hundkostnad

Vad kostar en hund? Priser för olika hundraser

Vi har räknat ut exakt vad det i genomsnitt kostar att köpa en hund, kostnader första året och kostnad per månad. Vi har gjort omfattande uträkningar baserat på hundratals prisjämförelser och hundraser.

En hundvalp kostar i genomsnitt 14 000 kronor att köpa, 12 000 kronor i fasta kostnader första året och därefter 1600 kronor varje månad. En äldre hund är ofta billigare att köpa än en valp.

En renrasig hundvalp kostar vanligtvis 12 000 – 16 000 kronor i Sverige. Blandraser är ofta billigare men kan likväl kosta uppemot 30 000 kronor.

Såhär mycket kostar de 28 vanligaste raserna i Sverige 2022

Labrador valp

Från 12 000 kr

Golden retriever valpFrån 14 000 kr
Schäfer valpFrån 13 000 kr
Tax valpFrån 15 000 kr
Jämthund valpFrån 10 000 kr
Rottweiler valpFrån 14 000 kr
Jack russell terrier valpFrån 16 000 kr
Border collie valpFrån 15 000 kr
Fransk bulldogg valpFrån 20 000 kr
Chihuahua valpFrån ca 20 000 kr
Dvärgpudel valpFrån ca 22 000 kr
Bichon havanais valpFrån 30 000 kr
Bichon frisé valpFrån 25 000 kr
Cavalier king charles valpFrån 12 000 kr
Dansk-svensk gårdshund valpFrån 16 000 kr
Cocker spaniel valpFrån 17 000 kr
Staffordshire bull terrier valpFrån 17 000 kr
Mops valpFrån 20 000kr
Shetland sheepdog valpFrån 14 000 kr
Drever valpFrån 12 000kr
Siberian husky valpFrån 12 000 kr
Flatcoated retriever valpFrån 15 000kr
Pomeranian valpFrån 25 000 kr
Beagle valpFrån 18 000 kr
Cane corso valpFrån 14 000 kr
Grand danois valpFrån 15 000 kr
Cavapoo valpFrån 30 000kr
Labradoodle valpFrån 25 000kr

*Priserna i tabellen avser renrasiga hundvalpar 2022. Priserna är tagna på ett genomsnitt och uppdateras följande.

Vad avgör priset på en hund?

När man skannar nätet efter hundar ser man snabbt att priserna för olika hundar skiljer sig åt kraftigt, och det finns anledningar till detta. De största faktorerna som påverkar en hunds pris är:

1. Hundras: Renras eller blandras

Vilken ras en hund är har en direkt påverkan på priset för hunden. Alla raser kostar olika mycket baserat på efterfrågan och hur ovanlig hunden är. Det finns även generella prisskillnader mellan renrasiga hundar och blandraser, där renrasiga hundar ofta anses finare och därav blir dyrare. Blandraser varierar kraftigt i pris beroende på vilka föräldrar valpen har.

En blandrasvalp kostar vanligtvis 2000-8000 kronor, men varierar kraftigt från blandras till blandras. Det finns dock många blandraser som kostar över 20 000 kronor, exempelvis cavapoo.

2. Uppfödare

Hundar som avlas fram av erfarna uppfödare har generellt sett en dyrare prislapp än (samma ras) hos privatpersoner. Priskillnaden brukar se ut som följande:

  1. Erfarna uppfödare med lång historik – Dyrast
  2. Privatpersoner med avelsbevis – Näst dyrast
  3. Importerade hundar från exempelvis Tyskland – Billigast

Vid val av uppfödare är det aldrig bra att endast titta på prislappen. Hundar framavlade av erfarna uppfödare är oftast bäst att köpa trots ett högre pris.

3. Sällskapshund eller träning/utställningshund

Utställningshundar/träningshundar är i regel dyrare än vanliga sällskapshundar. Skillnaden är att utställningshundar är framavlade med, utifrån rasen ansedd, exemplariska egenskaper och utseenden. Varje hundras har speciella krav eller en speciell standard av hur rasen ska se ut med tillhörande kännetecken och detaljer. Hur ren en ras är från andra raser, och hur tydliga dragen är påverkar priset.

4. Hundens ålder

En valp kostar generellt ca 100-200% mer än en vuxen eller äldre hund. Den främsta anledningen är helt enkelt att människor vill ha en valp att uppfostra och göra till en del av familjen. Det finns till och med många “gratis” äldre hundar som ges bort av olika anledningar.

Hundar utan husse eller matte är oftast äldre och går att hitta på olika omplaceringsgrupper på facebook eller google.

Hund pengar

Kostnader för hund första året

Varje år kostar en hund omkring 15 000 – 20 000 kronor, men att köpa och ta hand om en hund är klart dyrast första året. Första året består, utöver själva hundköpet, även av en massa olika engångskostnader som transportbur, hundsäng och koppel.

Se till att vara förberedd innan du skaffar en hund och köp det mesta du behöver redan innan vovven blir en del av familjen. Det är även en mycket god idé att ha en buffert avsedd för oväntade kostnader.

De flesta skaffar hunden som valp, en tid som innebär mycket ansvar och pengar. Vissa likställer valptiden med att själva få barn. Skillnaden i kostnader mellan valp och vuxen hund är dock knapp. Den största skillnaden är helt enkelt att valpar kräver mer tid.

Hundbur till transport

Hundbur eller transportbur är nödvändigt vid längre bilfärder då det är olagligt att ha hundar lösa i bilen på ett sätt som kan störa föraren. Det finns en mängd olika burmärken anpassade för olika hundraser och storlekar. För en liten hund kostar en hundbur ca 500-1000 kronor och för en större hundras 1500-2000 kronor. Det går givetvis bra att bygga sin egen hundbur givet att den är säker och rymlig.

Hundsäng

Trots att man i början av ett hundköp inte vill något annat än att gosa ner sig med hunden i sängen så kan det vara bra att redan från början köpa en egen säng till hunden. Vänjer du hunden med en bekväm hundsäng blir detta en trygghet och en plats för egentid. 

En hundsäng kan kosta allt från 500 till 3000 kronor och över 10 000 kronor om man verkligen vill lyxa till det för sin hund.

Koppel, halsband och sele

Ett hundkoppel och halsband behöver inte kosta mer än några hundralappar, men det är nödvändigt. Det finns mängder med koppel på marknaden och jag själv har alltid använt rullkoppel som ger mer frihet till hunden och gör promenaden mindre jobbig för dig.

Många köper ett koppel och fäster det på ett halsband runt hundens hals, vilket jag alltid tyckt kännts fel. En hundsele är enligt mig mycket bättre för hundens kropp och skonar nacke och hals mot slitningar och skador. Vissa hundar får till och med svårt att andas om de sliter och vill springa med ett halsband.

Vatten- och matskål

Vatten- och matskål blir ofta hundens favoritobjekt. Kostnaden för dessa kan givetvis vara gratis om man använder en matlåda eller plastbunke men på marknaden finns många bra och roliga alternativ. Det finns till exempel olika vattenfontäner och anti-glupsk matskålar eller automatiska foderautomater.

Vaccination

De vanligaste vaccinationerna för en hund är valpsjuka, hepatit, parvo och kennelhosta. En hundvaccination kostar vanligtvis 350-450 kronor per gång. Första grundvaccineringen får valpen runt åtta veckors ålder och andra vaccineringen ska göras när hunden är omkring tolv veckor gammal. Därefter är det revaccination när hunden är 12 månader. Den första grundvaccineringen sker oftast hos uppfödaren och du som skaffar hund behöver därför räkna med två vaccinationstillfällen första året som tillsammans kostar ca 700-900 kronor.

Kastrering

Många väljer att kastrera sin hund under första året efter att hunden är åtminstone sex månader. Kostnaden för kastrering varierar beroende på om hunden är en hane eller en tik, om kastreringen sker kemiskt eller kirurgiskt, samt vem som utför kastreringen. 

Kostnaden för att kastrera en hanhund är vanligtvis 2000-4000 kronor.

Kostnaden för att kastrera en tik är vanligtvis 6000-7000 kronor.

Klotång

Klotång är en liten kostnad men väldigt nödvändig. Hundens klor växer snabbt och behöver vara i rätt längd för att hunden ska må bra. Klorna behöver klippas minst två gånger i månaden, helst varje vecka.

En klotång av kvalité kostar omkring 100 konor.

Hundkurs

De som har haft eller har en hundvalp vet att de gärna leker med allt möjligt och man kan hitta allt från skor till växter på alla möjliga ställen. Det är därför vanligt att man tar med sin valp på en hundkurs.

En hundkurs brukar kosta omrking 1000 kronor, beroende på vem som anordnar kursen och hur ingående och individuell den är.

Det finns mängder med hundkurser, allt ifrån lydnadskurs till kantarellsök. De vanligaste är Valpkurser/grundkurser och lydnadskurser.

Exempel på hundkurser och priser:

  • Allmänlydnadskurs, Skillingaryd attila brukhundklubb: 1200 kr
  • Hundkurs grund, Swedish dog academy: 1995 kr
  • Hundkurs problemhund – privatlektion, mhundlydnad: 695 kr

Hundvakt/dagis

Även fast man inte vill något annat än att vara med sin hund första året är det ibland svårt att få tiden att räcka till. Har man ett jobb eller annan sysselsättning under stora delar av dagarna kan det vara nödvändigt att lämna hunden på dagis eller ha en hundvakt, speciellt om hunden är valp och kräver mycket tid. Priset för hunddagis eller hundpassning är vanligtvis 100-200 kronor per dag.

Medlemskap

Det finns många hundklubbar och medlemskap som kostar pengar. Inget av dem är dock nödvändiga och ska endast ses som extra utgifter. Ett medlemskap i Svenska kennelklubben (Skk) kostar 450kr/år.

Lägger man ihop ett genomsnitt av alla kostnader första året ser det ut såhär:

Typ av kostnad
Kostnad
Hundbur
500-2000 kronor
Hundsäng
500-3000 kronor
Koppel, halsband och sele
200-300 kronor
Vatten- och matskål
100-300 kronor
Vaccination
700-900 kronor
Klotång
100 kronor
Hundkurs
800-1200 kronor

Total kostnad:

2900 - 7800 kronor

Kostnaderna i tabellen är en fingervisning och varierar kraftigt beroende på hur mycket man skämmer bort hunden. I våra beräkningar kostar det i genomsnitt 5350 kronor (exklusive kastrering) för de fasta kostnaderna första året, sen tillkommer givetvis själva priset för hunden samt löpande månadskostnader.

Hundkostnad per månad - alla löpande kostnader

Hundar har precis som vi människor löpande månadskostnader, med skillnaden att de inte betalar för sig själva! Din hund kommer varje månad kräva mat, vård och omsorg som kanske kostar mer än du tror.

Mat, försäkring, pälsvård och nöjen adderar lätt upp till många hundralappar per månad.

I genomsnitt kostar en hund drygt 1600 kronor per månad med allt från mat till försäkring och veterinärbesök. Månadskostnaden varierar givetvis kraftigt beroende på hundras, typ av foder och försäkring samt hur mycket du skämmer bort hunden. Det är viktigt att räkna på månadskostnaden då den har en väsentlig påverkan på de flestas ekonomi.

Typ av kostnad
Kostnad per månad
Hundmat
700-800 kronor
Försäkring
100-500 kronor
Pälsvård
200-300 kronor
Vaterinärbesök
100-200 kronor
Leksaker och tillbehör
100-200
Kosttillskott
0-100 kronor

Total kostnad per månad

1200 - 2100 kronor

Total kostnad per år

14 400 - 26 300 kronor

Hundmat/foder

Hundmat eller hundfoder är kanske den mest självklara månadskostnaden. Priset på foder och hur mycket en hund äter varierar givetvis, men räkna med runt 700-800 kronor per månad för hundmat.

Kostnaden för torrfoder varierar givetvis kraftigt beroende på fodertillverkare och hundens ras och storlek. Här har vi räknat med ett genomsnittsvärde på 200 g torrfoder per dag till en kostnad av 50 kr/kg, vilket blir 300 kr per månad. En liten papillon kan äta för så lite som 75 kr/månad medan en stor labrador kan äta för 450 kr/månad.

Våtfoder och färskfoder är många hundars favorit. Kostnaden för detta varierar mycket beroende på om du väljer färdigt våtfoder eller ger hunden rena köttbitar. Vi har räknat ett genomsnitt på 200g per dag till ett pris på 50kr/kg.

Hundgodis, tuggben eller snacks, ja här kan kostnaden vara väldigt olika. Är du en hundägare som gärna skämmer bort hunden kan detta kosta flera hundra kronor per månad.

Hundmat kan variera en del i kostnad beroende på hundras, hundens storlek och typ av foder. För en medelstor hund kostar hundmat (både torrfoder, färskfoder och godis) 700-800 kronor per månad.

Mindre hundar äter vanligtvis för ca 500-600 kronor varje månad medan större hundraser kan äta för över 1000 kronor per månad.

Ger du hunden mycket kött drar kostnaderna lätt iväg. Med det sagt kan man med fördel ge hunden billigt kött på extra pris, givet att köttet är okej för hunden att äta.

Hundförsäkring

Hundförsäkring är en löpande månadskostnad du behöver räkna med. Utan en bra hundförsäkring kan kostnader för oväntade operationer och veterinärbesök landa på tiotusentals kronor. 

En bra hundförsäkring behöver inte kosta mer än 100-200 kronor per månad men kan variera kraftigt beroende på hundras och försäkringsbolag. Du kan se vad en försäkring kan kosta här.

Pälsvård

Pälsvård inkluderar sax och olika schampoo/pälsmedel och kostnaden uppgår vanligtvis till drygt 200 kronor varje månad.

Det är viktigt att upprätthålla en frisk päls både för hundens välmående men även för att undvika onödiga kostnader i form av veterinärbesök.

Veterinärbesök

Alla djur mår dåligt ibland eller får sjukdomar, så även hundar. Veterinärbesök är ett måste för många hundägare och regelbundna samtal kan hjälpa dig att förstå din hund bättre.

Vad ett veterinärbesök kostar beror på vilken försäkring du har och vad som ingår, samt vad det är för typ av besök. Är det en operation så kan det kosta tusentals kronor, medan en hälsokontroll kan kosta några hundralappar.

Leksaker och tillbehör

Leksaker och tillbehör kostar precis så mycket som du som hundägare vill att det ska kosta, eller rättare sagt hur mycket du skämmer bort hunden. Det finns allt från aktivitetsbollar till rep och mjukisdjur.

Kosttillskott

Trots att det finns mängder med bra hundfoder som innehåller allt nödvändigt för en hund kan det ändå uppstå brister av viktiga vitaminer och mineraler, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser. Det går att söka upp veterinär för att reda ut om hunden har brist på något och därefter ge tabletter eller oljor för att motverka problemet. Det finns kosttillskott för det mesta, som till exempel hjälper till med matsmältningen eller som främjar friska ben.

Sista tiden: kostnad för avlivning

Avlivning är aldrig roligt. Hundar är på många sätt våra närmsta vänner och tyvärr kommer det även en tid för avlivning. De flesta hundar avlivas när de är gamla och sjuka.

Att avliva en hund kostar ungefär 900-1500 kronor beroende på storleken på hunden och veterinärklinik. En större hund kostar mer att avliva.

Billigaste hundrasen i Sverige

Några av de billigaste hundraserna i Sverige är jämthund, drever och labrador. Dessa hundraser kostar vanligtvis från 9000 upp till 16 000 kronor.

Det finns inga exakta priser för olika raser utan endast genomsnittspriser, och det blir därför svårt att utse den billigaste hundrasen. De absolut billigaste hundarna är dock olika blandraser. Blandraser kan kosta så lite som några hundralappar.

 

De dyraste hundraserna i Sverige

Till de dyraste hundraserna i Sverige hör labradoodle och cavapoo (som ännu inte är godkända raser), bostonterrier, engelsk bulldogg och pomeranian. Räkna med att betala minst 20 000 kronor för dessa raser.

boston terrier

Den dyraste hundrasen i Sverige är boston terrier, enligt en undersökning gjord av agria. Boston terrier valpar säljs vanligtvis för 25 000 – 30 000 kronor. 

Boston terrier är en liten ras från USA som sägs härstamma från korsningar mellan bulldogg och terrier.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *