Få bort silverfisk

Såhär blir du av med silverfiskar – få bort silverfiskar i badrummet

Silverfisken är ett av de vanligare skadedjuren i Sverige och i Världen. Du kan identifiera silverfisken som en liten, silvrig insekt som rör sig smidigt över golvet. Silverfiskar är ofarliga men kan vara obehagliga att ha omkring sig, vilket gör att många söker efter hjälp vid upptäckten av en silverfisk.

Silverfiskar är dock vanliga och behöver inte behandlas på något avancerat sätt. Det finns enkla metoder och husmorstips som gör att man blir av med silverfiskar och man behöver oftast inte ringa skadedjursbekämpning.

I denna artikeln får du läsa om var silverfiskar gömmer sig, hur du kan upptäcka om du har silverfisk samt hur man gör för att bli av med dem, trevlig läsning!

Var gömmer sig silverfiskar?

Silverfiskar är nattaktiva och gömmer sig oftast i springor och mörka, fuktiga utrymmen under dagen. Det är vanligt att hitta silverfiskar som gömmer sig i springor i köket, källare eller omkring dusch och toalett i badrummet.

Silverfiskar kan dock påträffas överallt i ett hus, inklusive badrum, kök, sovrum, allrum och garage. De föredrar fuktiga områden med tillgång till matrester, därav hittar man de oftast i kök och badrum/toalett.

Hittar man silverfiskar i sovrummet eller tv-rum/allrum kan det vara en indikation på fuktskador, vilket bör undersökas omgående.

Silverfiskar föredrar temperaturer omkring 25 grader och kräver sådana temperaturer för att fortplanta sig och lägga ägg.

Är du osäker på om du har silverfiskar hemma kan du göra en kontroll runt om i huset. Tecken på att du har silverfiskar i ditt hem är:

  • Levande silverfiskar
  • Avföring (ser ut som finmald svartpeppar)
  • Ömsat skinn
  • Gula fläckar i böcker, papper, kläder eller kartong
  • Små hål i tapet, kläder och kartong

Få bort silverfisk – guide

Det finns många sätt att bli av med silverfisk. Det mest effektiva är en blandning av flera olika tillvägagångssätt och varje hem måste hitta en lösning som passar för dem. Fungerar ingen av metoderna är det bäst att kontakta anticimex.

För att få bort silverfiskar bör man städa och hålla rent, placera repellerande föremål runt om i huset och sätta upp fällor för silverfiskar.

Följ dem här stegen för att bli av med silverfiskar i ditt hem:

1. Städa, torka rent och dammsug

Silverfiskar dras till fuktighet och matrester, exempelvis smulor på golvet. Det första steget bör därför alltid vara att städa, torka och dammsuga ytor där silverfisk har setts till, framförallt viktigt är det i köket och badrummet där det är fuktigt och kan finnas matrester.

2. Gör egna fällor för silverfisk

Att sätta upp olika fällor på golvet är ett bra och effektivt sätt att bli av med silverfisk. En bra fälla som garanterat fångar silverfisk är att sätta upp en glasburk som är tejpad på ytterkanterna med någon typ av mat inuti (t.ex mjöl, flingor eller torrfoder till djur). Tejpen på utkanten av glasburken gör att silverfisken kan klättra in, men insidan är fortfarande glas, vilket gör det omöjligt för silverfisken att klättra ut på den blanka ytan.

3. Locka silverfisk med papper

Blöt ned papper, exempelvis tidningspapper, rulla ihop och lägg på golvet där du har sett silverfisk. Efter en stund kommer silverfisken att bygga bo inuti det blöta pappret vilket gör att du enkelt kan kasta ut och göra dig av med pappret och silverfisken.

4. Använd cederolja

Cederolja är effektiv för att bli av med skadedjur som silverfisk och klädmal. Lägg antingen några droppar cederolja blandat med vatten i en doftspridare och placera vid aktuellt område, eller blanda några droppar cederolja och vatten i en sprayflaska och spruta blandningen där silverfisken är.

5. Använd lagerblad

Lagerblad innehåller oljor som som silverfiskar inte tål, vilket gör lagerbladen effektiva när det kommer till att bli av med silverfisk. Placera helt enkelt ut några lagerblad vid det område där silverfisk har setts till och vänta några dagar.

silverfisk
Silverfisk.

Vanliga frågor om silverfiskar

Är silverfiskar farliga?

Silverfisken är inte farlig för människor. De varken bits, sticker eller för med sig sjukdomar som salmonella, vilket andra insekter som bananflugan kan.

Om du har silverfiskar nära dig i sovrummet till exempel, är detta inte farligt utan kan endast upplevas obehagligt.

Varför har jag silverfisk i sovrummet?

Ser du silverfisk i sovrummet kan detta vara ett tecken på fuktskador, då silverfisken trivs i fuktiga områden. Har du silverfisk i sovrummet behöver det dock inte betyda att du har fuktskador eftersom silverfiskar kan röra sig över stora ytor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *