Hund dricker mjölk

Kan hundar dricka mjölk? – Ja, men tänk på detta

Mjölk är en naturlig del av många däggdjurs liv. Både hundar och människor dricker mjölk som valpar och bebisar, men denna mjölken kommer naturligt från oss själva. Hur är det då att introducera mjölk från till exempel ko eller get till en hund?

Hundar och laktos

När hundvalpar föds har de en kraftig produktion av enzymet laktas, vilket bryter ned laktosen (sockret i mjölken). Detta gör att hundar kan dricka mjölk och tillgodogöra sig sockret och alla näringsämnen när de är valpar och behöver detta som mest. När hunden blir äldre försvinner produktionen av laktas och hundar får, precis som många människor, svårt att bryta ned mjölk. Detta gäller även “vanlig” mjölk från ko, men också getmjölk och annan mjölk.

Med detta sagt kan hundar, återigen precis som vi människor, dricka mjölk, men inte utan problem.

Kan hundar dricka mjölk?

Hundar kan, men bör inte dricka mjölk, varken från ko eller get. De flesta hundar har svårt att bryta ned laktos som finns i mjölk, och många är laktosintoleranta, vilket orsakar diarré, gaser och magont.

Hundvalpar kan, till skillnad från äldre hundar, bryta ned laktoset i vanlig mjölk och därför undvika de vanliga problemen. Därför kanske vissa tänker att det är en bra idé att ge hundvalpen lite vanlig mjölk om de inte dricker från hundmamman, men det är ingen god idé!

Hundvalpar är, trots att de kan bryta ned laktos, väldigt känsliga och bör därför endast få mjölk när de diar. Har hundvalpen problem med att dia eller inte får i sig tillräckligt med näring bör du uppsöka en veterinär. Du kan enkelt kontakta en veterinär på firstvet.se.

Hur är det då med laktosfri mjölk?

De flesta hundar kan dricka laktosfri mjölk utan problem. Dock är mjölk, vare sig laktosfri eller ej, inte en naturlig del av en hunds kost, och det finns därför ingen anledning att ge hunden laktosfri mjölk.

Man ska vara noga med vad man ger hunden, och bara för att ett livsmedel är OKEJ att ge, så ska man inte tolka det som att hunden bör äta eller dricka detta regelbundet.

Filmjölk och yoghurt

Hundar bör inte dricka filmjölk eller yoghurt då dessa mejeriprodukter ofta innehåller laktos och tillsatt socker. Hundar är känsliga för både laktos och socker och det är därför bäst att undvika mejeriprodukter som filmjölk och yoghurt.

Grädde

Många hundar kan dricka grädde, allra helst laktosfri grädde, då och då utan problem. Får din hund diarré och gaser av grädde är det bäst att sluta ge grädden då många hundar är laktosintoleranta och har en känslig mage.

Tänk även på att grädde ofta innehåller mycket fett, vilket inte är bra att ge hunden då risken för diarré, magproblem, övervikt och andra sjukdomar är stor om hunden får i sig för mycket fett.

Ska man ge hunden grädde är det bäst med en laktosfri grädde med låg fetthalt.

Havremjölk

Havremjölk är ofarligt för hundar, och kan drickas utan problem så länge havremjölken inte innehåller för mycket salt eller socker.

Havremjölk innehåller i regel huvudsakligen havre och vatten. Vatten är givetvis inga problem, men havre innehåller mycket fibrer vilket kan vara problematiskt.

Se mer om hundar och mjölk i denna videon!

Avslutning

Är din hund galen i mejeriprodukter och inte verkar få några bieffekter kan det vara okej att ge hunden lite mjölk eller grädde då och då. För hundar som har svårt att äta eller dricka är ett bra tips att hälla i lite mjölk eller grädde i mat- eller vattenskålen tillsammans med fodret och vattnet.

1 reaktion på ”Kan hundar dricka mjölk? – Ja, men tänk på detta”

  1. Lillemor lindmark

    Om min hund fått getmjölk som liten då inte mamman tog sig än han .Han gör sig illa i benen kan det ha med getmjölken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *