Labradorvalp

Pris för labrador 2023 – Kostnader du bör räkna med

Labradoren som ras är tålmodig, snäll, social och har ett jämnt temperament vilket gör det till en bra första hund både för familjen och den enskilde hundägaren. Med drygt 34 000 labradoren registrerade i Sverige är rasen, mycket tack vare sin personlighet och anpassningsförmåga den vanligaste hundrasen i Sverige.

Det stora utbudet på labradorer, och att labradorer i genomsnitt föder 7-8 valpar borde ge lägre priser, och det är sant till viss del, men efterfrågan är även den hög, vilket gör att labradoren inte är billigare än genomsnittshunden.

En renrasig labradorvalp kostar ungefär 12 000-22 000 kronor i Sverige. Priset för vuxna labradorer är lägre, ofta under 10 000 kronor. Vissa labradorer avlade för jakt eller utställning kan kosta uppemot 30 000 kronor.

Att köpa en labrador är varken dyrare eller billigare än de flesta andra hundraser. I vår artikel om hur mycket en hund kostar kom vi fram till ett genomsnittspris på 14 000 kronor för alla hundraser, vilket är i linje med vad du får betala för en labrador.

Underbar hårborste som är ett måste för fällande labradorer! Nu kan du få 10% rabatt på hårborsten med koden: petbud

Rabattkoden lägger du till i varukorgen och gäller hela sortimentet.

Detta påverkar hur mycket du betalar för en labrador

När man ska köpa en labrador är det flera saker som påverkar vad man kommer få betala. Här listar vi följande punkter som påverkar priset:

Uppfödare – betala mer för trygghet

Vem du köper hunden av påverkar givetvis priset. När man ska köpa en labrador är det vanligaste att man köper från en erfaren uppfödare eller kennel vilket oftast är något dyrare än andra alternativ, men också det bästa och tryggaste för dig som blivande hundägare. Köper du av en erfaren uppfödare får du nästan alltid en frisk labradorvalp med en bra uppväxt, korrekta papper , veterinär-besiktigad och vaccinationer. Det går även att köpa en labrador av en privat hundägare som avlat eller av misstag fått valpar, detta är oftast något billigare.

Labradorens ålder – valpar kostar mer

En labradorvalp kostar ungefär 100-150% mer än en vuxen eller äldre labrador. Detta beror på att man som blivande hundägare oftast vill ha en hund att uppfostra själv och de som säljer äldre labradorer inte tänker på priset utan på vem som köper hunden. Med det sagt finns det dyra vuxna labradorer som till exempel är bra jakthundar eller utställningshundar.

Intentioner med aveln – sällskapshund är billigast

När en uppfödare avlar labradorer kommer de i flesta fall ha ett syfte bakom aveln. Det vanligaste är att sälja valparna vidare som sällskapshundar till vanliga familjer, dessa valpar kan se olika ut och ha olika personligheter. Det som gör att en labradorvalp säljs dyrare är om uppfödaren istället har avlat fram hunden som en utställningshund, det vill säga att valpen är “snygg” enligt rasstandarden, eller att hunden har de egenskaper som behövs för att bli en bra jaktlabrador.

En renodlad jaktlabrador avlad för jakt kostar vanligtvis 20 000-25 000 kronor, vilket är ungefär 25% dyrare än en vanlig sällskaps labrador. Priset för en tränad vuxen jaktlabrador är oftast dyrare att köpa än en valp.

Utbud och efterfrågan – dyrare i storstäder

Utbudet och efterfrågan på labradorer ser olika ut beroende på var i Sverige man bor. I vår granskning kostar det vanligtvis omkring 10-20% mer att köpa en labrador i en storstad jämfört med “landet” eller mindre orter. Detta kan vara på grund av att efterfrågan är större i storstäder vilket trycker upp priserna.

Det går även att köpa en labrador utanför Sverige, vilket oftast är 20-40% billigare om man söker sig neråt i Europa. Detta är inget jag rekommenderar då processen kan vara jobbig och man riskerar hundens hälsa.

Som exempel på utbud och efterfrågan kostar en Labradoodle, en mycket populär blandras mellan labrador och pudel uppemot 30 000-35 000 kronor på grund av hög efterfrågan.

Var kan man köpa en labrador?

För dig som vill köpa en labrador finns det flera alternativ beroende på om du vill köpa en valp eller vuxen/äldre labrador. Friska labradorvalpar till salu hittar du lättast på skk annonshemsida, men också på skaffahund.se och eventuellt blocket och hundforum. Det bästa är att kontakta en erfaren uppfödare som har avlat labradorer tidigare.

Ska du köpa en äldre labrador är det enklast att hitta på blocket eller skaffahund.se, men även i olika omplaceringsgrupper och på hundhem.

Två labradorer
Två labradorer i skogen.

Tänk på detta innan du köper en labrador

Innan du köper en labrador ska du först och främst vet att de lever i 10-12 år, så det finns ingen plats för impuls-styrda och spontana beslut. Det finns tillräckligt med övergivna labradorer i Sverige.

Labradorer är aktiva hundar som kräver ett par timmar motion om dagen. Har du inte tid att gå ut med din labrador var 6:e timme behöver du ordna med hundvakt eller någon du känner som kan ta hand om och rasta hunden redan innan du köper den. Labradorer går väl ihop med barn, men med det sagt är det inte lämpligt att låta över ansvaret på barnen.

Valptiden är som mest krävande, många jämför den med att få barn, och ja det är ett liknande ansvar. Labradorvalpar är inte bara beroende av regelbunden mat, motion och sällskap utan även klo-klippning, bad- och tvättning, lek, träning och självklart veterinärbesök om det skulle behövas. Labradorer är dock anpassningsbara och de flesta individer kräver inte mer omsorg än alla andra hundar.

Såhär mycket kostar det att ha labrador

Att köpa och ta hand om en labrador är dyrast första tiden när du behöver köpa massa prylar. Att köpa tillbehör till din labrador kostar ca 1400-1900 kronor om du väljer att köpa följande:

  • Hundbur kostar 600-1100 kronor. Till en labrador behöver du en större variant av hundbur, måtten 80x50x50 fungerar bra även för vuxna labradorer. Tänk på att en för stor hundbur med mellanrum i gallret inte är optimalt för en valp då de kan sticka ut huvudet och skada sig, köp därför en mindre bur till en valp.
  • Hundsäng kostar 500-700 kronor. Oavsett om du vill ligga och gosa i sängen så är en hundsäng mycket bra att ha och inte minst skönt och tryggt för hunden. Måtten bör vara omkring 100×70 cm för en vuxen labrador.
  • Tillbehör kostar 300-600 kronor. Även tillbehör som koppel, sele, leksaker och mat- och vattenskål behöver köpas. Många uppfödare ger dock grundtillbehör som koppel och sele när du köper valpen.

Vad kostar en labrador i månaden?

Nu ska vi bli ännu mer ekonomiska! Att ha labrador innebär löpande månadskostnader, något du måste vara beredd på och kunna hantera. Det är även viktigt att vara förberedd på oförutsedda kostnader som eventuell hundvakt eller om hunden skadar sig.

Man bör räkna med en grundläggande månadskostnad på 1300-1500 kronor för en labrador, inklusive mat och försäkring.

Hundmat – den dyraste löpande kostnaden

En fullvuxen labrador är större än de flesta hundar och maten kostar därför mer. Räkna med ca 1000-1100 kronor per månad beroende på om du använder torrfoder, våtfoder eller färskfoder samt vilket märke på foder du köper. Bra hundfoder för labrador är ett proteinrikt torrfoder anpassad för större raser.

Försäkring – viktigt men dyrt

Labradoren är en relativt frisk ras men drabbas ändå av många olika skador och sjukdomar. Höftledsdysplasi, armbågsledsdysplasi, ostekondros och PRA är vanliga sjukdomar hos rasen.

9 av 10 hundägare väljer därför att försäkra sin labrador. De siffrorna, tillsammans med hur dyrt det kostar att gå till veterinären om din hund skadar sig eller blir sjuk talar för hur viktigt det är med en hundförsäkring. Många hundförsäkringar är dyra men räkna med en månadskostnad på 290-320 kronor för en labrador (veterinärvårdsbelopp 60 000kr).

Övriga kostnader

Det går att betala mycket mer i månaden om man vill skämma bort hunden. Till exempel är pälsvård en sådan grej. Det går att köpa hundschampo och olika sorters borstar och trimmers för hundra kronor per månad, men det är generellt sett inte nödvändigt. Labradorer har en lättskött päls som bara behöver borstar en gång i veckan eller vid behov.

Som avslutning kan jag av erfarenhet säga att labradoren är en underbar hundras och det finns många anledningar till att det är Sveriges populäraste. Tänk inte för mycket på pengarna när det kommer till hundköp, utan välj valp från en erfaren professionell uppfödare som ger dig en frisk hund och mata sedan labradoren med kärlek och det bästa hundfodret du hittar, det förtjänar dem!

1 reaktion på ”Pris för labrador 2023 – Kostnader du bör räkna med”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *