!

På grund av priset för kastrering, som kan anses vara relativt dyrt, väljer många att inte kastrera hunden överhuvudtaget, även om det skulle vara hälsosamt eller finnas goda anledningar till att göra det.

Var kastrerar man en hund?

Man kastrerar en hund hos en djurklinik eller på ett djursjukhus, dessa finns lite överallt i Sverige. Kastreringen görs av en veterinär med utbildning och erfarenhet inom operation av djur.

Varför ska man kastrera hunden?

Anledningarna till en kastrering är olika beroende på hundens kön, ålder och situation samt vad hundägaren har för syfte med hunden. Ibland kan det vara så enkelt som att hundägaren inte vill att hunden ska kunna para sig och få valpar.

Den vanligaste anledningen till varför man kastrerar en hund är för att skydda hunden mot framtida sjukdomar som hormon-relaterade tumörer. Tikar vill man oftast kastrera för att undvika livmoderinflammation och tumörer på äggstockarna. Hanhundar vill man vanligtvis kastrera för att skydda mot testikelcancer och förstoring av prostatan.

Fler anledningar till att kastrera hunden:

  • Hunden kan inte para sig och få valpar efter en kastration.
  • Ungefär var fjärde tik får livmoderinflammation innan de fyllt 10 år, och av dem dör ca 3-4%. Risken för livmoderinflammation försvinner helt efter en kastrering.
  • En kastrering minskar risken för juvertumörer med ca 25% om den sker innan första löpet.
  • Tikar som har kastrerats löper inte och blir dessutom inte skendräktiga, alltså att de tror att de är med valpar fast de inte är det, vilket kan vara besvärligt för både tiken och hundägaren.
  • Risken för testikelcancer, prostataproblem och infektioner minskar.
  • Kan stabilisera hundens humör, speciellt territoriella hanhundar.

Vissa hundägare kastrerar sina hundar för att bli av med ett visst beteende. Detta är framförallt vanligt hos hanhundar, där man kan minska hormon-relaterade beteenden som revirmarkering, stress eller aggressivitet.

Med det sagt ändrar en kastration inte en hunds personlighet och beteende så mycket som folk tror, och det kan i värsta fall ändra beteendet åt fel håll. Vissa hundar blir till exempel mer aggressiva efter en kastration, vilket blir kontraproduktivt för vissa hundägare. Många hundar har dessutom lärt in ett beteende oberoende av hormoner, vilket gör att de förmodligen kommer att fortsätta med det även efter kastrationen.

Det finns studier som talar både för det ena och det andra, men att avgöra att en kastration har en direkt koppling till en personlighetsförändring är nästintill omöjligt. Det går helt enkelt inte bevisa att en kastrering leder till ett visst beteende i och med att alla hundar är olika och förändras olika efter en kastrering.

Nackdelar med att kastrera en hund

Det finns en del nackdelar med att kastrera en hund, den vanligaste nackdelen som de flesta hundägare kan uppleva är problem med vikten. En hund som har blivit kastrerad får förändrad hormonbalans, vilket kan orsaka långsammare metabolism och minska hundens energibehov med så mycket som 30%. Detta tillsammans med att hundens aptit kan öka banar vägen för den vanligaste sjukdomen hos hundar, nämligen övervikt.

Övervikt behöver inte vara farligt under kortare perioder, men över längre tid så uppstår nästan alltid problem. Övervikt hos hund ökar risken för bland annat hjärtproblem, leversjukdomar, diabetes och ledproblem. Därför är det viktigt att du har koll på din hunds vikt efter en kastration och eventuellt byter hundfoder till ett med mindre energi. Det brukar finnas speciella foder just för kastrerade hundar.

Övriga nackdelar med en kastration är:

  • Ca 8-20% av kastrerade tikar bli inkontinenta (urinläckage).
  • Långhåriga hundar kan få förändrad textur, färg och tjocklek på pälsen.
  • Kastration kan påverka hundens utveckling och mognad.
  • Hundar som kastreras som valpar, innan de fyllt 12 månader, kan lättare drabbas av osteosarkom vilket är en typ av skelettcancer.
  • Risk för ortopediska sjukdomar, främst hos större hundraser

När är det lämpligt att kastrera hunden?

Trots att man kan kastrera en vuxen hund i princip när som helst så kastreras hundar vanligtvis mellan 6 och 18 månaders ålder. Vissa hundägare vill kastrera sin hund direkt när dem får hem hunden som valp, men detta går inte då en hund måste vara minst 4 månader för att kastreras enligt lag. Anledningen till varför de flesta väljer att kastrera relativt tidigt i hundens liv är på grund av att man då minskar risken för framtida sjukdomar, men att kastrera för tidigt är inte heller bra.

Det är lämpligast att kastrera en hund efter puberteten, vilket vanligtvis är omkring 6-9 månader för mindre hundraser och upp till 18 månader för stora hundar. För att minska risken för framtida skelettsjukdomar bör man dessutom vänta med att kastrera tikar tills efter första löpet.

Att kastrera en hund för tidigt kan leda till tillväxtproblem och visa sig senare i livet som led- och skelettproblem, speciellt hos större hundraser.

För att veta vad som gäller kring kastrering för just din hund bör du kontakta en veterinär. Det kan du smidigt göra på den här länken till firstvet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4937