Bananflugor på frukt

Varför får man bananflugor och var kommer de ifrån?

Har du någon gång sett små rödbruna flugor i ditt kök eller hem är det med stor sannolikhet bananflugor. Bananflugor kan vara ett problem året runt i Sverige, men de är som vanligast under sensommaren då det finns mycket mogen/ruttnande frukt.

Bananflugan finns inte bara i hemmen utan är också vanlig i butiker, restaurangen och överallt där det finns gott om färsk mat.

Allt som krävs för att bananflugan ska lägga ägg och bli fler är en fuktig och på något sätt ruttnande eller unken yta.

Var kommer alla bananflugor ifrån?

Bananflugor kommer ofta från övermogen frukt, ruttnande eller gammal mat och livsmedel. Bananflugor tar sig vanligtvis in i hemmen som ägg via frukter från butiker. De lägger även ägg i vasken, soppåsar eller på frukt/mat som står framme.

Bananflugor finns överallt i samhället där det finns mat och antalet bananflugor ökar kraftigt under sommarhalvåret i Sverige.

Varför får man bananflugor?

Man får bananflugor helt enkelt på grund av mat som kommit in i hemmet eller bananflugor som kommer utifrån (på sommaren). Banan, tomater, päron, äpplen vindruvor, jordgubbar och andra färska varor köpta från butiken är ofta vad som orsakar ett angrepp i hemmet.

Det kan därför ge ett visst skydd att skölja av all frukt som köps direkt när man kommer hem. På detta sättet kan man spola av och döda eventuella ägg från bananflugor.

Kan bananflugor överleva i kyla?

Bananflugor tål temperaturer på bara några plusgrader, och kan därför överleva i kylskåp. Dock upphör bananflugans förmåga att lägga ägg och utvecklas omkring 10 grader, vilket innebär att det osannolikt föds nya bananflugor i kylen.

Bananflugan trivs bäst i varma temperaturer och det är ännu en anledning till varför antalet flugor ökar under sommaren. Under vinterhalvåret i Sverige finns det inga bananflugor som tål kylan utomhus, utan de som finns kommer från inomhusmiljöer som mataffärer och blombutiker.

Är bananflugor farliga?

Bananflugor kan inte bitas och är inte farliga för människor, däremot kan de överföra bakterier som salmonella, E.coli och listeria på mat vilket kan göra oss sjuka om vi äter det.

För att förhindra eventuella bakterier på maten bör man vara försiktig med att äta mat eller frukt som bananflugor vart på eller omkring.

Döda bananflugor
Döda bananflugor i vinägerblandning.

Hur blir man av med bananflugor?

Bli av med bananflugor genom att städa undan frukt och matrester samt ställa fram en mix av vinäger, socker och diskmedel i en skål. Mixen fungerar som lockbete och fälla för bananflugorna som drunknar och dör.

Läs mer om: hur man blir av med bananflugor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *