hund dricker sjövatten

Kan hundar dricka sjövatten? + hav och pool

Det är ingen hemlighet att många hundar älskar vatten. Att bada, leka, plaska och dricka från sjöar, åar, vattenpölar och hav är ofta en populär del av hundpromenaden.

Hundar dricker gärna från alla sorters sjöar, åar och vattendrag de kan hitta, men det är alltid säkrare att ge hunden rent dricksvatten. Det kommer inte bara minska risken för förgiftning och farliga bakterier som E. coli utan även undvika magont.

Blåalger som finns i alla typer av vatten (insjöar, åar, bräckt vatten och hav) är giftigt för hundar och kan i värsta fall orsaka dödliga skador på lever och nerver. Försäkra dig alltid om huruvida det finns blåalger eller inte i det vatten din hund springer i eller dricker från.

Det är givetvis svårt att alltid hålla uppsikt över varifrån din hund dricker, speciellt på lösa promenader i naturen. Låter du din hund springa lös är det stor risk att hunden börjar dricka vatten i en närliggande pöl, å eller sjö. Därför är det viktigt att du som hundägare försäkrar dig om området och vattenkvalitén på just din plats. Det är alltid en god idé att ha med sig vatten hemifrån så att man kan undvika att hunden blir törstig och börjar snegla på andra alternativ.

Har du svårigheter med att få i din hund tillräckligt med vätska? Då kan du läsa den här artikeln som ger dig 7 bra tips.

Kan hundar dricka sjövatten?

De flesta hundägare har promenerat med sin hund kring en sjö eller till och med badat hunden. Färre vet hur det faktiskt ligger till med vattenkvalitén och huruvida det är säkert för hunden att vistas i vattnet. Låter man hunden springa fritt i sjön är det stor risk att hunden även dricker vattnet, vilket man bör vara varsam med.

Hundar kan, men bör inte alltid dricka sjövatten då kvalitén på olika sjövatten varierar kraftigt och kan potentiellt vara giftigt och farligt för din hund. Det är säkrare att ge din hund kranvatten än sjövatten.

För att undvika dålig vattenkvalité och försäkra sig om att hunden inte blir sjuk av ett visst vatten kan man få ledtrådar från miljön runtomkring. Risken för bakterier och dåligt vatten ökar exempelvis nära städer, vid industrier eller om vattnet är helt stilla.

Populära sjöar som hundar oftast kan dricka en mindre mängd vatten från utan att det är farligt:

Vättern
Vättern är en stor sjö som har bland de renaste vattnen i mellanSverige. Hundar kan oftast dricka vatten från Vättern så länge platsen ser bra ut och det inte finns några fabriker eller industri i närheten.

Mälaren
Mälaren är stor och har olika vattenkvalité på olika delar. I vissa delar av Mälaren är det okej att hunden dricker medan andra är farliga och förgiftade. Ta reda på hur vattnet är i just din del, det kan vara bra att kolla med lokala hundägare.

Är det farligt för hundar att dricka havsvatten?

Jag har sett många lyckliga hundar skutta omkring på stränder och i havet i Östersjön och på västkusten. Vissa hundägare låter sina hundar springa fritt i vattnet medan andra håller hårt i kopplet i tron om att havsvattnet är dåligt, men hur står det till egentligen?

I de flesta fall orsakar en mindre mängd havsvatten/saltvatten diarré och magont för hundar. Däremot kan större mängder havsvatten få dödlig utgång. Saltvatten leder till uttorkning, diarré och kräks genom att saltet drar vätskan ur blodet in i tarmarna.

Ska du låta din hund bada i havet är det alltid bra att ge hunden mycket dricksvatten innan vilket minskar risken för att hunden är törstig och blir sugen på havsvattnet.

Bräckt vatten

Bräckt vatten innehåller, precis som havsvatten, salt vilket i större mängder kan leda till allvarlig uttorkning. Du behöver inte oroa dig om din hund får i sig mindre mängder, men får hunden diarré och börjar bli uttorkad bör du alltid uppsöka en veterinär.

hund dricker poolvatten

Poolvatten

Hundar kan dricka en mindre mängd poolvatten utan att ta skada. En större mängd poolvatten är dock farligt för hunden då kloret orsakar irritationer i tarmarna och i värsta fall leder till uttorkning, kräkning och diarré.

Ha alltid uppsyn över din hund och låt inte törsten bli anledningen till att din hund mår dåligt eller tar skada. Ha alltid dricksvatten tillgängligt och undvik att hunden blir törstig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *