Hund äter banan

Hundar kan äta banan – ja men tänk på detta

Bananen är den “frukt” eller bär som det egentligen är, som säljs mest av i hela Sverige, och dessutom en av de mest populära världen över. Därför är det inte konstigt att hundar kommer i kontakt med bananer eller att hundägare blir nyfikna på om man kan dela en banan med hunden.

Svaret är kort och gott ja, hundar kan äta banan, men det finns vissa saker man bör tänka på som du kan läsa om här nedanför.

Hund som äter banan
Bulldog som äter banan

Hundar kan äta banan

Hundar kan äta skalad banan i mindre mängder, ca 2 gram banan per kg kroppsvikt utan problem. Äter hunden mer banan än så kan hunden bli dålig i magen, få diarré och bli överviktig på längre sikt. Bananskal bör undvikas då det innehåller mycket fibrer som är svårsmält.

Innan man ger hunden banan är det viktigt att förbereda bananen på rätt sätt för att undvika olyckor:

Förbered bananen genom att skala den och skiva upp den i mindre bitar. Bitarna kan sedan ges som de är eller blandas ner i hundens mat- eller vattenskål om bananen är omtyckt.

Bananskal

Bananskal sägs vara den nyttigaste delen på en banan då det bland annat är rikt på vitamin b6, kalium, magnesium och fibrer. Hundar bör dock inte äta bananskal då fiberhalten är hög vilket gör att hunden får svårt att smälta skalet. Detta kan orsaka förstoppning och bli farligt.

Torkad banan eller bananchips

Torkad banan eller banan-chips som det ibland kallas, är inte lämpligt att ge till en hund då detta livsmedel har en hög sockerhalt på 20-25%. Socker och energi i så pass stora mängder är onödigt att ge hunden.

Hur mycket banan kan hundar äta?

Stora/medelstora hundar kan äta omkring 50 gram banan per dag, vilket motsvarar en halv medelstor banan. Mindre hundar bör inte äta mer än några mindre bitar banan, ca 10-20 gram. 2 gram banan per kg kroppsvikt kan vara en bra regel att gå efter för att undvika problem.

Hur mycket banan en hund kan äta beror förstås på hur hundens övriga diet ser ut. Banan är rikt på socker och kalorier så det är viktigt att inte ge hunden för mycket banan eller för ofta för att minska risken för övervikt.

Risker med banan

Det finns risker med alla livsmedel, speciellt för hundar som i regel är känsligare än oss människor. Trots att banan är okej för hundar att äta finns det fortfarande stora risker, till exempel kan för mycket banan orsaka kräkning, diarré, illamående och övervikt men också kvävning om bitarna är för stora.

Banan näringsvärde

Banan innehåller huvudsakligen kolhydrater i form av socker, vilket hundar i princip klarar sig utan. Banan innehåller däremot många andra näringsämnen som kalcium, vitamin-c, kalium och natrium som är bra för hundar.

Det är även viktigt att tänka på att banan är relativt energirikt med mycket kalorier, vilket kan göra hunden överviktigt. En hund behöver ca 90-130 kcal per kg kroppsvikt, vilket gör att en banan har stor påverkan.

ÄmneMängd
Energi88 kcal
Kolhydrater23 g
Protein1,1 g
Fett0,5 g
Näringsvärde banan.

Andra frukter en hund kan äta

Banan är tekniskt sett ett bär, men många ser det som en frukt och det finns flera andra frukter som hundar kan äta och som dessutom är nyttiga i rätt mängder.

Frukter hundar kan äta
Lista på frukten som hund kan äta.

Hundar kan exempelvis äta frukter som äpple, vattenmelon, päron, apelsin och jordgubb så länge frukterna förbereds på rätt sätt och ges i mindre mängder. Mer om vilka frukter en hund kan äta och vad man ska tänka på angående frukt till hund kan du läsa här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *