Bananfluga

Döda bananflugan – bli av med bananflugor i köket

Bananflugor är ett av de vanligaste skadedjuren i Sverige och stora delar av världen. I Sverige är problemet med bananflugor som störst under sommaren då bananflugan trivs bättre i värmen och mat lättare ruttnar. Bananflugan kommer oftast in i hemmet via frukt eller annan färsk mat köpt från affären.

Bananflugor kan upplevas både irriterande, äckliga och obehagliga, framförallt om de förökar sig och blir många. Det är därför inte konstigt att folk upprört söker på “hur dödar man bananflugor”. Vi har samlat svaren på hur man bäst dödar bananflugor och blir av med dem på lång sikt i den här artikeln:

Häng med, så blir vi av med bananflugorna en gång för alla!

Döda bananfluga
Bananfluga och vinäger

Såhär dödar du bananflugor

Döda bananflugor genom att fylla en skål med vinäger/ättika, socker och diskmedel och ställ fram i köket eller omkring mat som en fälla. Värm skålen i mikron något för att locka till sig och döda ännu fler bananflugor.

Sötman från sockret och lukten från vinägern lockar till sig bananflugorna som sedan drunknar i skålen på grund av diskmedlet som tar bort ytspänningen och gör det omöjligt för flugorna att landa på ytan.

Skålen kan fyllas med förslagsvis två dl vinäger/ättika (exempelvis: äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger), en tesked socker/honung och några droppar diskmedel. Äppelcidervinäger är att föredra då denna vinägern är söt.

Ingredienser för att döda bananflugor:

  • 2 dl vinäger/ättika
  • 1 tsk socker/honung
  • 1-5 droppar diskmedel

Man kan även döda bananflugor genom att fylla en skål med vinäger och socker och sedan täcka skålen med plastfolie som man petar små hål i. Lukten från vinägern och sockret drar till sig bananflugorna som tar sig in genom de små hålen och sedan fastnar och dör i skålen.

Hur man blir av med bananflugor – steg för steg

Bli av med bananflugor genom att följa dessa steg:

  1. Städa och torka av alla ytor. Det första steget för att bli av med bananflugor är att helt enkelt torka av alla ytor, framförallt bänkar, bord och vask i köket där det kan finnas matrester.
  2. Häll ner vinäger eller kokande vatten i vasken. Bananflugor brukar lägga ägg i vasken, där det ofta finns matrester. Genom att hälla vinäger eller kokande vatten i vasken blir du av med eventuella ägg och framtida bananflugor.
  3. Släng frukt, sopor och matrester som står framme. Bananflugor frodas av mat som står framme (därav namnet bananfluga). För att eliminera bananflugor och deras ägg är det viktigt att ta bort all mat som står framme, inklusive frukt och sopor.
  4. Fyll en skål med vinäger och diskmedel. Gör en fälla enligt receptet ovan för att locka till sig och döda resterande bananflugor.

För att säkerställa att du blir av med bananflugorna är det viktigt att hålla rent under flera dagar i rad och direkt plocka undan matrester som hindrar flugorna från att lägga ägg och föröka sig. Låt även fällan med vinäger stå framme flera dagar och fyll eventuellt på blandningen med mer vinäger och socker. Frukt och mat som står framme bör förvaras i täta plastpåsar.

OBS*
Bananflugor kan överleva och lägga ägg i kylskåpet, så det gäller att plocka bort matrester, frukt och annan öppen mat öven i kylskåpet. Förslut all mat i plastpåsar för att vara på den säkra sidan.

Håller man det städat och använder en fälla med vinäger försvinner bananflugor vanligtvis inom 2-3 dagar. Ibland har bananflugorna lyckats lägga ägg och då kan det ta längre tid att bli av med dem.

Se videon om hur man blir av med bananflugor steg för steg!

Döda bananflugor utan vinäger/ättika

Alla har inte vinäger eller ättika hemma, men va lugn, det finns sätt att döda bananflugor utan att använda vinäger eller ättika.

Mjölk och socker

Blanda mjölk, socker och lite peppar i en kastrull och värm upp. Låt sedan blandningen stå framme i en skål i köket för att locka till sig och döda bananflugorna.

Öl eller vin

Öl och vin tenderar dra till sig många bananflugor. Använd detta till din fördel genom att blanda i en droppe diskmedel i ölet eller vinet och låt stå framme. Det fungerar även ibland att bara låta en vin- eller ölflaska stå framme som de är, eftersom flugorna fastnar i den smala ingången.

Köp en bananflugefälla

På marknaden finns det olika fällor för bananflugor. Till exempel denna fällan från Aries: Bananflugefälla 2-pack + lockmedel. Eller denna från PIC: Länk till amazon.se

Vad dör bananflugor av?

Bananflugor är väldigt små insekter, och därför även väldigt sköra och känsliga. Trots detta kan det ibland kännas som att inget hjälper och att de inte dör av någonting. Sanningen är att vuxna bananflugor dör relativt enkelt, det svåra är att döda äggen innan de kläcks.

Slå ihjäl för hand

Bananflugor är ofta väldigt många, och därför är det oftast meningslöst och slöseri på tid att försöka döda dem en efter en för hand, men det går absolut att slå ihjäl bananflugor om det endast handlar om några få. Bananflugor dör direkt om de får en stöt eller slag.

Drunkning

Den populäraste metoden för att döda bananflugor är att dränka dem genom att använda en fälla med vinäger och diskmedel. Diskmedlet tar bort ytspänningen vilket gör att flugorna inte kan ta sig upp och drunknar.

Ålder

Bananflugor lever endast 8-15 dagar, vilket gör att de dör snabbt av ålder. Dock hinner en hona lägga tusentals ägg under denna korta perioden, så det bästa är att döda dem så snabbt som möjligt.

Sammanfattningsvis

Bananflugor kan vara jobbiga och äckliga, men är inte (som vissa tror) farliga för oss människor på något sätt.

Följ metoderna för att bli av med bananflugorna så är du av med problemet inom kort!

Har du problem med silverfisk? DÅ kan du läsa den här artikeln: Såhär blir du av med silverfiskar – få bort silverfiskar i badrummet

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *